![]() |
Gebelik Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gebelik Ve YiyeceklerGebelik ve yiyecekler [/b] Hamile bir kadına hemen herkes kendine dikkat etmesini söyler ![]() söyleyenler de, bu söze muhatap olanlarda nasıl ve neye dikkat etmeleri gerektiğini tam anlamıyla bilmemektedirler ![]() de gebelikte dikkat edilmesi ve sakınılması gereken pekçok durum ve davranış vardır ![]() ![]() sadece belirli gıdaları tüketmek ya da tüketmemek tek sorun değildir ![]() hastalıklar bulaşabilir ![]() için tehlike yaratabilir ![]() Hamileyken beslenmek, iki canlı olmak aldığınız kalorileri iki katına çıkarmak demek değildir ![]() sadece 300 kalori kadar fazla almanız yeterlidir ancak sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek besin maddelerinden kaçınmak için daha fazla çaba sarfetmeniz gereklidir ![]() Yediğiniz ve içtiğiniz herşeyi bebeğinizle paylaştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız ![]() Bütün anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimi için beslenmenin son derece önemli olduğunu bilirler ve hamilelikleri süresince bebekleri için en yararlı olacak şekilde beslenmeye gayret ederler ![]() süresince nelerin yenip nelerin yenmemesi gerektiği konusunda pekçok bilgi dolaşmaktadır ![]() bebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durabilirsiniz ![]() Uygun şartlarda hazırlanmamış ve saklanmamış besin maddelerinden bazı enfeksiyonar bulaşabilir ![]() şunlardır:: Salmonella Bu hastalık genelde tavuk eti ve yumurtasından bulaşır ![]() Yumurta ve tavuk etinin çok iyi hazırlanması ve pişirilmesi gerekir ![]() ![]() başka bir iş için kullanılmamalıdır ![]() olarak tüketilen salata hazırlanırken önem kazanır ![]() Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir ![]() saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer ![]() gerekir ![]() şiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir ![]() Listeriozis Hastalık pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, iyi pişirilmemiş et ve kıymadan ve taze peynirden bulaşır ![]() Pastörizasyon için gerekli sıcaklıklarda listeria mikrobu yaşamını yitirir ancak eğer mikrop bulaşmış olan gıda maddesi buzdolabında uzun süre tutulursa bakteri hayatiyetini sürdürür ![]() ![]() ısıya son derece duyarlıdır bu nedenle yiyeceklerin iyi pişirilmesi ile canlılığını yitirir ![]() Genel vücut ağrıları ve ateş ana belirtilerdir ![]() olduğunu düşünür ![]() neden olabilir ![]() temizliğinden emin olunmayan gıdaların asla tüketilmemesidir ![]() Özellikle ülkemizde hala daha sokak satıcılarından süt alınması hastalığın yaygın olmasının nedenidir ![]() kanının aksine tetrapak kutularda satılan pastörize sütler hiçbir katkı maddesi içermez ve son derece sağlıklıdır ![]() ![]() Toksoplazma Kedilerden bulaştığı bilinmektedir ![]() kedilerden bulaşmaz ![]() taşıyıcıdır ![]() ile atılır ve çeşitli gıda maddelerine bulaşarak bunların uygun şartlarda hazırlanmaması sonucu insana geçer ![]() Toksoplazma ile bulaşmış otları yiyen hayvanların etleri de iyi pişirilmediği taktirde insana bulaşmaya neden olabilir ![]() Botulism Bu gıda zehirlenmesi türü son derece nadir olmasına rağmen o derecede ciddi bir tablodur ![]() gıdalardan ve özellikle konservelerden bulaşır ve hayatı tehdit eden şikayetler yaratabilir ![]() Hamilelikte tüketilmesi önerilmeyen besin maddeleri Çiğ et ve et ürünleri: Koliform bakteri, salmonella, listeria ve toksoplazma bulaşma riski bulunduğundan şarküteri ürünleri gibi çiğ tüketilen hayvansal gıdaları yememeye özen gösterin ![]() gösterin ve etin hiçbir kısmının kanlı yada pembe kalmamasına dikkat edin ![]() Karaciğer: Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerdiğinden fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri: Çiğ olarak ya da tütsülenerek tüketilen deniz ürünlerinden uzak durun ![]() giderek artan sushi ve benzeri yiyeceklerin güvenilirliği konusunda kesin kanıt yoktur ![]() içermeyen sushi'leri yiyebilirsiniz ![]() olarak tüketilen istiridye, midye gibi ürünleri yemeyin ![]() yandan büyük balıklarda civa miktarı yüksek olabilceğinden bu tür balıkları da yememeniz önerilir ![]() bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ![]() Süt ve süt ürünleri: Asla ve asla pastörize edilmemiş süt içmeyin ve tüketmeyin ![]() Pastörize süt ile üretilmemiş peynirleri yemeyin ![]() yumuşak peynirleri satın alırken mutlaka pastörize süt ile üretildiğiden emin olun ![]() peynirleri almayın ![]() satıcılarından alınan dondurmları yememeye gayret gösterin ![]() Yumurta: Yumurtayı mutlaka iyice haşlayın ![]() ![]() Çiğ yumurta ile evde yapılmış mayonez ve benzeri ürünleri yememeye özen gösterin ![]() yumurta ile yapılan ve piyasada bilinen markalar altında satılan mayonezler genelde güvenlidir ![]() Taze sebze ve salatalar: Dışarıda salata yemeyin ![]() belli olmayan, hazırlanıp paketlenmiş salataları asla yemeyin ![]() yanaşmayın ![]() toksoplazma başta olmak üzere pekçok enfeksiyon bulaşabilir ![]() Dikkat edilmesi gereken noktalar Yemek yaparken, yemekler arasında ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkayın Aynı mutfak malzemesi ile farklı yemekler yapmayın Kullanılmış mutfak malzemelerini yıkamadan yeniden kullanmayın ![]() Yemek pişirirken çiğ etin diğer malzemeler ile temas etmemesine dikkat edin ![]() Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın ![]() Paslı konserve kutularını kullanmayın Pastörize edilmemiş süt içmeyin Özellikle dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin Erittiğiniz bir gıda maddesini asla yeniden dondurmayın Pişmiş bir yemeği sadece 1 kez daha ısıtın kalanını atın ![]() Yemeği ısıtırken tamamının iyice ısınmasına özen gösterin ![]() 1 gün bile geçmiş olsa kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü asla kullanmayın ![]() Buzdolabınızın içindeki sıcaklığın en fazla 4 derece olması gerektiğini unutmayın ![]() Restoranlarda önceden pişirilip sıcak kalması için ışık vb ![]() bekletilen yiyeceklerden uzak durun ![]() Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin ![]() Evde hayvan besliyorsanız mutfağa sokmayın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gebelik Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gebelik Ve YiyeceklerGebelik ve yiyecekler [/b] Hamile bir kadına hemen herkes kendine dikkat etmesini söyler ![]() söyleyenler de, bu söze muhatap olanlarda nasıl ve neye dikkat etmeleri gerektiğini tam anlamıyla bilmemektedirler ![]() de gebelikte dikkat edilmesi ve sakınılması gereken pekçok durum ve davranış vardır ![]() ![]() sadece belirli gıdaları tüketmek ya da tüketmemek tek sorun değildir ![]() hastalıklar bulaşabilir ![]() için tehlike yaratabilir ![]() Hamileyken beslenmek, iki canlı olmak aldığınız kalorileri iki katına çıkarmak demek değildir ![]() sadece 300 kalori kadar fazla almanız yeterlidir ancak sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek besin maddelerinden kaçınmak için daha fazla çaba sarfetmeniz gereklidir ![]() Yediğiniz ve içtiğiniz herşeyi bebeğinizle paylaştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız ![]() Bütün anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimi için beslenmenin son derece önemli olduğunu bilirler ve hamilelikleri süresince bebekleri için en yararlı olacak şekilde beslenmeye gayret ederler ![]() süresince nelerin yenip nelerin yenmemesi gerektiği konusunda pekçok bilgi dolaşmaktadır ![]() bebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durabilirsiniz ![]() Uygun şartlarda hazırlanmamış ve saklanmamış besin maddelerinden bazı enfeksiyonar bulaşabilir ![]() şunlardır:: Salmonella Bu hastalık genelde tavuk eti ve yumurtasından bulaşır ![]() Yumurta ve tavuk etinin çok iyi hazırlanması ve pişirilmesi gerekir ![]() ![]() başka bir iş için kullanılmamalıdır ![]() olarak tüketilen salata hazırlanırken önem kazanır ![]() Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir ![]() saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer ![]() gerekir ![]() şiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir ![]() Listeriozis Hastalık pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, iyi pişirilmemiş et ve kıymadan ve taze peynirden bulaşır ![]() Pastörizasyon için gerekli sıcaklıklarda listeria mikrobu yaşamını yitirir ancak eğer mikrop bulaşmış olan gıda maddesi buzdolabında uzun süre tutulursa bakteri hayatiyetini sürdürür ![]() ![]() ısıya son derece duyarlıdır bu nedenle yiyeceklerin iyi pişirilmesi ile canlılığını yitirir ![]() Genel vücut ağrıları ve ateş ana belirtilerdir ![]() olduğunu düşünür ![]() neden olabilir ![]() temizliğinden emin olunmayan gıdaların asla tüketilmemesidir ![]() Özellikle ülkemizde hala daha sokak satıcılarından süt alınması hastalığın yaygın olmasının nedenidir ![]() kanının aksine tetrapak kutularda satılan pastörize sütler hiçbir katkı maddesi içermez ve son derece sağlıklıdır ![]() ![]() Toksoplazma Kedilerden bulaştığı bilinmektedir ![]() kedilerden bulaşmaz ![]() taşıyıcıdır ![]() ile atılır ve çeşitli gıda maddelerine bulaşarak bunların uygun şartlarda hazırlanmaması sonucu insana geçer ![]() Toksoplazma ile bulaşmış otları yiyen hayvanların etleri de iyi pişirilmediği taktirde insana bulaşmaya neden olabilir ![]() Botulism Bu gıda zehirlenmesi türü son derece nadir olmasına rağmen o derecede ciddi bir tablodur ![]() gıdalardan ve özellikle konservelerden bulaşır ve hayatı tehdit eden şikayetler yaratabilir ![]() Hamilelikte tüketilmesi önerilmeyen besin maddeleri Çiğ et ve et ürünleri: Koliform bakteri, salmonella, listeria ve toksoplazma bulaşma riski bulunduğundan şarküteri ürünleri gibi çiğ tüketilen hayvansal gıdaları yememeye özen gösterin ![]() gösterin ve etin hiçbir kısmının kanlı yada pembe kalmamasına dikkat edin ![]() Karaciğer: Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerdiğinden fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri: Çiğ olarak ya da tütsülenerek tüketilen deniz ürünlerinden uzak durun ![]() giderek artan sushi ve benzeri yiyeceklerin güvenilirliği konusunda kesin kanıt yoktur ![]() içermeyen sushi'leri yiyebilirsiniz ![]() olarak tüketilen istiridye, midye gibi ürünleri yemeyin ![]() yandan büyük balıklarda civa miktarı yüksek olabilceğinden bu tür balıkları da yememeniz önerilir ![]() bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ![]() Süt ve süt ürünleri: Asla ve asla pastörize edilmemiş süt içmeyin ve tüketmeyin ![]() Pastörize süt ile üretilmemiş peynirleri yemeyin ![]() yumuşak peynirleri satın alırken mutlaka pastörize süt ile üretildiğiden emin olun ![]() peynirleri almayın ![]() satıcılarından alınan dondurmları yememeye gayret gösterin ![]() Yumurta: Yumurtayı mutlaka iyice haşlayın ![]() ![]() Çiğ yumurta ile evde yapılmış mayonez ve benzeri ürünleri yememeye özen gösterin ![]() yumurta ile yapılan ve piyasada bilinen markalar altında satılan mayonezler genelde güvenlidir ![]() Taze sebze ve salatalar: Dışarıda salata yemeyin ![]() belli olmayan, hazırlanıp paketlenmiş salataları asla yemeyin ![]() yanaşmayın ![]() toksoplazma başta olmak üzere pekçok enfeksiyon bulaşabilir ![]() Dikkat edilmesi gereken noktalar Yemek yaparken, yemekler arasında ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkayın Aynı mutfak malzemesi ile farklı yemekler yapmayın Kullanılmış mutfak malzemelerini yıkamadan yeniden kullanmayın ![]() Yemek pişirirken çiğ etin diğer malzemeler ile temas etmemesine dikkat edin ![]() Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın ![]() Paslı konserve kutularını kullanmayın Pastörize edilmemiş süt içmeyin Özellikle dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin Erittiğiniz bir gıda maddesini asla yeniden dondurmayın Pişmiş bir yemeği sadece 1 kez daha ısıtın kalanını atın ![]() Yemeği ısıtırken tamamının iyice ısınmasına özen gösterin ![]() 1 gün bile geçmiş olsa kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü asla kullanmayın ![]() Buzdolabınızın içindeki sıcaklığın en fazla 4 derece olması gerektiğini unutmayın ![]() Restoranlarda önceden pişirilip sıcak kalması için ışık vb ![]() bekletilen yiyeceklerden uzak durun ![]() Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin ![]() Evde hayvan besliyorsanız mutfağa sokmayın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gebelik Ve Yiyecekler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gebelik Ve YiyeceklerGebelik ve yiyecekler [/b] Hamile bir kadına hemen herkes kendine dikkat etmesini söyler ![]() söyleyenler de, bu söze muhatap olanlarda nasıl ve neye dikkat etmeleri gerektiğini tam anlamıyla bilmemektedirler ![]() de gebelikte dikkat edilmesi ve sakınılması gereken pekçok durum ve davranış vardır ![]() ![]() sadece belirli gıdaları tüketmek ya da tüketmemek tek sorun değildir ![]() hastalıklar bulaşabilir ![]() için tehlike yaratabilir ![]() Hamileyken beslenmek, iki canlı olmak aldığınız kalorileri iki katına çıkarmak demek değildir ![]() sadece 300 kalori kadar fazla almanız yeterlidir ancak sizin ve bebeğiniz için zararlı olabilecek besin maddelerinden kaçınmak için daha fazla çaba sarfetmeniz gereklidir ![]() Yediğiniz ve içtiğiniz herşeyi bebeğinizle paylaştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız ![]() Bütün anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimi için beslenmenin son derece önemli olduğunu bilirler ve hamilelikleri süresince bebekleri için en yararlı olacak şekilde beslenmeye gayret ederler ![]() süresince nelerin yenip nelerin yenmemesi gerektiği konusunda pekçok bilgi dolaşmaktadır ![]() bebeğinize zarar verebilecek besinlerden uzak durabilirsiniz ![]() Uygun şartlarda hazırlanmamış ve saklanmamış besin maddelerinden bazı enfeksiyonar bulaşabilir ![]() şunlardır:: Salmonella Bu hastalık genelde tavuk eti ve yumurtasından bulaşır ![]() Yumurta ve tavuk etinin çok iyi hazırlanması ve pişirilmesi gerekir ![]() ![]() başka bir iş için kullanılmamalıdır ![]() olarak tüketilen salata hazırlanırken önem kazanır ![]() Belirtileri baş ve karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş ve titremedir ![]() saat sonra başlar ve 2-3 günde geçer ![]() gerekir ![]() şiddetli olduğundan hastaneye yatırılarak damardan sıvı verilmesi gerekir ![]() Listeriozis Hastalık pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden, iyi pişirilmemiş et ve kıymadan ve taze peynirden bulaşır ![]() Pastörizasyon için gerekli sıcaklıklarda listeria mikrobu yaşamını yitirir ancak eğer mikrop bulaşmış olan gıda maddesi buzdolabında uzun süre tutulursa bakteri hayatiyetini sürdürür ![]() ![]() ısıya son derece duyarlıdır bu nedenle yiyeceklerin iyi pişirilmesi ile canlılığını yitirir ![]() Genel vücut ağrıları ve ateş ana belirtilerdir ![]() olduğunu düşünür ![]() neden olabilir ![]() temizliğinden emin olunmayan gıdaların asla tüketilmemesidir ![]() Özellikle ülkemizde hala daha sokak satıcılarından süt alınması hastalığın yaygın olmasının nedenidir ![]() kanının aksine tetrapak kutularda satılan pastörize sütler hiçbir katkı maddesi içermez ve son derece sağlıklıdır ![]() ![]() Toksoplazma Kedilerden bulaştığı bilinmektedir ![]() kedilerden bulaşmaz ![]() taşıyıcıdır ![]() ile atılır ve çeşitli gıda maddelerine bulaşarak bunların uygun şartlarda hazırlanmaması sonucu insana geçer ![]() Toksoplazma ile bulaşmış otları yiyen hayvanların etleri de iyi pişirilmediği taktirde insana bulaşmaya neden olabilir ![]() Botulism Bu gıda zehirlenmesi türü son derece nadir olmasına rağmen o derecede ciddi bir tablodur ![]() gıdalardan ve özellikle konservelerden bulaşır ve hayatı tehdit eden şikayetler yaratabilir ![]() Hamilelikte tüketilmesi önerilmeyen besin maddeleri Çiğ et ve et ürünleri: Koliform bakteri, salmonella, listeria ve toksoplazma bulaşma riski bulunduğundan şarküteri ürünleri gibi çiğ tüketilen hayvansal gıdaları yememeye özen gösterin ![]() gösterin ve etin hiçbir kısmının kanlı yada pembe kalmamasına dikkat edin ![]() Karaciğer: Karaciğer yüksek oranda A vitamini içerdiğinden fazla miktarda tüketmemeye dikkat edin ![]() Deniz Ürünleri: Çiğ olarak ya da tütsülenerek tüketilen deniz ürünlerinden uzak durun ![]() giderek artan sushi ve benzeri yiyeceklerin güvenilirliği konusunda kesin kanıt yoktur ![]() içermeyen sushi'leri yiyebilirsiniz ![]() olarak tüketilen istiridye, midye gibi ürünleri yemeyin ![]() yandan büyük balıklarda civa miktarı yüksek olabilceğinden bu tür balıkları da yememeniz önerilir ![]() bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ![]() Süt ve süt ürünleri: Asla ve asla pastörize edilmemiş süt içmeyin ve tüketmeyin ![]() Pastörize süt ile üretilmemiş peynirleri yemeyin ![]() yumuşak peynirleri satın alırken mutlaka pastörize süt ile üretildiğiden emin olun ![]() peynirleri almayın ![]() satıcılarından alınan dondurmları yememeye gayret gösterin ![]() Yumurta: Yumurtayı mutlaka iyice haşlayın ![]() ![]() Çiğ yumurta ile evde yapılmış mayonez ve benzeri ürünleri yememeye özen gösterin ![]() yumurta ile yapılan ve piyasada bilinen markalar altında satılan mayonezler genelde güvenlidir ![]() Taze sebze ve salatalar: Dışarıda salata yemeyin ![]() belli olmayan, hazırlanıp paketlenmiş salataları asla yemeyin ![]() yanaşmayın ![]() toksoplazma başta olmak üzere pekçok enfeksiyon bulaşabilir ![]() Dikkat edilmesi gereken noktalar Yemek yaparken, yemekler arasında ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi iyice yıkayın Aynı mutfak malzemesi ile farklı yemekler yapmayın Kullanılmış mutfak malzemelerini yıkamadan yeniden kullanmayın ![]() Yemek pişirirken çiğ etin diğer malzemeler ile temas etmemesine dikkat edin ![]() Çiğ eti buzdolabında sıkıca paketleyerek saklayın ![]() Paslı konserve kutularını kullanmayın Pastörize edilmemiş süt içmeyin Özellikle dondurulmuş etleri pişirmeden önce iyice çözülmesini bekleyin Erittiğiniz bir gıda maddesini asla yeniden dondurmayın Pişmiş bir yemeği sadece 1 kez daha ısıtın kalanını atın ![]() Yemeği ısıtırken tamamının iyice ısınmasına özen gösterin ![]() 1 gün bile geçmiş olsa kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü asla kullanmayın ![]() Buzdolabınızın içindeki sıcaklığın en fazla 4 derece olması gerektiğini unutmayın ![]() Restoranlarda önceden pişirilip sıcak kalması için ışık vb ![]() bekletilen yiyeceklerden uzak durun ![]() Hazırlanışı ve saklanışı konusunda emin olmadığınız hiçbir besin maddesini yemeyin ![]() Evde hayvan besliyorsanız mutfağa sokmayın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|