|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
becerisine, çocuğunuzun, olun, yardımcı, yazma |
![]() |
Çocuğunuzun Yazma Becerisine Yardımcı Olun! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuğunuzun Yazma Becerisine Yardımcı Olun!Çocuğunuzun Yazma Becerisine Yardımcı Olun! Çocuk bir yaşına doğru yaklaşmaya başlayınca, elleri ile olan kontrol düzeyi artar ve etrafındaki boya ve benzeri materyalleri kullanmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okulöncesi dönemde çocuğa yazma becerisi edindirmek, onu bu konuda desteklemek, var olan motivasyonunun örselememek çok önemlidir ![]() ![]() Okulöncesi dönemde çocuğa yararlı olabilecek bazı yazı-öncesi etkinlikler şöyle sıralanabilir ![]() ![]() ![]() •Çizim, resim yapma: Çocuğu bir şeyler çizmesi için motive etmek ![]() •Boyama: Sınır çizgileri belirgin olan bir resmin ya da basit, temel bir şeklin içinin boyanması (Bu tür alıştırmalar, çocuğun el kullanım becerisinin daha yetkin ve kontrollü olmasını sağlar ![]() •Nokta nokta şekilleri tamamlama: Noktalardan oluşan basit bir şekil çizimi ![]() •Kum oyunu: Kumda kalıplar çıkarma, çizem ve şekil yapma ![]() •Labirentli bulmacalar: Çocuğun çizilmiş bir labirentte, kalemle çıkış yolunu bulabilmesi (çocuğun yön duygusunu elini kullanma becerisini geliştirir) Ya sonraki aşamalar için? İlköğretim 1 ![]() ![]() ![]() ![]() •Yazı yazma sürecinde rahat ve dik oturma şekli kazandırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() •Yazı öğretimi okuma yazma ile birlikte yürütülür ![]() ![]() •Birinci sınıfta yazı programında belirlenen (ilgili MEB müfredatı) yazı örneklerine uygun olarak önce büyük, sonra küçük temel harflerin tanıtılmasına yer verilmelidir ![]() •Yazı öğretimine yönelik uygulamalarda, oyunlaştırma ve drama dan yararlanmak amaca yönelik öğrenmenin daha etkin ve kalıcı hale getirilmesinde anlamlı olabilir ![]() •Harflerin yazılış biçimi, yönü ve bir satırda kapladıkları alanları, büyük harflerin küçük harflerle olan ilişkileri üzerinde özellikle durulmalıdır ![]() •Rakamlar ve noktalama işaretleri tanıtılır, kullanım alanları üzerinde açıklama ve uygulamalar yaptırılır ![]() ![]() ![]() Yararlanılan kaynaklar: - İlköğretim (birinci sınıf) yazı öğretiminde temel ilkeler ![]() ![]() ![]() ![]() Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi - Yazma becerisinin gelişimi, Çiğdem Kotil ![]() ![]() - www ![]() ![]() İDİL SEDA AK Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
|