Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
vitamini

B2 Vitamini

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

B2 Vitamini




B2 VİTAMİNİ
Riboflavin denilen maddedir Dayanıksız olup, ısı, güneş ışığı, *****, kafein, östrojen ile etkisizleşir Vücutta karaciğer ve böbreklerdeki çok az miktarın dışında depolanamadığı için günlük olarak karşılanmalıdır Barsaklarda bakteriler tarafından bir miktar üretilebilmektedir Bu nedenle yetersiz alımlara karşın bazı kimselerde eksiklik belirtileri oluşmayabilir Vücuttaki enzim olaylarına katılır Stres gibi durumlarda gereksinimi artmaktadır
B-2 Vitaminin Etkileri
Nükleotid denilen maddelerle birleşerek enzim sentezine girerler Bu enzimler aracılığı ile oksidasyon-redüksiyon işlevlerini yaparlar

Enerji üretiminde rol oynar FMN ve FAD kısa isimli enzimlerle hidrojen taşıyıcılığı yapar
Kısa zincirli yağ asitlerinin yakılmasını sağlar
Hücrelerin gelişmesine ve solunumuna etki ederek oksijeni daha iyi kullanmasını sağlar Bu yolla görme ve saç, cilt ve deri sağlığına yararlı etkisi olur
Bazı amino asit ve glutathion redüktaz (Kandaki alyuvarlarda) maddesinin yapımına katkıda bulunur
B-2 Vitaminin Eksikliği
Amerika'da yapılan araştırmalarda insanların yedikleri ile yeterli düzeyde alamadıkları vitaminlerin en başında B-2 Ribofalavin gelmektedir Buna karşın eksiklik belirtileri bu denli sık görülmemektedir Bunun da barsaklarda az miktarda da olsa üretilen B-2 Vitaminine bağlı olduğu düşünülmektedir Tek başına bu vitaminin eksiklik belirtilerinin görülmesi nadirdir, genellikle diğer vitaminlerin de eksikliği ile birlikte olur Yetersiz beslenme (B-2 vitamini zengin besin maddelerini yememek; zayıflamak, mide-barsak ülseri, şeker hastalığı için diyet yapmak ve fast-food ile beslenmek) barsaktan emilimin bozulması ve ateş, hipertiroidi, gebelik, emzirme, fazlaca ***** alımı gibi artan ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda söz konusudur

Dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudakta kızarma, tahriş ve çatlaklar,
Gözlerde kaşıntı, yanma hissi ve iltihaplanma, katarakt oluşumu,
Deride kepeklenme, saçların dökülmesi,
Çocuklarda büyümenin yavaşlaması,
Kilo kaybı, canlılıkta azalma, sindirim sorunları
Genital bölgede deri sorunları oluşur
Hayvan deneylerinde ilk göze çarpan büyümenin durmasıdır Hayvanlarda cilt, göz, saç problemleri ile üreme gücünde azalma oluşmaktadır
B-2 Vitaminin Fazlalığı
Dışarıdan gereğinden fazla alınsa da idrar ile atıldığı için zararlı bir etki oluşmaz Sadece idrarın rengi ve kokusu riboflavin renk ve kokusunu alır
B-2 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Tek başına bu vitamin tedavi amaçlı kullanılmaz, genellikle diğer vitaminlerle beraber verilir Yine de etkili olduğu düşünülen alanlar;

Enfeksiyon hastalıkları ve uzun süren antibiyotik tedavileri,
Fazla ***** alan ve düzensiz beslenen kişiler,
Ağız çevresi, göz ve genital bölge de oluşan cilt sorunlarında,
Yorgunluk, stres, baş ağrısı şikayetlerinde,
Büyümenin desteklenmesi istendiğinde kullanılır
B-2 Vitaminin Gereksinimi
Yaşa metabolizma hızına, yiyeceklerle alınan protein ve kalori miktarına göre değişmektedir Ayrıca insan vücudu tarafından barsaklarda yapıldığı da düşünülmektedir Besinlerle alınan miktar 12 mgın altında kalınca depolardaki vitamin kullanılmaya başlanır Bu depolardaki de yeterli değildir İlaçların içersinde 10 mg doz yeterlidirYaş

mg / gün


0 - 1

04 - 06


1 - 3

08 - 09


4 - 6

10


7 - 9

14


10 - 12

15


Erişkin erkek

16


Erişkin kadın

12


Gebelik

15


Emzirme

17
B-2 Vitaminin Doğal Kaynakları
Diğer B Vitaminleri bulunan kaynaklarda genellikle birlikte yer alır Fakat bir çok besin maddesinde yeterli miktarda bulunmaz Karaciğer, dil, bira mayası B-2 yönünden zengindir Süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokado içersinde makul miktarda bulunurKaynak

100 gr da mg Olarak


Bira mayası

13 - 40


Malt hülasası

30 - 40


Karaciğer, böbrek

20 - 30


Buğday kepeği

05


Buğday unu

003


Patates

005


Et

01 - 03


Süt

015


Yumurta

03 - 05


Peynir

03 - 05


Kepek

05


Yeşil sebze

01 - 05
(yetiştiği yöreye göre)
Kaynak: Sağlık Rehberi

Alıntı Yaparak Cevapla

B2 Vitamini

Eski 07-23-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

B2 Vitamini




B2 VİTAMİNİ
Riboflavin denilen maddedir Dayanıksız olup, ısı, güneş ışığı, *****, kafein, östrojen ile etkisizleşir Vücutta karaciğer ve böbreklerdeki çok az miktarın dışında depolanamadığı için günlük olarak karşılanmalıdır Barsaklarda bakteriler tarafından bir miktar üretilebilmektedir Bu nedenle yetersiz alımlara karşın bazı kimselerde eksiklik belirtileri oluşmayabilir Vücuttaki enzim olaylarına katılır Stres gibi durumlarda gereksinimi artmaktadır
B-2 Vitaminin Etkileri
Nükleotid denilen maddelerle birleşerek enzim sentezine girerler Bu enzimler aracılığı ile oksidasyon-redüksiyon işlevlerini yaparlar

Enerji üretiminde rol oynar FMN ve FAD kısa isimli enzimlerle hidrojen taşıyıcılığı yapar
Kısa zincirli yağ asitlerinin yakılmasını sağlar
Hücrelerin gelişmesine ve solunumuna etki ederek oksijeni daha iyi kullanmasını sağlar Bu yolla görme ve saç, cilt ve deri sağlığına yararlı etkisi olur
Bazı amino asit ve glutathion redüktaz (Kandaki alyuvarlarda) maddesinin yapımına katkıda bulunur
B-2 Vitaminin Eksikliği
Amerika'da yapılan araştırmalarda insanların yedikleri ile yeterli düzeyde alamadıkları vitaminlerin en başında B-2 Ribofalavin gelmektedir Buna karşın eksiklik belirtileri bu denli sık görülmemektedir Bunun da barsaklarda az miktarda da olsa üretilen B-2 Vitaminine bağlı olduğu düşünülmektedir Tek başına bu vitaminin eksiklik belirtilerinin görülmesi nadirdir, genellikle diğer vitaminlerin de eksikliği ile birlikte olur Yetersiz beslenme (B-2 vitamini zengin besin maddelerini yememek; zayıflamak, mide-barsak ülseri, şeker hastalığı için diyet yapmak ve fast-food ile beslenmek) barsaktan emilimin bozulması ve ateş, hipertiroidi, gebelik, emzirme, fazlaca ***** alımı gibi artan ihtiyaçların karşılanmadığı durumlarda söz konusudur

Dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudakta kızarma, tahriş ve çatlaklar,
Gözlerde kaşıntı, yanma hissi ve iltihaplanma, katarakt oluşumu,
Deride kepeklenme, saçların dökülmesi,
Çocuklarda büyümenin yavaşlaması,
Kilo kaybı, canlılıkta azalma, sindirim sorunları
Genital bölgede deri sorunları oluşur
Hayvan deneylerinde ilk göze çarpan büyümenin durmasıdır Hayvanlarda cilt, göz, saç problemleri ile üreme gücünde azalma oluşmaktadır
B-2 Vitaminin Fazlalığı
Dışarıdan gereğinden fazla alınsa da idrar ile atıldığı için zararlı bir etki oluşmaz Sadece idrarın rengi ve kokusu riboflavin renk ve kokusunu alır
B-2 Vitaminin Tedavide Kullanımı
Tek başına bu vitamin tedavi amaçlı kullanılmaz, genellikle diğer vitaminlerle beraber verilir Yine de etkili olduğu düşünülen alanlar;

Enfeksiyon hastalıkları ve uzun süren antibiyotik tedavileri,
Fazla ***** alan ve düzensiz beslenen kişiler,
Ağız çevresi, göz ve genital bölge de oluşan cilt sorunlarında,
Yorgunluk, stres, baş ağrısı şikayetlerinde,
Büyümenin desteklenmesi istendiğinde kullanılır
B-2 Vitaminin Gereksinimi
Yaşa metabolizma hızına, yiyeceklerle alınan protein ve kalori miktarına göre değişmektedir Ayrıca insan vücudu tarafından barsaklarda yapıldığı da düşünülmektedir Besinlerle alınan miktar 12 mgın altında kalınca depolardaki vitamin kullanılmaya başlanır Bu depolardaki de yeterli değildir İlaçların içersinde 10 mg doz yeterlidirYaş

mg / gün


0 - 1

04 - 06


1 - 3

08 - 09


4 - 6

10


7 - 9

14


10 - 12

15


Erişkin erkek

16


Erişkin kadın

12


Gebelik

15


Emzirme

17
B-2 Vitaminin Doğal Kaynakları
Diğer B Vitaminleri bulunan kaynaklarda genellikle birlikte yer alır Fakat bir çok besin maddesinde yeterli miktarda bulunmaz Karaciğer, dil, bira mayası B-2 yönünden zengindir Süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar ve avokado içersinde makul miktarda bulunurKaynak

100 gr da mg Olarak


Bira mayası

13 - 40


Malt hülasası

30 - 40


Karaciğer, böbrek

20 - 30


Buğday kepeği

05


Buğday unu

003


Patates

005


Et

01 - 03


Süt

015


Yumurta

03 - 05


Peynir

03 - 05


Kepek

05


Yeşil sebze

01 - 05
(yetiştiği yöreye göre)
Kaynak: Sağlık Rehberi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.