![]() |
Anaokulu Eğitiminde Üç Farklı Yaklaşım (3) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anaokulu Eğitiminde Üç Farklı Yaklaşım (3)Anaokulu Eğitiminde Üç Farklı Yaklaşım (3) Anaokullarında var olan üç farklı eğitim yaklaşımı sizlere aktarmaya çalıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reggıo Emılıa Eğitim Yaklaşımı: Yaklaşımın İçeriğine Baktığımızda ![]() ![]() ![]() Sosyal Alan: * Beraberlik ve iş birliği bu programda sıklıkla vurgulanan değerler olarak karşımıza çıkıyor ![]() ![]() * Her deneyimin yeni bir şeyler öğreteceğine inanılıyor ve çocuğa kendi kendine bir şeyler deneyebilmesi için olanaklar sağlanıyor ![]() * "Atelierista" , yani atelyeyi yöneten kişi, Reggio Emilia yaklaşımının eğitimini almış ve bu eğitimi doğrultusunda çocukların programını hazırlayan kişidir, öğretmendir ![]() ![]() * Pedagoglar bu yaklaşımın en temel çalışanlarıdır ![]() ![]() Müfredat İçeriği: <bR> * Dökümantasyon çalışmaları bu yaklaşımın en önemli özelliğidir ![]() ![]() ![]() * Programda o haftanın konusu belirlendikten sonra her türlü aktivite bu konu çerçevesinde dizayn edilir ve çocukların o konuyu farklı açılardan öğrenmesine olanak sağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() * Uzun dönemli proje ve deneylere sık sık yer verilir ![]() Çevre Dizaynı: * Çevresel düzenleme daha önce anlattığımız Montessori yaklaşımının sahip olduğu özelliklerle benzerlik gösterir ![]() * Estetik görünüm önemlidir, estetik olarak güzel olan bir mekanın gerek rahatlığı gerekse dikkati beraberinde getireceği düşüncesi bulunmaktadır ![]() * Her çocuğun kendine ait olan bazı malzemeleri bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() * Çocuğa ev ortmını hatırlatacak bazı malzemeler sınıf dizaynında kullanılmıştır, böylece çocuk ev ve okulu arsında bir bağlantı kurarak kendi okulda yalnız ve yabancı hissetmeyecektir ![]() Bu yaklaşıma özgü noktalar: Pedagogların müfredat hazırlamada yer alması ve dökümantasyonun eğitimin bir parçası olması bu yaklaşıma özgü noktalar olarak belirtilebilir ![]() Bir okulda gerçekten â??REGGIO EMILIA EĞİTİM YAKLAŞIMIâ? kullanıldığını nasıl anlarsınız? Bu yaklaşım sadece İtalya da tam olarak uygulanabilmektedir, farklı kültürlerde ve farklı ülkelerde uygulanan Reggio Emilia yaklaşımları ise sadece o ülkede uygulanan programlara bu sitemin adapte edilmesi ile ortaya çıkmıştır ![]() ![]() İDİL SEDA AK Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
|