Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelikte 2 Kişilik Beslenmeyin
Hamilelikte 2 Kişilik Beslenmeyin
Gebelik anne ve bebek açısından beslenme alışkanlıklarının tekrar değerlendirilmesi gereken özel bir dönem Doğan Hastanesi Diyetisyeni Emine Sezen â??Bu dönemde esas olan damak zevkini değiştirilmesi değil, beslenme alışkanlıklarının yeterli ve dengeli hale getirilmesidir Gebelik süresince anne adayının 9-13,5 kg arasında kilo alması normal karşılanmaktadır â?
Gebelik anne ve bebek açısından beslenme alışkanlıklarının tekrar değerlendirilmesi gereken özel bir dönem Bu dönemde esas olan damak zevkini değiştirilmesi değil, beslenme alışkanlıklarının yeterli ve dengeli hale getirilmesidir Gebelik süresince anne adayının 9-13,5 kg arasında kilo alması normal karşılanmaktadır Gebeliğin değişen haftalarında değişen ihtiyaçlar nedeniyle kilo alımı, ilk üç ayda her ay 1 kg, ikinci ve üçüncü aylarda ise her ay 1-1,5 kg olacak şekilde planlanmalıdır Annedeki aşırı kilo alımı, annenin ve bebeğin sağlığını tehdit edecek sonuçlar doğurabilmektedir
Gebelikte En Yararlı Besinler;
* Süt, yoğurt ve peynir (kalsiyum ve protein içermektedir )
* Yeşil yapraklı sebzeler (C vitamini, folik asit ve lif içermektedir )
* Yağsız kırmızı et (Protein ve demir içermektedir )
* Tavuk eti (protein ve demir içermektedir )
* Balık eti (kalsiyum, demir, protein içermektedir )
* Portakal (Cvitamini, lif içermektedir )
* Kepekli ekmek (protein, lif, folik asit içermektedir )
Gebelikte En zararlı Besinler;
* Genel olarak tatlı ve şekerlemeler
* Reçeller ve şekerli marmelatlar
* Likörler
* Gazlı ve şekerli içecekler (kola, gazoz vs )
* Kızartmalar
* Aşırı kahve ve çay
* İki kişilik yemek yemek
Gebelikte Alınması Yararlı Olan Vitamin ve Mineraller
Kalsiyum: Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi gebeliğinizin 8 haftasında başlamaktadır Gebelikte normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gerekmektedir Yeşil yapraklı sebzeler, peynir, süt ve yoğurt kalsiyum açısından oldukça zengindir Üç dilim beyaz ekmek, 100 gr yağsız peynir, 2 bardak süt ve 150 gr sardalya günlük kalsiyum gereksinimini giderecektir Süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğu unutulmamalı ve yağı alınmış süt ya da yoğurt tercih edilmelidir Doktorunuz önermediği sürece multivitamininiz ve doğal beslenmenizin dışında kalsiyum tableti almanıza gerek yoktur
Protein: Balık, et, kuru baklagiller ve süt protein açısından zengin besinler olup gebelikte artan protein ihtiyacını karşılamalıdır Yağsız kırmızı et, mercimek, yumurta , kaşar peyniri, tavuk, balık yoğurt, yer fıstığı ve az miktarda fıstık ezmesi tercih edilebilir Hayvansal protein alımında etin yağsız kısmının yenmesine dikkat edilmelidir
C Vitamini: Taze sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır, plasenta yapısı için önemlidir ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamininin çoğu kaybolur Bu yüzden besinler taze olarak tüketilmeli ve sebzeler çiğ ya da haşlanmış olarak yenmelidir C vitamin vücutta depolanmadığı için her gün mutlaka belli bir miktar alınmalıdır Portakal, greyfurt, lahana, brüksel lahanası, patates, çilek, kırmızı ve yeşil biber, domates ve karnabahar bol miktarda C vitamini içermektedir
Lifli Gıdalar: gebelikte azalan bağırsak hareketleri nedeniyle kabızlık sık görülmekte ve dikkat edilmezse hemoroid ve fissürlere neden olarak konforu çok bozabilmektedir Lifli yiyecekler günlük beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturmalıdır Sebze ve meyveler açısından zengindir ve her gün bolca yenebilir Kepekli ekmek, pırasa, bezelye, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru yemişler, esmer pirinç ve kepekli makarna yenebilir Ancak kepekli besinler bazı besinlerin emilimini bozduğundan yüksek lif içeriğine rağmen aşırı tüketilmemelidir
Demir: Bebek ve anne için temel ihtiyaçların başında gelen demir, gebelikte dışardan ilaç alınması zorunlu tek mineraldir Demir eksikliği sonucunda annede yorgunluk, halsizlik ve konsantrasyon kaybının yanı sıra saç dökülmesi, ciltte ve mukozolarda bozukluk gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir Hem gebelik nedeniyle artan anne kanına yeterli oksijenin taşınabilmesi için, hem de bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması için daha fazla demire ihtiyaç vardır Yağsız kırmızı et, ton balığı ve karaciğer bol miktarda demir içermekle birlikte, d,yet demir alımı için asla tek başına yeterli olamaz ve mutlaka demir ilaçları ile desteklenmelidir Demir emilimi için C vitaminin önemi de unutulmamalıdır
Folik Asit: Gebelikten önce alımı ideal olmakla birlikte folik asit, gebeliğin ilk birkaç haftasında da bebeğin merkezi sinir sistemi gelişimi ve doğum defektlerinin önlenebilmesi için gereklidir Vücutta depolanamadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına ihtiyaç duyulduğu için her gün alınmalıdır Taze yeşil sebzeler folik asitten zengindir Pişirme ile değerlerinin azalmaması için çiğ ya da az haşlanarak yenmelidir
Gebelikte Sık Görülen Şikayetler
Bulantı: Mide aktivitesini etkileyen hormonal değişikliklerle gebeliğin ilk aylarında bulantı sıkça ortaya çıkar Herhangi bir gıdaya karşı tiksinme ve kusma olduğunda bu gıdalar için alım zorlanmamalı, başka bir gıdaya geçilmelidir Bu durumda en iyi çözüm; sık ve az beslenmektir 5-6 adet küçük öğün mide aktivitesini azaltarak hazmı kolaylaştırmaktadır Sadece doktorun önerdiği özel durumlarda ilaç kullanılmalıdır
Mide Yanması: Mide boşalmasının gecikmesine bağlı olarak artan mide asidi ve büyüyen rahim nedeniyle midenin sıkıştırması ve mideden yemek borusuna sızan asidik içerik mide ve göğüs yanmasına neden olmaktadır Küçük ve sık öğünler halinde beslenme en önemli prensiptir Bunun yanı sıra doktorun gerektiğinde önerdiği asit giderici ilaçlar kullanılabilir
Kabızlık: Bağırsak hareketinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlık özellikle gebelik öncesinde de varsa gebe kadının konforunu artan derecelerde bozmaktadır Lif içeriğinden zengin yiyeceklerin yanı sıra bol su içilmesi gerekmekte ve kabızlığa yönelik ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanımı önerilmektedir
Kaynak: Bebek
|