07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Süt İçin Devlet Ve Özel Sektör El Ele
Sağlık Bakanlığı ve Tetra Pak Türkiye, toplumun daha fazla ve sağlıklı koşullarda süt tüketimi konusunda bilinçlenmesi amacıyla el ele vererek Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin projesini hayata geçirdi Türkiye'de sütün daha fazla ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesi konusunda toplum bilincini güçlendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Tetra Pak Türkiye işbirliği ile Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin adlı bir proje düzenlendi Projede İl Sağlık Müdürlüğü görevlilerinin katılımı ile, Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri (AÇSAP) ve diğer sağlık kuruluşları üzerinden bir eğitim kampanyası başlatılıyor Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, ülkemizde sağlıklı süt tüketiminin artırılması için toplumun her kesiminin desteğinin ve işbirliğinin gerekli olduğu belirtildi Projenin tanıtımı için Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen basın toplantısına Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof Dr Necdet Ünüvar, projeye destek veren akademisyenler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi'nden Prof Dr Serhat Ünal, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof Dr Tanju Besler ile Tetra Pak Kurumsal İletişim Müdürü Yasemin Ayginin konuşmacı olarak katıldı Sağlıklı süt tüketiminin toplum sağlığı açısından önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof Dr Necdet Ünüvar projeyle ilgili şunları söyledi:Başta Brusella olmak üzere, tüberküloz, tifo, paratifo, şap, şarbon, sarılık gibi hastalık etkenleri çiğ sütlerden kolaylıkla insana geçebilmekte ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir Bu nedenle sütlerin mutlaka uygun şekilde ısıl işlemden geçirilmesi gerekmektedir Bakanlık olarak temel amacımız beslenme sorunlarının önlenmesi amacıyla ülke genelinde beslenme eğitiminin ağırlıklı olduğu özel programların uygulanması, bunların rutin hizmetlere entegre edilmesi, toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgi düzeyinin artırılmasıdır Bu amaçla, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bireylerin beslenme konusundaki duyarlılığını artırmak ve bu konuda bir toplum bilinci oluşturmak amacıyla birçok çalışma yürütmekteyiz Bunlardan biride Bakanlığımız ve Tetra Pak A Ş işbirliğinde yürütülecek Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin' programıdır Önümüzdeki dönem uygulamaya konacak olan bu çalışmanın en kısa sürede 81 ilimize yaygınlaştırılması planlanmaktadır Projenin, toplum sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için yapılacak çalışmalarda kamu yönetimi ve özel sektör işbirliğine iyi bir örnek oluşturduğunu belirten Tetra Pak Kurumsal İletişim Müdürü Yasemin Ayginin ise şöyle konuştu:Sağlık için Sağlıklı Süt İçin projesi bu ülkenin temel sorunlarından birine parmak basıyor ve çözüme katkıda bulunuyor Bu temel sorun ülkemizde zaten az olan süt tüketiminin, büyük oranda sağlıksız bir şekilde gerçekleşmesidir Proje ile sütün sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için toplumu daha fazla bilinçlendirmeyi ve ülkemizde sağlıklı süt tüketiminin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz Ülkemizde tüketilen sütün üçte ikisini, yani yüzde 60'a yakın bir bölümünü açık süt oluşturuyor Bu hem ülkemizin yarınları için, hem de toplum sağlığımız için bir tehlikedir Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin projesi bu sorunun çözümüne katkıda bulunacak bir adım olduğu için önem taşıyor Projede ayrıca devlet ve özel sektör işbirliği sağlayarak örnek olacak bir modeli uygulamaya koyduğumuza inanıyorum Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin projesine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi'nden Prof Dr Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof Dr Tanju Besler bilimsel destek verdi Sağlıklı süt tüketimi için kampanyaSağlık İçin Sağlıklı Süt İçin projesi ile İl Sağlık Müdürlükleri'nden başlayarak, Sağlık Ocaklarına ve topluma uzanan bir eğitim seferberliği başlatılıyor Projenin ilk adımı olarak 11 ilden gelen İl Sağlık Müdürlüğü görevlilerine 8-9 Mayıs 2006 tarihlerinde Ankara'da iki günlük eğitim verildi Eğitimlerde Sağlık Bakanlığı yetkilileri de hazır bulundu Prof Dr Serhat Ünal ve Prof Dr Tanju Besler'in verdikleri eğitimde görevlilere süt tüketimi, açık süt ve sağlıklı sütün özellikleri hakkında bilgiler aktarıldı Sonraki aşamalarda bu görevliler sağlık ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri ile il sağlık müdürlüklerine bağlı diğer kurumların personelini eğitecekler Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin projesi kapsamında bu eğitim zincirinin önümüzdeki yıl tekrarlanması, böylelikle toplumun geniş kesimlerine sağlıklı süt tüketimi ile mesajların en etkili yollarla ulaştırılması hedefleniyor
'
Kaynak: Anneyiz
|
|
|