![]() |
Soru Ve Yanıtlarla Astım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soru Ve Yanıtlarla AstımSoru ve Yanıtlarla Astım Astım nedir? Astım; akciğere havayı taşıyan yolların (bronşların), mikrobik olmayan iltihaplanmasıdır ![]() ![]() ![]() Belirtileri nelerdir? Astım; hırıltı, nefes darlığı, öksürük veya göğüste sıkışma gibi yakınmalara neden olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl ortaya çıkar? Astım, kalıtsal ve çevresel etkenlerin birlikteliği sonucu ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Astım tanısı nasıl ortaya konur? Hasta hikayesi: Astım, dalgalanmalar gösteren bir hastalık olduğundan, hastaların şikayetlerinin nitelikleri ve uzun vadeli gözlemlerinden yola çıkılarak araştırılır ![]() Fizik muayene: Doktor muayenesi ancak astım atağı sırasında veya şikayetlerin olduğu sırada bulgu verir ![]() ![]() Solunum fonksiyon testleri: Bu testlerle nefes ölçümleri yapılır, bronşlarda daralma olup olmadığı ve varsa derecesi ölçülür, ardından ilaç sonrası düzelme olup olmadığına bakılır ![]() ![]() Kan tetkikleri ve alerji testleri: İhtiyaç duyulan durumlarda yardımcı olabilir ![]() Hastalığın takibi nasıl yapılır? Periyodik biçimde, doktdorun belirlediği sıklıkta ve ayrıca yakınma olduğu takdirde doktor ziyaretleri ile yapılması gerekir ![]() ![]() ![]() Astımı tetikleyen etkenler nelerdir? Astımı; ev tozunda yaşayan ve gözle görülmeyen ev tozu akarları (mite), polenler, küflenme sonucu oluşan mantarlar, hayvan türleri, hamam böcekleri, hava kirliliği, enfeksiyonlar, ilaçlar, gıdalar ve mesleki nedenler tetikleyebilir ![]() Nasıl tedavi edilir? Astımın tedavisi ilaçlarla gerçekleştirilir ![]() Antiinflamatuvar tedavi: Hastalığın gelişmesinin temelinde yatan mikrobik olmayan iltihaplanmayı kontrol etmeyi amaçlar ![]() ![]() ![]() ![]() Rahatlatıcı (nefes açıcı) ilaçlar: Bu tür ilaçların astımdaki iltihaplanmaya etkisi yoktur ![]() ![]() Bunların dışında, astıma eşlik eden rahatsızlıklara yönelik olarak metilksantinler ve antihistaminikler gibi ilaçlar da gerekli görüldüğü durumlarda kullanılabilir ![]() Astım gebeliği etkiler mi? Gebelikte astım çok değişken olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu Sağlık Merkezi nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hişam Alahdab Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
|