Osteoporoz Ve Beslenme |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Osteoporoz Ve BeslenmeOsteoporoz ve Beslenme Osteoporoz Nedir?Osteoporoz,kemiğin mineral kaybetmesi ile kütlesinin azalmasıdır Osteoporotik kemikler daha zayıf ve kırılgandırlar Osteoporoz oluşumundaki başlıca faktörler ; en başta menopoz olmak üzere,kalıtım,yapım sürecinde maksimum kemik kütlesinin az oluşu, Kalsiyumun vücuttan çok atılmasına neden olan haller, ırk, kalsiyumun diyette yetersiz alımı,aşırı tuz ve kafein tüketilmesi,sigara,diyetle alınan kalsiyumun emilimini azaltan hastalıklar (hipertroidi,diabet,böbrek yetmezlikleri vs),ayrıca yaş ve cinsiyette önemli faktörlerdendirGenellikle osteoporoz oluşmadan önce beslenme şekline dikkat edilerek osteoporoz riski minumuma indirilebilir Özellikle büyüme çağında kalsiyum ve ada vitamini yeteri kadar alınmalıdır Hareketsizlikten kaçınılarak düzenli spor yapılmalıdırKalsiyum dengesini + düzeyde tutmak için günlük kalsiyum alımı 1000 mg / gün olmalıdır Diyette tuz alımı azaltılmalıdır Aşırı protein alımı ve aşırı zayıflıktan da kaçınılmalıdır Vücut kitle indeksinin 25 – 26 civarında tutulması önerilir Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridirGünde içilen 2-3 bardak az yağlı süt ya da eş değer yoğurt kalsiyum gereksiniminin yarısını karşılamaktadır Bunun dışında kuru baklagiller,pekmez ve yeşil sebzelerin tüketimine de ağırlık verilmelidir Türkiye'de 5 milyon romatizma hastası var Gut Hastalığı, Karpal Tünel Sendromu, Romatoid Artrit ve Tedavisi, Raynaud Hastalığı, Raynaud Fenomeni, Polimiyozit, Behçet Hastalığı |
|