|
|
Konu Araçları |
kesesi, polibi, safra, sorularınızın, yanıtları |
Safra Kesesi Polibi (Sorularınızın Yanıtları) |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Safra Kesesi Polibi (Sorularınızın Yanıtları)Safra kesesi polibi nedir zararlı mıdır? Safra kesesinde bulunan et benleri (polip) genellikle bir yakınmaya neden olmaz Burada poliplerin boyutu takip ve tedavi açısından önemlidir 10 mm çapından büyük olanlar daha ilerde kanser gelişmesi açısından risk taşıdıklarından operasyonla alınmalıdırlar 5-10 mm arasındaki polipler de görüntüleme yöntemleriyle altı ayda bir boyut açısından takip edilmelidirler 5 mm çapının altındakiler ise önemli sayılmazlar ve daha seyrek aralıklarla izlenirler Hepatit B taşıyıcılığı Hocam ben hepatit B tedavisinin nasıl olabileceğini öğrenmek istiyorum bir de bu hasatlık hangi yollarla bulaşır benin bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden tşk ediyorum Hepatit B virüsü kan ve kan ürünleriyle bulaşır Bu duruma hepatitli birinin kulağının delindiği iğne ile bir başkasının kulağının delinmesi veya cinsel ilişki ile bulaşma gibi örnek verebiliriz Virüs bedene girdikten sonra bağışıklık yoluyla atılabilir veya bedende yıllarca bir zarar vermeden kalabilir ki bu duruma taşıyıcılık denir Taşıyıcıların bir bölümünde karaciğer bozulmaya başlar, bu durumda da kronik B hepatiti hastalığından söz edilir Geçmiş olsun Karaciğer yağlanması Karaciğer vertikal aksı MCH da 19cm olarak değerlendirilmiştir(belirgin hepatomagali ) karaciğer parankımınde Grade I hepatosteatoz ile uyumlu olarak diffüz hemojen hafif düzeyde artış izlenmiştir Karaciğer konturları düzenli görünümdedirıntrehehatık yer kaplayan lezyon izlenmemiştirportal ven tabidir hepatik venler normal görünümdedir TÜM BATIN USG TETKIKİ nin sonucu yukarıdadır Buna göre bu hastalığın nedeni ve tedavisi nedir yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler Karaciğerde yağlanma şeker hastalığı ve trigliserid düzeyi yüksek olan kilolu kadınlarda daha sık görülen bir durumdur Burada karaciğer hücrelerinin içinde yağ birikmesi ve bazı hastalarda buna bağlı olarak karaciğer hücrelerinin hızlı yıkılması söz konusudur Yağlanma için henüz klasik kitaplara geçmiş belli bir tedavi bulunmamaktadır; ancak bazı ilaçlarla iyi sonuçlar elde edildiğine dair literatürler mevcuttur Günümüzde (eğer altta yatan başka bir neden bulunmazsa) karaciğer yağlanmasında (kilolu hastalarda) kilonun %10 azaltılması ve egzersiz önerilir Yağlı yiyecekleri yememek, ***** içmemek, (varsa) şeker hastalığının tedavisi ve yağların normale indirilmesi de önemlidir Karaciğer yağlanması Merhaba hocam 6 ayda bir peryodik olarak kan testi yaptırıyorum son testte SGOT 110 çıktı Ultrasonda karaciğerde %1 oranında yağlanma bulundu buna bağlı olarak yükselebilir mi doktorum dinlenmemi ve diyet yapmamı öneriyor SGOT dışında tüm tahliller temiz yalnız diyetle düşüremiyorum herhangi bir yakınmam yok devamlı yeşillik yememe rağmen yine de değerler düşmüyor siz ne önerirsiniz hocam? Karaciğer yağlanmasında enzimler dönem dönem yükselebilir Bunun tek tedavisi kilo vermek ve egzersiz yapmaktır Bu bilginin ışığında dinlenmeden kastınız anlaşılmıyor İdeal kiloya inmenize ve egzersize rağmen karaciğer fonksiyon testleriniz yüksek seyredecek olursa karaciğerinizden parça almak düşünülebilir Geçmiş olsun Şişkinlik Bir süredir midemde bir şişkinlik ve yanma oluyor doktora gitmedim, kabızlık çekiyorum, bu durum yüzünden kendimi kilo almış gibi hissediyorum Psikolojim etkileniyor ne yapmam gerekiyor yaşım 20 biran önce bunun çaresine bulmam gerekiyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim Midede yanma, karında şişkinlik ve kabızlık yakınmanız olduğuna göre bütün gastrointestinal sisteminizin gözden geçirilmesi ve gerekli tedavilere başlanması uygun olacaktır Bir an önce bunun çaresine bakmak gerekecek derecede panik olmanıza gerek yok Gastroenteroloji Uzmanları size yardımcı olacaklardır Geçmiş olsun Gaz Sol kaburga kemiği altında şişkinlik ve gaz ağrısına benzeyen bir ağrım varKendimi sıktığımda gazın o bölgeden geçtiğini hissediyorumAyrıca uzun süredir ishal ve rektumda tuvaletimi yaptıktan hemoroid benzeri yumrular çıkıyorYardımcı olur musunuz lütfen Uzun süren ishal deyimi bir anlam ifade etmiyor Uzun süreden kastınız nedir? Bir ay mı on yıl mı? Günde kaç kez dışkılıyorsunuz? Günde 2 kez mi, altı kez mi? Sorularınızı ayrıntılı olarak yazmalısınız Bağırsakların içinde gaz ve sıvı vardır ve bağırsak hareketleri ile seslerin çıkması beklenir Bu anormal bir durum değildir Bağırsaklarınızla ilgili olarak araştırılmalı ve bu konuda gerekenler yapıldıktan sonra bilgilenmelisiniz Sorunlarınızın giderileceği yer Gastroenteroloji üniteleridir Geçmiş olsun Farenjit Kollarımda ayaklarımda ve parmaklarımda sürekli ağrı oluyor ağrılarım düşmenin verdiği bir acı gibi oluyor farenjit olduğumda aynı anda başlıyor ağrılarım Şu anda aylık penadur iğne yaptırıyorum ama tamamen bu rahatsızlıktan kurtulmam ne kadar zaman alır ya da başka tedavi yöntemi var mı nasıl olur? Aylık iğnelerinizi daha önce geçirdiğiniz kalp veya eklem romatizması nedeni ile kullanıyor olmalısınız; ancak yakınmalarınızın bu geçirmiş olduğunuz durumlarla bir ilgisi olması beklenmez Farenjit de dahil olmak üzere tüm infektif durumlarda eklem ağrıları görülebilir Bu hastalıktan nasıl kurtulabilirim sorusunun yanıtı için verdiğiniz bilgi yetersiz kalıyor Geçmiş olsun Benim kolonskopi sonucumda mukoza hiperemik ve ödemli olarak belirlendi ne yapmalıyım? Yakınmalarınızı ve kolonoskopinizin sonuçtaki tanı bölümünü yazmamışsınız Yapmanız gereken sorularınızı ayrıntılı sormak olmalıdır Özofagus varisi Bu hafta içinde babama endoskopi yapıldı ve sonucunda lumen tüm ozofagusta normal görünümde, alt ozofagial sfinkter normal, skoamokolumnar bileske hava verilmis durumda düz görünümde, mukoza tüm ozofagusta normal, varis 1/2 distalde 4 kolon halinde lumenin 1/3 unden daha azini tutan kırmızı renk işaretlerine kanamasız olarak izlendi lumen tum midede normal,korpus pilileri normal,pilor normal, TANI: ozofagus varisleri f1-f2 gastropati(eritamatoz) Gastrit gorunmu (antrum hakimiyeti-belirgin) lütfen bu rapor hakkında bilgi verirseniz ok sevinirimve eger gerekli ise diyet veya ilaç öğrenebilir miyim çok teşekkür ederim Yemek borusunda (özofagus) tüm alanlarda mukoza normal dendikten sonra distalde varislerin olduğunun belirtilmesi ayrıca mide ile ilgili normal ibaresinden sonra gastropati yazılması teknik olarak uygun değil Bu işlemi bir Gastroenteroloji Uzmanının yapmış olması gerekirdi Babanızda özofagusta varisler olduğuna göre karaciğerle ilgili bir sorun olduğu düşünülür; ancak yalnızca tek bir tetkik sonucunu yazarak diyet veya ilaç önerisinde bulunulmasını istemeniz anlamlı değil Geçmiş olsun Karaciğerde klist Merhaba ben 29 yaşında bayanım böbrek ağrısı ile acile gittim idrarda kum ve kan görüldü ultrasonda karaciğerde 7,8 mm kist görüldü bu kistin ne olduğu nasıl anlaşılır Ultrason çeken köpek kisti yada kendiliğinden kaybolan kist olabilir dedi bilgi verirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar Karaciğerde içi sıvı dolu oluşumlar olan kistlerin yapısının ve içeriğinin araştırılması şarttır Çıkan sonuçlara göre tedavi edilebilir olan kistlere yönelik olarak ilaçlar verilmelidir Diğer kistler ise görüntüleme yöntemleri ile tedavisiz takip edilirler Bu bir nedenle Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalısınız Geçmiş olsun Tiroidit Haşimoto troidi teşhisi kondu Euthrox 50 mg yarım başladım ne kadar süre sonra hormonlar normal değere ulaşır? İlaç kullanmaya başladığınız için değerleriniz kısa sürede normale gelecektir Burada önemli olan size söylenilen sürelerde gerekli takiplerinizi yaptırmanızdır Bulantı ve kusma 4 gündür mide bulantısı ve aşırı halsizlik şikayetim var sürekli az da olsa istifra ediyorum kan tahlili yaptırdım ama birşey çıkmadı sebebi acaba nedir bir de çok uykum var ama uyuyamıyorum teşekkür ederim Hepimizin bildiği gibi bazı bulantı ve kusma yakınmaları geçici olabilir Bozuk bir besin maddesini yedikten sonra ortaya çıkan yakınmalar buna örnektir Bunun dışında bir – iki gün içinde geçmeyen durumlarda altta yatan hastalıkların araştırılması gerekir Mide ile ilgili hastalıklarda kan tetkikleri normal gelebilirse de endoskopla mideye bakmak gerekir Geçmiş olsun Mide ağrısı Merhaba 1,5 yıldır 2-3 ayda bir 1 hafta süren mide ağrıları çekiyordum, endoskopide midemde bakteri ve duodenal ülser çıktı 2 antibiyotıkle beraber ölansoprol ve motilium'la tedavi gördüm şikayetlerim geçmişti ilaçlar biteli ay oldu ama şişkinlik yanma mide suyunun ağza gelmesi gibi yakınmalarım yine başladı İlaçlarımı tekrar kullanabılır mıyım? cevabınız için teşekkürler Ülser nedeni ile tedavi olmuşsunuz; ancak yakınmalarınız tekrar ettiğine göre mide asidini azaltıcı ilaçlara devam etmeniz önerilir Bunun dışında bu ilaçları ne dozda ve ne kadar süre ile kullanacağınızı sizi takip eden Gastroenteroloj Uzmanına danışmalısınız Özel bir perhiziniz yoktur, her istediğinizi yiyebilir ve içebilirsiniz Sağlıklı olun, mutlu kalın Midede ağrı İyi günler abim 24 yaşında ve midesi sürekli ağrıyordahiliye doktoruna çıktı ve endoskopi yapıldı midesinde mikrop olduğu anlaşıldı ve bu yüzden yara oluşmuş Helipak diye bir ilaç verdi fakat zayıf olduğu için yan etkisi fazla oldu 3 gün kullanabildi şimdi ise tekrar doktorun verdiği lansor famodin ve 30 mg olan ilaçtan kullanıyor acaba bu ilaçlarla mikrobun gitmesi mümkün mü ya da mikrop çok tehlikeli bir şey midir ilginize şimdiden teşekkür ederim Endoskopi sonucunu tam yazmamışsınız; ancak endoskopide ülser bulunmuşsa bunun tekrarlama riskini azaltmak için mikrobun yok edilmesi düşünülür Mikrobun yok edilmesi için Kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir ki bu gözlenmiş Yan etkinin görülmesinin zayıflıkla bir ilgisi yoktur Bu grup ilaçlar kullanılamıyorsa mikrobun yok edilmesi için ısrarcı olmak yerine halem kullanılan mide koruyucularına (tercihen bir tanesine) devam etmek yeterlidir Bu konu ile bağlantılı olarak diğer sayfalarda bulunan "Helicobacter pylori" başlıklı yazımı okursanız ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz Geçmiş olsun Midede şişkinlik Doktor Bey, yaklaşık bir aydır midemde anormal bir şişkinlik var Bunun gaz olmadığını düşünüyorum Yaşam tarzım aynı ama bu şişkinlik beni çok rahatsız ediyor ve korkutuyor Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum Genellikle midede fazla şişkinlik olmaz Daha çok bağırsaklarda görülür Midede şişkinlik diye tarif ettiğiniz durum belki de başka bir durumun belirtisidir Yakınmalarınızı daha ayrıntılı yazmalısınız Geçmiş olsun Ağız kokusu Ağız kokusu varbu beni çok rahatsız ediyordişlerimde çürük yokbu koku mide kaynaklı olabilirmi ? birde bazen midemde iğne batırırcasına ince bir sızı oluyor bi müddet sonra geçiyor ne yapmalıyım ? Tşk Ağız kokusu diş ve diş etleri, burun-boğaz, akciğer ve mideye bağlı hastalıklarda |
|