Prof. Dr. Sinsi
|
Tek Bedende İki Can En Doğru Nasıl Beslenebilir?
Bebeğin sağlığı için hem anne hem de bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesi gebeliğin her ayında artan önem kazanır
Dyt Berrin Yiğit10 sıradışı şarlatan diyetGözünüz başkalarinin yediklerinde mi?Mutfaklarda indirim zamanı Bu ay  Diabulimia: Diyabetiklerin bulimia eğilimleri üzerine 
Hamilelik bir bayanın hayatında tadabileceği en büyük zevklerden biridir Bu özel ve hassas dönemi sağlıklı ve keyifli geçirmek için annelerin bilinçli ve duyarlı olup beslenmelerine dikkat etmeleri, yeni yaşam koşullarına uygun bir yaşam stili geliştirmeleri çok önemlidir
Tek bir hücreden mucizevi bir şekilde gelişen bebeğin sağlığı için hem anne hem de bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesi her ay artan önem kazanmaktadır Hücrelerin inşasında ana rol oynayan protein kaynaklarının dengeli bir şekilde, doğru miktarlarda, iyi kaliteli besinlerle tüketilmesi, gerekli vitamin mineral desteklerinin sağlanması, sağlıklı yağ kaynaklarından ihtiyacı doğrultusunda günlük ihtiyacın karşılanması ve yine glisemik indeksi dengeli karbonhidratlarca zengin beslenmesi gerekmektedir
Öte yandan pek çok annenin bu dönemde artan enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik aşırı besin tüketmesi gereksiz kilo alımlarına neden olabilmektedir Bu dönemde sağlıklı ürünlerin harmonize bir şekilde diyete eklenmesi önerilir Örneğin hamur işleri kişileri kalori tuzağına düşürebilecekken doğru besin kombinasyonları ile anne ve bebek için yarar sağlar hale dönüştürülebilir
Ayrıca iştah artışlarının kontrolünde önemli olan kan şekeri hızlı yükseltmeyen, tokluk hissini artıran ve tat duyularını şımartan şekilde beslenmektir Bunun için besin seçimlerinizde aşağıdaki besinlerden hazırlanmış ürünler tercih etmeye çalışmalısınız
Yulaf: Sabah kahvaltılarında tükettiğimiz ancak hamur işlerine de çok yakışan yulaf tokluk hissi sağlama, kan şekerini dengeleme, vücudun arınmasına destek olması gibi özellikleri yanında yoğun antioksidan içeriği ile LDL kolesterolü serbest radikal denilen zararlı maddelerin etkilerine karşı koruyarak kalp hastalığı riskini azaltıcıdır Ayrıca özellikle menopoz sonrası dönemde yüksek kolesterol sorunu olan, yüksek kan basıncına sahip olan veya diğer kardiovasküler hastalık belirtileri bulunan kadınlarda yulaf gibi tam tahıl ürünlerini tüketmenin yararlı etkileri bulunmaktadır
Kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, manganez, B5 vitamini ve folik asit içeren yulaf hamilelik döneminde sıklıkla tüketilmesi gereken karbonhidrat kaynaklarındandır Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır Selenyum vücut için önemli bir antioksidandır, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser riskini azaltabilir
Yulafı kahvaltı öğününde süt veya yoğurdunuzla birlikte içine taze veya kuru meyve ekleyerek tüketebileceğiniz gibi, yulaftan çorba yapabilir, pişirdiğiniz ekmeğinize, kek, kurabiye, poğaça ve böreklerinize, hazırladığınız köftelerinize ilave edebilirsiniz
Kepek: Hamilelik döneminde ideal referans aralık dahilinde kilo almak anne ve bebeğin sağlığı için önemlidir Bu dönemde bayanların fazla yemeyi kendilerine hak olarak görmeleri, canlarının her çektiğini çift kişilik tüketme eğilimi pek çok kronik hastalığa davetiye çıkarabilir Bu nedenle sağlıklı seçimler yapmak, oluaşabilecek kabızlık sorunlarının da önüne geçmek için tam tahıllı ve kepekli ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederiz
Keten tohumu: Son yılların sağlık ikonu haline gelen keten tohumu hücresel anlamda sağlığa destek sağlamakta, vücudumuzda üretilemeyen elzem yağ asitlerini bitkisel anlamda sağlamakta, barsak aktivitesine yardımcı olmakta ve tokluk hissi sağlamaktadır Kadınlık hormonlarını düzenlemeye, anemiyi önlemeye yardımcı olabileceğinden hamilelik döneminde de mutlaka kutlanılmalıdır
Öte yandan hamilelik döneminde omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenen annelerin bebeklerinin daha sağlıklı ve zeki olduklarını bildiren çalışmalar ışığında keten tohumu diyetlerinizin vazgeçilmezi olacaktır diye düşünüyoruz Kendine özgü yağlı aroması ile salatalara, yoğurt karışımlarına yakışan keten tohumu hamur işlerine de ayrı bir lezzet ve sağlık katabilmektedir Keten tohumundan daha iyi yararlanabilmek adına pişirme işlemi sonlarına doğru eklenmesi tavsiye edilir
Badem: Kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, folik asit, B vitaminleri, E vitamini, omega 3 ve 6 yağ asitlerinden zengin, iyi bir bitkisel protein kaynağıdır Mide asidini azaltabilir, antioksidan koruma sağlayarak damar sağlığında etkilidir 6 ay süren çalışma sonuçlarına Göre diyetinde makul oranlarda badem tüketenlerin tüketmeyenlere oranla %62 oranında daha fazla kilo kaybedebildiği, yağ kaybında ise %56 daha yüksek yağ kaybı gözlendiği bildirilmiştir Bu lezzetli ve faydalı besini diyetinize eklemeli ancak yağlı tohum olduğu için yüksek kalorisiyle makul porsiyonlarda tüketmelisiniz
Ceviz: Yine bir diğer sağlıklı yağlı tohum da cevizdir Kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, folik asit, C ve E vitaminleri, omega 3 ve 6 yağ asitlerini içeren kaliteli bir protein kaynağı olan ceviz besinsel içeriği ile metabolizmayı da hızlandırıcı rol oynayabilmektedir Hücre bölünmesinde, genetik yapının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimi için gerekli bir maddedir Yetersizliğinde doğumsal gelişim bozuklukları görülme riski artabileceğinden hergün folik asitten zengin beslenmek gerekir Ceviz de iyi bir folik asit kaynağı olarak makul miktarlarda tüketilmelidir
Antioksidan içeriği ile damar ve kalp sağlığı için önemlidir Beyin gelişimi açısından önemli diğer elementler; çinko, demir ve kalsiyumdan zengin olan cevizi ara öğünlerde, tahıllı kahvaltılarınızda, hamur işlerinizde, yemeklerinizde dahi kullanabilirsiniz
Kuru kayısı: Potasyumun zengin kaynaklarından kayısı yazın taze kışın kuru olarak düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir besindir Besleyici, sindirim sorunlarına yardımcı; stresi, kansızlığı önleyici özellikleri faydalı olan kayısı yağ yakma üzerinde metabolizmayı destekleyici olarak görev yapmaktadır Öte yandan lifli besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için tokluk hissini sağlamada da faydalı oldukları saptanmıştır
Kayısılar renklerinin açılması için taze iken kükürtlenerek kurutulmaktadır Ancak organik ürünlerde renk açıcı olarak kükürdün kullanımına izin verilmediğinden organik kayısılar kükürtlenmeksizin kurutulur ve bundan dolayı renkleri sarı olmayıp tamamen doğal kurutma rengine sahiptir Hamilelik döneminde ve her zaman organik kuru meyveleri tercih etmelisiniz
Pekmez: Besleyiciliği olmayan, kişilere ekstra kalori yükü getiren sofra şekeri hamilelik döneminde uzak durulması gereken besinlerden biridir Kişilerin tatlı ihtiyaçlarını daha doğal yollardan karşılamaları, meyve, kuru meyve veya bal/pekmez ile hazırlanmış sütlü tatlıları tercih etmeleri önerilir Üzüm, dut, keçiboynuzu ve andız gibi farklı türleri de bulunan pekmez türlerinden özellikle üzüm pekmezi hamilelikte, dut pekmezi ise bebeğin sağlıklı gelişiminde önemlidir Pekmez içeriğindeki vitamin ve mineraller ile oldukça yoğun besleyiciliğe sahiptir doğal tatlandırıcı olarak kullanılması önerilir
Günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayabilecel zenginlikte olan pekmez, emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin diyetinde yer alması önerilen bir besindir Öte yandan iyi bir krom kaynağı olması da pekmeze özgü eşsiz bir özelliktir Bu sayede kan şekerinin dengelenmesinde faydalıdır bu hamilelik dönemi için son derece faydalıdır
Diyetisyen Berrin Yiğit
Akkavak Sok Halil Bey Aptmanı
No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı
(0212) 291 75 15 – 16
Kaynak: Ekolay
|