Güzel Bir Araştırma |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Güzel Bir AraştırmaöNSöZ Dünya nüfusunun önemli bir orani özürlülerin olusturdugu günümüzde, zihinsel, fiziksel yada duygusal özürleri sonucu engelli insan sayisi Dünya Saglik örgütü verilerine göre gelismis ülkelerde nüfuslarinin % 10 , gelismekte olan ülkelerde % 13 özürlü oldugu tahmin edilmektedir ülkemizde, degisik özür gruplarindan 10 milyona yakin yurttasimiz yasamaktadir Her 7-8 aileden birinde yasayan çocuk yada yetiskin özürlü birey bulunmaktadir özürlü çocuk yada yetiskin özürlü yurttasimiz, günlük yasama, kent yasamina ve toplum yasamina çok sinirli ölçüde katilabilmektedir Egitimden sagliga, is ve mesleki rehabilitasyondan kültür ve sanata, spor ve kent standartlarinin iyilestirilmesine, ulasimdan psikolojik ve sosyal destege bireysel ve aile danismanligi hizmetlerinden gerektiginde sürekli bakima kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunlari bulunmaktadir özürlülük, sadece özürlü insanin kendisi için degil, ayni zamanda aile ve çevresi, yakinlari ve komsulari için de önemlidir ülkemizde ve dünyada rehabilitasyon hizmeti veren merkezler genellikle büyük yerlesim alanlarinda küçük gruplara ve sadece özürlü bireylere yönelik hizmet vermektedir Fakat özürlü çocugun gelisme süreci içerisinde egitim ile ilgili bilgileri zamaninda dogru ve basit olarak alabilmesi aile içinde özürlü bir çocuga sahip olmanin getirdigi psiko--sosyal sorunlarin ilerlemeden çözülebilmesi için ailenin toplumsal iliskiler, toplumun yapisi ve özürlülük hakkinda bilgisinin yeterli olmasi gerekir özürlü insanin kisilik gelisimi, yetenekleri oraninda topluma katkida bulunabilmesi, onu anlayisla kabul eden, destekleyen aile ortami ve sosyal çevrenin varligina baglidir özürlü insanlarin kendi evlerinde ve toplumda onlari destekleyici, topluma kazandirmada öncelikli hizmet veren rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç vardir DURUM SAPTAMANIN AMACI-KAPSAMI öNEMI Merkezimize devam eden CP çocuga sahip ailelerin sorunlarini ve beklentilerini ögrenmek,bu temelde onlara yardimci olmak ve uygun tedavi programlari olusturmada yol göstermek Bu durum saptamada su sorunlar incelenmistir; Ailelerin meslek,ögrenim,ekonomik durumlari Merkezde verilen hizmetlerden beklentileri Merkeze ait düsünceleri Merkezde uygulanan Fizik tedavi,Egitim,Spor Programlarina yönelik düsünce ve beklentileri Aile toplantilari ile ilgili düsünceleri Ailede CP çocuk olmasinin olusturdugu sorunlar ve tanimi hakkinda bilgileri incelenmistir Durum saptama merkeze devam eden CP aileleri kapsamaktadir DURUM SAPTAMANIN YöNTEMI Bu durum saptama merkeze gelen tüm CP ailelere anket uygulanarak yapilmistir Anket uygulamasi anneler,babalara ve kardeslere uygulanmistir TANIMLAR Aile : Aile En küçük toplumsal kurum olarak tanimlanir Ana,baba ve çocuklardan olusan bu kurulusun yasalarla saptanan görevleri yaninda, geleneklerle belirlenen birçok islevi vardir Aile, içinde bulundugu toplumun bir birimi olarak onun özelliklerini, begenilerini, inançlarini, önyargilarini kisaca kültürünü yansitir Bunun yaninda özel bir iç yapisi ve kendine özgü isleyisi vardir Görevleri yönünden aileye üç degisik açidan bakilabilir Aileye her seyden önce eslerin duygusal ve cinsel gereksinimlerini karsilayan yasal bir birlikteliktir Aile, ortak amaci, çikarlari, inançlari, kurallari olan bir insan toplulugudur özürlü : Bedensel, zihinsel ve ruhsal özürlerinde, belirli oranda fonksiyon kaybina neden olan organ yoklugu ve bozuklugu sonucu toplumsal rolünü gerçeklestirebilmesi için bakim, rehabilitasyon, danismanlik, destek hizmetlerine gereksinim duyan kisilerdir Zihinsel özürlü : Organik, psikolojik, sosyal ve çevresel nedenlere bagli olarak zeka fonksiyonlarinin normalin altinda bulunmasi, ögrenme ve sosyal uyum saglayici davranislarda bozuklugun görülmesi ve bu davranisin gelisim dönemi içinde ortaya çikmasi durumudur Cerebral Palsy ( cp ) : Beynin dogum öncesi, dogum, dogum sonrasi bebeklik ve çocukluk devresinde herhangi bir nedenle hasara ugramasindan ileri gelen nörolojik-adelelerini özel ve genel duyu organlarini mental ve emosyonel sistemlerini içine alan bir hastalik kombinasyonudur Rehabilitasyon : Dogustan yada sonradan hastalik, kaza, yaralanma gibi nedenlerle fiziki ve mental sagligini çesitli derecelerde kaybeden kisinin sagligini yeniden kazandirmak veya geriye kalan fonksiyon ve yeteneklerini gelistirmek, fiziksel, psikolojik, soyo-ekonomik ve meslek yönünden en yüksek kapasiteye ulastirabilmek için uygulanan çok amaçli tedavi ve koordine önlemlerinin tümüne denir TABLOLLAR LISTESI Tablo 1 : Meslek Durumunun Dagilimi Tablo 2 : ögrenim Durumunun Dagilimi Tablo 3 : Hane Durumunun Dagilimi Tablo 4 : Aylik Gelir Durumunun Dagilimi Tablo 5 : Ikamet Edilen Yerlesim Biriminin Dagilimi Tablo 6 : Oturulan Evin Kime Ait Oldugunun Durumu Tablo 7 : Tedavi Programin Dagilimin Durumu Tablo 8 : Merkezi ögrenme Durumunun Dagilimi Durumu Tablo 9 : Aile Toplantisiyla Ilgili Düsüncelerin Durumu Tablo 10: Merkezden Verilen Hizmetten Beklentilerinin Durumu Tablo 11: Merkezimize Ait Düsüncelerinin Durumu Tablo 12: Fizik Tedavi Programi Ile Ilgili Beklentilerinin Durumu Tablo 13: Egitim Programi Ile Ilgili Beklentilerinin Durumu Tablo 14: Spor Programi Ile Ilgili Beklentilerinin Durumu Tablo 15: Cerabral Palsy(Beyin Felci) Hakkinda Bilgi Durumlu Tablo 16: Cerabral Palsy Oldugunun Farkina Nasil Vardiniz Durumu Tablo 17: çocugunuzun CP Olmasi Nedeniyle Durumunuzu Nasil Buluyorsunuz Sorusunun Durumu Tablo 18: çocugunuzun CP Olmasi Ailede Nasil Sorunlar Olusturdu Sorusunun Durumu Tablo 19: Ailenizde çocugunuzdan Ayri CP Varmi Sorusunun Durumu TABLO 1 : MESLEK DURUMUNUN DAGILIMI Meslek Durumu Sayi % Memur 25 25 Ev Hanimi 36 36 Isçi 14 14 Serbest Meslek 08 08 çiftci 17 17 Toplam 100 100TABLO 2 : AILEDE üYE SAYISI üye Durumu Sayi % 3 kisilik 5 5 4 kisilik 35 35 5 kisilik 18 18 6 kisilik 17 17 7 kisilik 13 13 8 kisilik ++ 12 12 Toplam 100 100 TABLO 3 : öGRENIM DURUMU DAGILIMI ögrenim Durumu Sayi %-- Ilk okul 65 65 Orta ögrenim 30 30 Yüksek ögrenim 05 05 Toplam 100 100 TABLO 4 : YERLESIM BIRIMINE GöRE DAGILIM Yerlesim Birimi Sayi % Köy 29 29 Kasaba 16 16 Sehir 55 55 Toplam 100 100TABLO 6 : OTURULAN EV DURUMU Oturulan ev S % Kira 40 40 Kendime ait 52 52 Lojman 08 08 Toplam 100 100 TABLO 7 : TEDAVI PROGRAMIN DAGILIMIN DURUMU Tedavi Programi S % Fizik tedavi 25 25 Egitim 20 20 Spor 00 00 Fizik+Egitim 50 50 Fizik+Egitim+Spor 05 05 Toplam 100 100TABLO 8 : MERKEZI öGRENME DURUMLARI Merkezi ögrenme Durumu S % Gazete,Tv Vb 05 05 Komsulardan 25 25 Arastirma(Drhastane) 70 70 Toplam 100 100 TABLO 9: AILE TOPLANTISIYLA ILGILI DüSüNCE DURUMU Düsünceler S % Faydali buluyorum 55 55 Faydali,fakat sorunlarimizi çözemiyor 20 20 Katilamiyorum 25 25 Toplam 100 100 TABLO 10 : MERKEZDEN VERILEN HIZMETTEN BEKLENTILRIN DURUMU Beklentiler Durumu S % Hizmet yeterli 60 40 Hizyetbeklen karsilamiyor 40 40 Yetesiz 00 00 Toplam 100 100 TABLO 11 : MERKEZE AIT DüSüNCELERIN DURUMU Düsünce Durumu S % Seans ücretleri fazla 32 32 Merkez yön yetersiz 10 10 Hizmetler yeterli 58 58 Toplam 100 100 TABLO 12 : FIZIK TEDAVI PROGRAMI ILE ILGILI BEKLENTI DURUMU Fizik Tedavi Programi S % Iyilesmesini bekliyorum 40 40 Kendi kendine yeterli olmasi 44 44 Iyilesecegine inanmiyorum 16 16 Toplam 100 100 TABLO 13 : EGITIM PROGRAMI ILE ILGILI DüSüNCE DURUMU Egitim Programi S % Yeterli 35 35 Kendi kendine öz bak yeterli 35 35 Yetersiz 30 30 Toplam 100 100 TABLO 14 : SPOR PROGRAMINIZDAN BEKLENTILERINIZIN DURUMU Spor Programi S % Katilmiyorum 70 70 Faydali buluyorum 20 20 önemsemiyorum 10 10 Toplam 100 100 TABLO 15 : CP HAKKINDA BILGI DURUMU Cp Bilgi Durumu S % Kas sis etkilenmesidir 32 32 Hareketleri kontrol edememe 21 21 Toplam 100 100 Fikrim yok 47 47 Toplam 100 100 TABLO 16 : çOCUGUNUZUN CP OLDUGUNUNN FARKINA NASIL VARDINIZIN DURUMU Farkina Varma Durumu S % Doktor 76 76 Kendim 06 06 Aile üyeleri 18 18 Toplam 100 100 TABLO 17 : çOCUGUNUZUN CP OLMASI NEDENIYLE DURUMUNUZU NASIL BULUYORSUNUZ SORUSUNUN DURUMU Durumu S % Kabulleniyorum 22 22 çevremden sakliyorum 06 06 Taktir-i ilahi diyip oluruna bk 72 72 Toplam 100 100 TABLO 18 : çOCUGUNUZUN CP OLMASININ AILEDE OLUSTURDUGU SORUNLARIN DURUMU Sorunlar Durumu S % Diger çocuklarla ilgilenemiyorum 21 21 Ailede huzursuz ortam olusturuyor 27 27 Belirgin sorun olusturmuyor 52 52 Toplam 100 100 TABLO 19 : AILENIZDE çOCUGUNUZDAN AYRI CP VARMI DURUMU Diger Cp Durumu S % Evet 12 12 Hayir 82 82 Akrabalarimda 06 06 Toplam 100 100 ----------------------------- SONUç Zonguldak Egitim ve Rehabilitasyon Merkezine gelen cp çocuklarin ailelerin %35 4 üyeli oldugu görülmüstür Bu sonuçtan ailelerin çogunlugunun çekirdek aile oldugu anlasilmaktadir Fakat ögrenim durumlarinin dagiliminda %65 gibi büyük orani ilkokul mezunudur Ailelerin %55 orani sehirlerde oturmaktadir Ailelerin %50 oranin aylik geliri 10-20 milyon arasi olup,%52 kendi evlerinde oturmaktadirlar Bu oranlari irdeledigimizde merkezimize gelen ailelerin büyük oraninin alt ekonomik düzeyde oldugu fakat çogunlugunun sehirde yasadigi, aylik gelirinin az olmasina ragmen çogunun kendi evinin olmasi, bu ailelerin akrabalarinca ekonomik olarak desteklendigini, sehirde olmalarina ragmen köyleri ile iliskide oldugu anlasilmaktadir Merkezimize gelen ailelerin % 50 gibi orani fizik tedavi hem de egitim programlarina çocuklarini getirdiklerini, genelde spor programlarina önem vermedikleri görülmektedir Merkezimizde % 70 gibi bir oranda hastane veya doktordan ögrendiklerini, bu durum bize merkezimizin tam taninmadigi, tanitim için TV, radio ,gazete gibi kitle iletisim araçlarindan faydalanilmadigi anlasilmistir Ailelerin % 55 aile toplantilarini faydali bulduklarini, merkezimizde verilen hizmeti % 60 oraninda yeterli buldugunu, cp nin tanimi konusunda ailelerin % 47 gibi bir oraninin bilgisi olmadigini belirtmislerdir Anket sonuçlarinin en çarpici durumu burada görülmüstür Yillardir çocuklarinin cp li olmasina ragmen cp nin ne oldugunu bilmediklerini ve çocuklarinin durumlarini arastirma gibi eksikligi oldugu anlasilmaktadir Ailede cp li çocuk olmasi nedeni ile % 72 gibi bir orani çocugunun durumunu takdir-i ilahi kabul edip oluruna biraktigini belirtmesi, çocuklarinin bir anlamda durumunu kabul etmekten baska çarelerinin olmadigi düsünülebilir Ailede cp li çocuk olmasi nedeni ile aile içinde olusturdugu sorunlarda % 52 oran aile içinde belirgin sorun olusturmadigini ifade etmislerdir Bu durum, sorunu algilayis biçiminden kaynaklanmaktadir Ailelerde % 82 orani çocugundan ayri cp li çocuk olmadigini belirtmesi genellikle ailelerde tek cp li çocuk oldugu düsüncesi sonucuna varilabilir Bu sonuç, olumlu sonuçtur --------------------------------------------------------------------------------öNERILER Merkezimizde dosyasi olan cp li çocuga sahip ailelerin çogunlugunun özde çekirdek aile olmasina karsin aile içi iliskilerde geleneksel oldugu, geleneksel tutum ve davranislarini sürdürdüklerini, kaderci bir anlayis göstermelerinden dolayi sorunu yansitmadiklari , bu nedenle çocuklarinin durumunu kabullenmenin disinda bir çarenin olmadiginin farkindalar Cp kavramini tam anlamiyla bilmedikleri, bu konu ile ilgili fazla arastirma yapmadiklari, merkezimizi genelde doktordan ögrenmeleri, merkezimizin taniminin ne kadar önemli oldugunu göstermektedir Aile toplantilarinin , ailelerin bilinçlendirilmesi açisindan önemli oldugu, merkezde verilen hizmetten memnun olduklari fakat personel eksikliginden kaynaklanan memnuniyetsizligini vurgulamaktadirlar Tedavi programlarinin uygulamasindan cp li çocuklarin olumlu gelisme gösterdiklerinin belirgin oranda farkindadirlar Merkez yönetimini kendilerine uygun ve basarili bulmaktadirlar Yukarida genel çerçevesi çizilen durumu bütünlestirdigimizde ; Merkezimizin tanitilmasi için hizmet modelinin nasil oldugu, kimlere hizmet verdigi, bu hizmetleri nasil organize ettigi, merkezin yapilanisi ve konumu hakkinda toplum kaynaklarindan faydalanarak kitle iletisim araçlarinin kullanilmasi Beyin felci ( cp ) tanimi hakkinda açiklayici, bilgilendirici çalismalarin yapilmasi Bu amaçla konferans, seminer verilmesi için çalismalarin sürdürülmesi Aile toplantilarinin faydali ve amaca uygun olmasindan dolayi ailelerin egitilmesine ve bilinçlendirilmesine önem verilmeli Cp alaninda yapilan bilimsel çalismalar yakindan takip edilmeli, elde edilen bilgiler tedavi programlarinda uygulanmalidir Tedavi programlarinin özelligi hakkinda ailelere bilgi verilmeli, ailelerin tedavi programlari ile ilgili beklentileri somutlastiktan sonra bu beklentilerin karsilanabilecek beklentiler belirtilmelidir Ailelerin co li çocuklarinin durumlari karsisinda beklentilerine karsi cp li çocuklar ile ilgili özelliklerin ne oldugu, karsilanabilecek beklentiler ifade edilmeli, ailelere durumuna göre somut bilgiler verilmeli Cp nin bir hastalik olmadigi, asil amacin cp li çocugun olabildigince bagimsiz olmasi için kendi kendine yeterli duruma gelmesi oldugu, ailelerin tüm beklentilerinin bu mantikla karsilanmasina önem verilmeli, bu amaca uygun olarak aile psikolojik ve sosyolojik olarak hazirlanmalidir |
|