Astım (Bronşiyal Astma): Astım Nedir? |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Astım (Bronşiyal Astma): Astım Nedir?Astım (Bronşiyal Astma): Astım nedir? Havayolu nedir? Havayolu, yani bronşlar, akciğerler içinde bir ağacın dalları gibi yayılan ve solunan havayı akciğer dokusu içine dağıtmakla görevli kanallardırHavayollarının iç kısmını mukoza adı verilen ince bir örtü kaplar, bunun altında hücrelerden, kan damarlarından ve salgı bezlerinden oluşan submukoza tabakası yer alır En dışta da hava yollarını bir kuşak gibi saran kas (adale) tabakası vardır Havayolları uçlara doğru incelir ve alveoller adı verilen hava keseleri ile sonlanır Astım belirtileri nasıl oluşur?Astım havayollarının hastalığıdır Astımda havayollarının mukoza ve submukoza tabakalarında inflamasyon (yangı) vardır Havayolları her türlü uyarana karşı (allerjenler, enfeksiyonlar, iyi ve kötü kokular, sigara dumanı vb) hassas hale gelir Uyaranlar havayollarını saran kasların kasılmasına, salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına ve sonuçta da havayollarının daralmasına neden olur Bu olaylar sonucunda astımın klinik belirtileri ortaya çıkar Astım belirtileri nelerdir?Astım nedeniyle daralmış olan havayollarından geçen hava miktarı azalacaktır Yani akciğerlere yetersiz hava gidecek ve hasta NEFES DARLIĞI hissedecektir Daralmış havayollarından güçlükle geçen hava HIŞIRTIya (VİZİNG) ve HIRILTILI SOLUNUMa neden olacaktırHavayolları sadece kasların kasılmasıyla daralmaz Aynı zamanda salgı bezlerinin de salgısı artmıştır ve bunlar da havayollarını tıkamaktadır Bu da ÖKSÜRÜK ve BALGAM ÇIKARTMA şikayetlerine neden olacaktır Kaynak: Dr A Zafer Çalışkaner Ahlat, Turp, Nane, Şakayık Burun akıntısı tehlikeli olabilir! Alerjiye yol açan molekül bulundu Göz allerjisi artık kışın da görülüyor Alerjik hastalıklar tüm dünyada artıyor Çağımızın hastalığı: Alerji Allerji Nedir?, Allerjen Nedir?, Rinit (Nezle) Nedir?, Astım: Tanı (Teşhis), Arı Allerjisi, Lateks (Doğal Lastik) Allerjisi?, Anafilaksi (Anafilaktik Şok), Anafilaksi: Tedavi ve Koruma, Atopik Dermatit: Genel Bilgiler, Kontakt Dermatit |
|