![]() |
Ekmeğin Besin Değeri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmeğin Besin DeğeriGünlük kalorinin yaklaşık 401 ekmekten karşılanıyor ![]() ![]() ![]() Ve bu durum kaçınılmaz olarak fiziksel gelişmeye, kavrama yeteneğine, çalışma verimine ve insan sağlığına yansıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her canlı gibi insanın da birinci gereksiniminin beslenme olduğu bilinir ![]() ![]() ![]() BRDden negatif veya pozitif sapma varsa, yetersiz veya dengesiz beslenmeden söz edilir ![]() ![]() Yetersiz ve dengesiz beslenmenin insana yansıması ise; sağlıklı yaşamın, fiziksel gelişmenin, düşünsel yeteneğin, çalışma veriminin ve birey mutluluğunun olumsuz yönde etkilenmesidir ![]() ÇÖZÜM İÇİN İKİ YOL Bu sorunun çözümü için başlıca iki yol var ![]() Birincisi; günlük diyetin ya da gıda tüketiminin çeşitlendirilmesi ![]() ![]() ![]() İkincisi ise, gıdanın birleşiminin değiştirilmesidir ![]() Kısaca; gıdadaki bazı besinlerin azaltılması *****, kafein, sodyum, şeker gibi, veya bazı bileşiklerin vitamin, mineral, amino asit, yağ asidi, selüloz gibi gıdaya eklenmesidir ![]() İkincisi ise, gıdanın birleşiminin değiştirilmesidir ![]() Kısaca; gıdadaki bazı besinlerin azaltılması *****, kafein, sodyum, şeker gibi, veya bazı bileşiklerin vitamin, mineral, amino asit, yağ asidi, selüloz gibi gıdaya eklenmesidir ![]() Gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasındaki kayıpların karşılanması için zorunlu vitaminierin ve minerallerin eklenmesine genel olarak zenginleştirme adı verilir ![]() Sorumlu zenginleştirme uygulaması için yetersizliğin toplumun önemli bir bölümünü ilgilendirmesi, zenginleştirme düzeyinin gıdanın karşıladığı enerji oranına göre belirlenmesi, gıda bileşenleri ve eklenen bileşikler arasında olumsuz etkileşme olmaması, yaklaşımın üretici ve tüketicilerce de benimsenmesi gibi kurallara uyulması gereklidir ![]() EKMEĞİN EKSİKLERİ Tahıl ve özellikle ekmek, çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlıca gıda konumundadır ![]() ![]() ![]() Doğal olarak ekmeğin, besin öğesi gereksiniminin BRD in de 40lnı karşılaması beklenir ![]() ![]() ![]() Bu yetersizliğin sonucu; ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmeğin besin öğelerince yetersizliği, buğday öğütme ile una dönüşmesi sırasındaki kayıplardan kaynaklanır ![]() ![]() Örneğin, buğdaya göre ekmeklik undaki kayıp oranı B2 vitamini için 50, B6 vitamini için 77, niyasin için 65, folik asit için 60, demir için 65, çinko için 85 dolayındadır ![]() EKMEĞİN DENGELENMESİ Bu nedenle, buğdaya göre un da ortaya çıkan vitamin ve mineral kayıplarının katkılarla dengelenmesi değişik ülkelerde 60 yıldan bu yana uygulanıyor ![]() ![]() ![]() Türkiye bu uygulamayı tartışmakta da geç kaldı ![]() ![]() Zenginleştirme için öncellikle, günlük kalorinin 40ını oluşturan ekmek üzerinde durulmalı ![]() ![]() Unun yaklaşık 80inin ticari değirmenlerde, ekmeğin de yine yaklaşık 80inin ticari fırınıarda üretildi ![]() ![]() ![]() Öncelikli besin öğeleri ise B2, B6, B12 niyasin ve folik asit gibi vitaminlerle demir ve çinko gibi minerallerdir ![]() Zenginleştirmenin gerektirdiği harcama oldukça düşüktür ve ekmek fiyatının 0 ![]() ![]() Buna karşılık sağlanacak yarar gerçekten sınırsızdır ve diğer ülkelerdeki uygulamaların sonuçlarına göre herhangi bir risk söz konusu değildir ![]() SONUÇ Ekmeğin vitamin ve miqeral gibi besin öğelerince dengelenmesi, bir bakıma buğdaya ya da doğala yaklaştırma uygulamasıdır ve dengeli beslenme her insanın temel hakkı olduğuna göre, aynı zamanda bir insan hakkı olarak algılanmak zorundadır ![]() Kaynak: MaxiSağlık |
![]() |
![]() |
|