E Vitamini |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
E VitaminiE VİTAMİNİ Antioksidan (oksitlenmeyi önleyici ) etki gösteren bir grup tokoferol denilen maddelere kısaca E vitamini denmektedir Tanımlanmış 7 ayrı formu olmasına karşın genellikle üzerinde durulan alfa tokoferoldür Etkisi uzun yıllardır bilinmesine karşın son 10 yılda oldukça popüler olmuştur Alfatokoferol diğer formlara karşın ısıya ve asitlere oldukça dayanıklıdır Diğer tokoferoller gıdaların ısıtılma, pişirme, dondurulma, işlenme esnasında tahrip olurlar Tahılların öğütülmesi, unun renginin beyazlatılması, yağda kızartma ve fırında sıcağa maruz kalma sonucunda E Vitaminin çoğu yok olur E Vitamini barsaklardan önce lenf sistemine sonra da kan yoluyla karaciğere gelir Kullanılmayan miktarın fazlası genellikle dışkı ile atılır Depo edilebilen kısmın çoğu yağ doku ve karaciğerdedir Daha az miktarda da kalp, adale dokusu, testis, rahim, böbrek üstü bezi, beyin ve kanda depo edilir Ayrıca deriden de emilebilme özelliği vardır E Vitaminin Etkileri Temel görevi antioksidan etkisidir Bu sanıldığından çok daha önemli bir özelliktir Antioksidan demek okside olmayı, yani oksijen ile bozulmayı önlemek demektir Oksijeni tutarak, oksijen etkisi ile oluşabilecek istenmeyen etkilerin önüne geçer Daha iyi anlaşılması için demirin paslanması, okside olması demektir Boya ve antipas gibi maddeler bunu engeller E Vitamini de bir şekilde buna benzer bir koruyucu etkiye sahiptir Bu etki C Vitamini, betakaroten, glutatyon ve selenyumda da vardır Premature bebeklerden estetik amaçlara kadar geniş kullanım alanı ortaya çıkmıştır Gıda endüstrisinde yağ ve yağlı gıdaların oksitlenme ile acı tat almasının engellenmesi amacı ile kullanılırlar İnsan vücudunda da oksijen etkisi ile parçalanabilecek veya değişebilecek vücut bileşimlerini korur Hücrelerin genel sağlığını korumak gibi özellikleri vardır Hücrelerdeki yağların oksijen ile bozulması sonucu bazı pigmentler oluşur (yaşlılık lekeleri) E vitamini bunu engelleyebilir Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu azaltarak hücre zarı oluşumuna yardımcı olur Lipid zarlarının ve doymamış yağ asitlerinin oksijenin etkisi ile yıkılmasını önler Serbest radikaller denen zararlı maddelerin dokuları tahrip etmesini önler Bu özelliği ile damar sertliği, kalp hastalıkları, hipertansiyon, eklem iltihabı, yaşlanma sorunları üzerine olumlu etkileri olmaktadır Enzim sistemleri ve DNA molekülün dayanıklılığını arttırır Deri, karaciğer, meme ve testis gibi oksidasyona hassas dokuları ve hücreleri korur Akciğeri havanın içersindeki zararlı maddelerden korur Oksidasyondan etkilenen A Vitaminin biyolojik aktivitesine yardımcı olur Böbrek üstü bezi ve beyinden salınan hormonları dayanıklı kılar Vücutta normal dışı hücre üremesini engeller Bu özelliği ile tümor oluşumuna karşı etki gösterir Bu konuda bilgiler bazı araştırmalar yapıldıkça daha kesinlik kazanacaktır Pıhtılaşmayı ve alyuvar zarlarının parçalanmasını önleyici etkisi vardır Kalp ve adale hücrelerinin oksijen gereksinmesini azaltarak bu sistemlerin daha rahat çalışmalarını sağlar Trombosit denilen kandaki bir tür pıhtılaşma hücrelerinin birbirlerine yapışmalarını engeller Bu etkisinin kalp ve damar hastalarında kullanılan aspirinden daha güçlü olduğu yönünde yayınlar vardır Kısırlık önleyici ve cinsel gücü arttırıcı etkisi deney hayvanlarında gösterilmiş olmasına karşın insanlarda kesinlik kazanmamıştır E Vitamini Eksikliği Eksikliği insanlarda normalde görülmez Eksikliğini ortaya koymak pek kolay değildir Diğer vitaminler gibi eksikliğini gösteren hastalıklar yokturSinir sistemi, üreme, dolaşım sistemi ve adaleler üzerine olan etkileri bilinmesine karşın diğer besin maddeleri bu eksikliği örtebilir Besinlerde miktarı fazla olup insan vücudu ihtiyacını kolaylıkla karşıladığı için, ancak hayvanlarda deneysel olarak eksikliği oluşturulmuş ve bazı sonuçlara varılmıştır Hayvanlarda kısırlık, fetusun gelişememesi, kanama, beyin yumuşaması, kas hastalıkları, karaciğer harabiyeti gibi eksiklik arazları gösterilmiştir İnsanlarda ise kandaki seviyesi ölçülerek bazı hastalarda düşük olduğu görülmüştür Akne, anemi, enfeksiyon, bazı kanser türleri, diş eti hastalıları, safra kesesi taşı, sinir-adale hastalıkları, Alzheimer tipi demans sorunları olan kişiler buna örnektir Prematüre bebeklerde eksikliğine bağlı olarak anemi olabilir E Vitamini anneden çocuğa kan yoluyla geçmez ama sütüyle geçer Doğumdan sonra anne sütü alamayanlarda eksikliği özellikle inek sütüyle beslendiklerinde görülebilir Kan hücreleri dayanıksız olup kolaylıkla parçalanmaktadırlar Parçalanan bu hücrelerden ortaya çıkan yıkım ürünlerinin etkisiyle adalelerde normal dışı yağlanma ve karaciğer ile dalak sorunları oluşur İnsanlarda deneysel olarak eksikliğini yaratabilmek için kasıtlı olarak bir yıldan uzun süreli özel diyet uygulanması gereklidir E Vitaminin Fazlalığı Fazlalığının zararlı bir etkisi bu güne kadar gösterilmemiştir Çünkü diğer yağda eriyen vitaminler kadar depolanamazlar Gereğinden fazla alınanlarda birkaç gün içersinde dışkı ve idrarla vücuttan uzaklaştırılır Çok yüksek dozları bulantı ve ishal yapabilir Hayvan deneylerinde yüksek dozların büyümeyi durdurduğu, adaleleri zayıflattığı, alyuvar sayısını azalttığı ve kemikleşmeyi yavaşlattığı görülmüştür Düzenli E Vitamini kullananlarda doz günde 1200 IU yi geçtiğinde immun sistemin baskılandığı gözlenmiştir Halbuki düşük dozlar immun sistemi güçlendirici etki sağlamaktadır Günde 400 - 600 IU yağsız ve suda eriyen süksinat formu dolaşımı dolayısıyla dokuların kanlanmasını arttırıcı etki göstermesine karşın diğer yağlı formu tansiyon hastalarında tansiyonu yükseltici etki yapmaktadır E Vitaminin Tedavide kullanımı Günümüzde oldukça popülerdir Özellikle yaşla beraber kullanımı da artmaktadır Olumlu etkileri zaman içersinde kesinlik kazandıkça belki kullanımı daha da artacaktır Bir çok kronik hastalığın ve yaşlanma olgusunun altında yatan nedenlere karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir Çocuklarda en yaygın kullanımı düşük doğum tartılı bebeklerin alyuvarlarının erimeleri nedeniyle oluşacak kansızlığın önleme tedavisidir Ayrıca solunum sıkıntısı, gözlerde oluşabilecek retina hasarlarını engellemek amacıyla verilebilir Kistik fibroz denilen bir çocuk hastalığında kas zayıflığını önlemek için kullanılır Bazı kullanım nedenleri tartışmalıdır Etkili olup olmadığı yönünde farklı fikirler vardır Bunlar; yaşlanmayı geciktirmek, şeker hastalığının zararlı etkilerinden korunmak, sporcuların performansını arttırmak, kısırlık, düşükleri önlemek, katarakt oluşumunu ve prostat büyümesini engellemek, deri, kas ve eklem hastalıklarının tedavileri gibi konulardır Beslenmede doymamış yağ asitlerinden zengin gıda alanların yanında E vitamini alması faydalıdır Bu konuda mantıklı gözüken bazı kullanım alanları vardır Yaşlanma denilen olayın temelinde hücrelerin serbest radikallerin etkisi ile dejenere olmaları ve değişmeleri yatmaktadır E Vitamini de serbest radikallerin bu zararlı etkilerini önlemektedir E Vitamini pıhtılaşmayı azaltmakta ve doku oksijenlenmesini arttırmaktadır Bu özelliği ile kalp - damar sorunlarına olumlu etki yapabilir Pıhtılaşmayı azaltma ve trombositlerin yapışmasını engelleme özelliği damar sertliği (=atheroscleroz) sorunu için etkili olabilir A Vitamini ile beraber günde 200 - 300 IU dozlarında kolesterol ve yağ miktarlarını azaltmakta, tek başına HDL - Kolesterolu (iyi olan) arttırmaktadır Kadınlarda adetlerin yarattığı şikayetleri gidermede, baş ağrısı, sıcak basması, kuruluğa bağlı vaginal kaşıntı gibi menopoz yakınmalarında, doğum kontrol haplarının yan etkilerini engellemede, meme kistlerinde yararlı olduğu yolunda yayınlar vardır Solunum sistemindeki hücrelerin zarlarını ve akciğer dokusunu antioksidan özelliği ile ozon ve nitrojen dioksit gibi hava kirliliğini yaratan maddeler ile sigaranın içersindeki zararlı maddelerin tahribatından koruyabilir Kanser tedavisinde kullanılan adriamycin ilacının kalbe zararlı etkilerini engelleyebilir Zona hastalığında hem immun sistemi güçlendirmek hem de ağrıları azaltmak amacıyla kullanılabilir Lupus Eritematosis dahil olmak üzere bazı cilt hastalıklarında A Vitamini ile birlikte kullanılmıştır E Vitamini Gereksinimi Günlük gerekli miktarı vücut ebatlarına ve beslenmede bulunan uzun zincirli yağların oranına göre değişmektedir Yenilen rafine yağlar, yağda kızartılmış yiyecekler ihtiyacı arttırmaktadır Alfatakoferol için 1 mg 149 IU (enternasyonel ünite) kabul edilir Önerilen günlük miktarlar Kişi Asgari Önerilen Bebekler 5 - 7 30 Çocuklar 8 - 12 30 Erkek 12 - 15 30 - 50 Kadın 12 50 - 100 Gebeler 15 100 Emzirenler 18 100 Olumlu etkiler nedeniyle ilaç şeklinde alındığında önerilen günlük 400 - 600 IU dir Bu ihtiyaca göre 800 -1600 IU kadar çıkabilir 1600 IU üstü ancak doktor kontrollü olabilir E Vitamini Doğal Kaynakları Doğada ve besinlerde bol olarak vardır Fakat daha önce yazıldığı şekilde çoğu besin maddeleri işlenir ve hazırlanırken tahrip olur Yiyecek 100 gr da IU Tereyağı 2 - 3 Margarin 15 Sıvı yağlar 75 Tavuk 2 - 3 Yumurta 15 Kırmızı et 2 -3 Fasülye 15 Tahıl 70 - 80 Sebze-meyve 150 Kaynak: Sağlık Rehberi |
E Vitamini |
07-23-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
E VitaminiE VİTAMİNİ Antioksidan (oksitlenmeyi önleyici ) etki gösteren bir grup tokoferol denilen maddelere kısaca E vitamini denmektedir Tanımlanmış 7 ayrı formu olmasına karşın genellikle üzerinde durulan alfa tokoferoldür Etkisi uzun yıllardır bilinmesine karşın son 10 yılda oldukça popüler olmuştur Alfatokoferol diğer formlara karşın ısıya ve asitlere oldukça dayanıklıdır Diğer tokoferoller gıdaların ısıtılma, pişirme, dondurulma, işlenme esnasında tahrip olurlar Tahılların öğütülmesi, unun renginin beyazlatılması, yağda kızartma ve fırında sıcağa maruz kalma sonucunda E Vitaminin çoğu yok olur E Vitamini barsaklardan önce lenf sistemine sonra da kan yoluyla karaciğere gelir Kullanılmayan miktarın fazlası genellikle dışkı ile atılır Depo edilebilen kısmın çoğu yağ doku ve karaciğerdedir Daha az miktarda da kalp, adale dokusu, testis, rahim, böbrek üstü bezi, beyin ve kanda depo edilir Ayrıca deriden de emilebilme özelliği vardır E Vitaminin Etkileri Temel görevi antioksidan etkisidir Bu sanıldığından çok daha önemli bir özelliktir Antioksidan demek okside olmayı, yani oksijen ile bozulmayı önlemek demektir Oksijeni tutarak, oksijen etkisi ile oluşabilecek istenmeyen etkilerin önüne geçer Daha iyi anlaşılması için demirin paslanması, okside olması demektir Boya ve antipas gibi maddeler bunu engeller E Vitamini de bir şekilde buna benzer bir koruyucu etkiye sahiptir Bu etki C Vitamini, betakaroten, glutatyon ve selenyumda da vardır Premature bebeklerden estetik amaçlara kadar geniş kullanım alanı ortaya çıkmıştır Gıda endüstrisinde yağ ve yağlı gıdaların oksitlenme ile acı tat almasının engellenmesi amacı ile kullanılırlar İnsan vücudunda da oksijen etkisi ile parçalanabilecek veya değişebilecek vücut bileşimlerini korur Hücrelerin genel sağlığını korumak gibi özellikleri vardır Hücrelerdeki yağların oksijen ile bozulması sonucu bazı pigmentler oluşur (yaşlılık lekeleri) E vitamini bunu engelleyebilir Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu azaltarak hücre zarı oluşumuna yardımcı olur Lipid zarlarının ve doymamış yağ asitlerinin oksijenin etkisi ile yıkılmasını önler Serbest radikaller denen zararlı maddelerin dokuları tahrip etmesini önler Bu özelliği ile damar sertliği, kalp hastalıkları, hipertansiyon, eklem iltihabı, yaşlanma sorunları üzerine olumlu etkileri olmaktadır Enzim sistemleri ve DNA molekülün dayanıklılığını arttırır Deri, karaciğer, meme ve testis gibi oksidasyona hassas dokuları ve hücreleri korur Akciğeri havanın içersindeki zararlı maddelerden korur Oksidasyondan etkilenen A Vitaminin biyolojik aktivitesine yardımcı olur Böbrek üstü bezi ve beyinden salınan hormonları dayanıklı kılar Vücutta normal dışı hücre üremesini engeller Bu özelliği ile tümor oluşumuna karşı etki gösterir Bu konuda bilgiler bazı araştırmalar yapıldıkça daha kesinlik kazanacaktır Pıhtılaşmayı ve alyuvar zarlarının parçalanmasını önleyici etkisi vardır Kalp ve adale hücrelerinin oksijen gereksinmesini azaltarak bu sistemlerin daha rahat çalışmalarını sağlar Trombosit denilen kandaki bir tür pıhtılaşma hücrelerinin birbirlerine yapışmalarını engeller Bu etkisinin kalp ve damar hastalarında kullanılan aspirinden daha güçlü olduğu yönünde yayınlar vardır Kısırlık önleyici ve cinsel gücü arttırıcı etkisi deney hayvanlarında gösterilmiş olmasına karşın insanlarda kesinlik kazanmamıştır E Vitamini Eksikliği Eksikliği insanlarda normalde görülmez Eksikliğini ortaya koymak pek kolay değildir Diğer vitaminler gibi eksikliğini gösteren hastalıklar yokturSinir sistemi, üreme, dolaşım sistemi ve adaleler üzerine olan etkileri bilinmesine karşın diğer besin maddeleri bu eksikliği örtebilir Besinlerde miktarı fazla olup insan vücudu ihtiyacını kolaylıkla karşıladığı için, ancak hayvanlarda deneysel olarak eksikliği oluşturulmuş ve bazı sonuçlara varılmıştır Hayvanlarda kısırlık, fetusun gelişememesi, kanama, beyin yumuşaması, kas hastalıkları, karaciğer harabiyeti gibi eksiklik arazları gösterilmiştir İnsanlarda ise kandaki seviyesi ölçülerek bazı hastalarda düşük olduğu görülmüştür Akne, anemi, enfeksiyon, bazı kanser türleri, diş eti hastalıları, safra kesesi taşı, sinir-adale hastalıkları, Alzheimer tipi demans sorunları olan kişiler buna örnektir Prematüre bebeklerde eksikliğine bağlı olarak anemi olabilir E Vitamini anneden çocuğa kan yoluyla geçmez ama sütüyle geçer Doğumdan sonra anne sütü alamayanlarda eksikliği özellikle inek sütüyle beslendiklerinde görülebilir Kan hücreleri dayanıksız olup kolaylıkla parçalanmaktadırlar Parçalanan bu hücrelerden ortaya çıkan yıkım ürünlerinin etkisiyle adalelerde normal dışı yağlanma ve karaciğer ile dalak sorunları oluşur İnsanlarda deneysel olarak eksikliğini yaratabilmek için kasıtlı olarak bir yıldan uzun süreli özel diyet uygulanması gereklidir E Vitaminin Fazlalığı Fazlalığının zararlı bir etkisi bu güne kadar gösterilmemiştir Çünkü diğer yağda eriyen vitaminler kadar depolanamazlar Gereğinden fazla alınanlarda birkaç gün içersinde dışkı ve idrarla vücuttan uzaklaştırılır Çok yüksek dozları bulantı ve ishal yapabilir Hayvan deneylerinde yüksek dozların büyümeyi durdurduğu, adaleleri zayıflattığı, alyuvar sayısını azalttığı ve kemikleşmeyi yavaşlattığı görülmüştür Düzenli E Vitamini kullananlarda doz günde 1200 IU yi geçtiğinde immun sistemin baskılandığı gözlenmiştir Halbuki düşük dozlar immun sistemi güçlendirici etki sağlamaktadır Günde 400 - 600 IU yağsız ve suda eriyen süksinat formu dolaşımı dolayısıyla dokuların kanlanmasını arttırıcı etki göstermesine karşın diğer yağlı formu tansiyon hastalarında tansiyonu yükseltici etki yapmaktadır E Vitaminin Tedavide kullanımı Günümüzde oldukça popülerdir Özellikle yaşla beraber kullanımı da artmaktadır Olumlu etkileri zaman içersinde kesinlik kazandıkça belki kullanımı daha da artacaktır Bir çok kronik hastalığın ve yaşlanma olgusunun altında yatan nedenlere karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir Çocuklarda en yaygın kullanımı düşük doğum tartılı bebeklerin alyuvarlarının erimeleri nedeniyle oluşacak kansızlığın önleme tedavisidir Ayrıca solunum sıkıntısı, gözlerde oluşabilecek retina hasarlarını engellemek amacıyla verilebilir Kistik fibroz denilen bir çocuk hastalığında kas zayıflığını önlemek için kullanılır Bazı kullanım nedenleri tartışmalıdır Etkili olup olmadığı yönünde farklı fikirler vardır Bunlar; yaşlanmayı geciktirmek, şeker hastalığının zararlı etkilerinden korunmak, sporcuların performansını arttırmak, kısırlık, düşükleri önlemek, katarakt oluşumunu ve prostat büyümesini engellemek, deri, kas ve eklem hastalıklarının tedavileri gibi konulardır Beslenmede doymamış yağ asitlerinden zengin gıda alanların yanında E vitamini alması faydalıdır Bu konuda mantıklı gözüken bazı kullanım alanları vardır Yaşlanma denilen olayın temelinde hücrelerin serbest radikallerin etkisi ile dejenere olmaları ve değişmeleri yatmaktadır E Vitamini de serbest radikallerin bu zararlı etkilerini önlemektedir E Vitamini pıhtılaşmayı azaltmakta ve doku oksijenlenmesini arttırmaktadır Bu özelliği ile kalp - damar sorunlarına olumlu etki yapabilir Pıhtılaşmayı azaltma ve trombositlerin yapışmasını engelleme özelliği damar sertliği (=atheroscleroz) sorunu için etkili olabilir A Vitamini ile beraber günde 200 - 300 IU dozlarında kolesterol ve yağ miktarlarını azaltmakta, tek başına HDL - Kolesterolu (iyi olan) arttırmaktadır Kadınlarda adetlerin yarattığı şikayetleri gidermede, baş ağrısı, sıcak basması, kuruluğa bağlı vaginal kaşıntı gibi menopoz yakınmalarında, doğum kontrol haplarının yan etkilerini engellemede, meme kistlerinde yararlı olduğu yolunda yayınlar vardır Solunum sistemindeki hücrelerin zarlarını ve akciğer dokusunu antioksidan özelliği ile ozon ve nitrojen dioksit gibi hava kirliliğini yaratan maddeler ile sigaranın içersindeki zararlı maddelerin tahribatından koruyabilir Kanser tedavisinde kullanılan adriamycin ilacının kalbe zararlı etkilerini engelleyebilir Zona hastalığında hem immun sistemi güçlendirmek hem de ağrıları azaltmak amacıyla kullanılabilir Lupus Eritematosis dahil olmak üzere bazı cilt hastalıklarında A Vitamini ile birlikte kullanılmıştır E Vitamini Gereksinimi Günlük gerekli miktarı vücut ebatlarına ve beslenmede bulunan uzun zincirli yağların oranına göre değişmektedir Yenilen rafine yağlar, yağda kızartılmış yiyecekler ihtiyacı arttırmaktadır Alfatakoferol için 1 mg 149 IU (enternasyonel ünite) kabul edilir Önerilen günlük miktarlar Kişi Asgari Önerilen Bebekler 5 - 7 30 Çocuklar 8 - 12 30 Erkek 12 - 15 30 - 50 Kadın 12 50 - 100 Gebeler 15 100 Emzirenler 18 100 Olumlu etkiler nedeniyle ilaç şeklinde alındığında önerilen günlük 400 - 600 IU dir Bu ihtiyaca göre 800 -1600 IU kadar çıkabilir 1600 IU üstü ancak doktor kontrollü olabilir E Vitamini Doğal Kaynakları Doğada ve besinlerde bol olarak vardır Fakat daha önce yazıldığı şekilde çoğu besin maddeleri işlenir ve hazırlanırken tahrip olur Yiyecek 100 gr da IU Tereyağı 2 - 3 Margarin 15 Sıvı yağlar 75 Tavuk 2 - 3 Yumurta 15 Kırmızı et 2 -3 Fasülye 15 Tahıl 70 - 80 Sebze-meyve 150 Kaynak: Sağlık Rehberi |
|