Prof. Dr. Sinsi
|
Mide Yanması Nedir?
Mide Yanması Nedir?
Mide Yanması Nedir?
GÖRS(Gastro Özofajial Reflü Sendromu,bundan sonra bu şekilde yazacağız)(mide ekşime ve yanması)mide asidinin yemek borusuna doğru fışkırması sonucunda meydana gelen çeşitli durumları ifade etmek için kullanılır Genellikle mide üzerinde veya göğsün ortasındaki kemiğin altında yanma şeklinde hissedilir Çeneye ve boğaza yayılabilir Bazıları boğazında acı ,ekşi asit tadı alırlar Hastaların bu yanma belirtileri 2 saat kadar sürebilir Yemek yemeyle sıklıkla artar
Türkiye'de istatisliki bir rakam veilememekle birikte çok kişiyi etkiledildiği zannedilmektedir
GÖRS'ün meydana geliş Mekanizması:
Mide salgıladığı çok miktarda aside karşı,asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizması mevcuttur Midenin hareketlerı ile mide içindeki basıncın artması ile mide içeriğinin (asit pepsin içerir)yemek borusuna fışkırmasını engelleyen,yemek borusunun mideye giriş seviyesinde KÖS dediğimiz (Kardia özofajial Sfinkter=Yemek borusu alt ucunda büzük)mevcuttur(Bunu sanal olarak Çek-valf gibi çalışan bir kapak gibi düşünebiliriz) Mide ekşime ve yanmasını meydana getiren ,bu sifinkterin yeterli çalışmaması sonucunda midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kaçması sonucunda oluşur Yemek borusunun içini örten iç tabakasının aside karşı kendisini koruyacak yapısı yoktur Sonuç olarak fışkıran asidin sayısı ve yemek borusu ile temasta kalma süresi gibi bazı faktörlerin etkisi ile yemek borusu iç yüzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıkta derin ve kanayan ülserlere kadar değişik hasarlara neden olur Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği mide içerisinde doğru göndermeye çalışır Yemek borusunun bu mideye gönderme hareketlerini bozan bazı hastalıklarda bu hasarlar daha fazla meydna gelir Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak üzere günde yaklaşık 10-15 defa gözlenen normal bir olaydır GÖRS'ü meydana getiren nedenlerin başında ( %65-70 ) alt yemek borusu büzüğünün yetersiz çalışması olduğu saptanmıştır Midenin oniki parmak barsağına doğru boşalmasını azaltan nedenler mide içeriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını arttırmaktadır (mide çıkış bölgesindeki darlıklar)Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde GÖRS'e bağlı mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır Mide fıtıklarında(diyaframın altında mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide üst kısmının göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması ) GÖRS'e bağlı ekşime, yanma çok görülmektedir
GÖRS e karşı yapabilecekleriniz :
• Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir
• Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz
• Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin
• Sigaradan uzak durun
• Yemekten sonra uzanmayın Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir
• Kafeinli içecekler mide için çok zararlı Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
• Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için
• Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
• ***** midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken ***** kesinlikle almayın
• Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
• Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin
• Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için
• Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor
• Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor
• Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
mw
Alıntı
http://www hekimce com/konu php?konu=2181
http://biyoloji_genetik sitemynet com/hastaliklar/gors htm
web sayfalarından derlenmiştir
|