07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
4 - 9 Aylik Bebek Beslenmesi
alnız anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdalara dördüncü aydan sonra başlanır 4-6 ay arasında anne sütüyle yeterli büyüme gelişme sağlanıyorsa sadece anne sütüyle beslemeye devam edilir, bu durumda ek gıdalara altıncı aydan sonra başlanır
Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır
Ek Gıdalar:
Çocuğun ayına uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanışmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır
Ek gıdaları kaşık ya da bardakla veriniz
Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz Miktarı daima azdan başlayarak arttırınız
Yeni gıdaların allerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz Bu nedenle aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz Şüpheli bir gıdayı kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz
Bebeğinizin hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz
Meyve Suyu:
Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur
Sebze Çorbası:
Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir
1 Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır
2 Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır
3 Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi  Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir
4 Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır
Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir
Muhallebi:
Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5 aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir İlk günlerde süt sulandırılabilir
Yoğurt:
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir
Kahvaltı:
Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir Karışıma ekmek içi katılır Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir
Yumurta:
Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez
Tahıllı Çorbalar:
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7 aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir
Köfte:
Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6 Aydan itibaren verilebilir
Balık ve Tavuk:
Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz
Karaciğer:
Kuzu ciğeri tercih edilir Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir
Çay:
Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur
|
|
|