Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çok, mutsuzum

Çok Mutsuzum

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çok Mutsuzum

Psikolog Uğur Dalan e-kolaynet/Saglik kullanıcılarından gelen soruları cevaplamaya devam ediyor

Psk Uğur DalanHiç orgazm olmadım(Sorularınızın Yanıtları)Cinsel problemlerle ilgili sorularPost travmatik durumYutma güçlüğü

Bu haftaki sorularımızda bazı düzenlemeler yapma gereği duydum Sorularda belirtilen ilaç isimleri diğer hastaları etkileyebileceğinden veya ilaçların bilinçsizce kullanımına teşvik edebileceğinden bundan böyle ilaç isimlerini 'x' olarak belirteceğim Bu konuda göstereceğiniz anlayış için teşekkür eder, sağlıklı ve mutlu günler dilerim

Ben 3 gündür x kullanıyorum Obsesif kompulsif hastasıyım Faverinin yan etkileri beni korkutuyor Bir yıl kullanacağım Acaba bir yıl sonunda kalıcı bir rahatsızlığım olur mu?

Tüm ilaçlarda olabileceği gibi antidepresan ilaçların da yan etkileri bulunmaktadır Bu yan etkilerin bazıları sizde de görülebilir veya hiçbir yan etki görülmeyebilir de Bu konuda bir psikiyatr arkadaş daha iyi yardımcı olabilir fakat bu yan etkilerin kalıcı bir sorun yaratacağını düşünmüyorum

Arkadaşlık konusunda zorlanıyorum

Arkadaşlık konusunda zorlanmak çok geniş çerçeveli bir konudur Yaşadığınız deneyimlere, kişilik yapınıza, yetiştirildiğiniz sosyal çevreye bağlı olarak bu problemin nedenleri değişebilir Bunlardan hangisinin arkadaş edinmenize engel olduğunun bulunması gerekli Bununla birlikte bu problem ne kadar büyük? Her insanın gerçek dostunun sayısı bir elin parmaklarını geçmez Sizin de birkaç dostunuz veya arkadaşınız varsa bu normal bile sayılabilir

Geçen yıl kayınpederimin ölümünden yaklaşık 3 ay sonra göğsüme bıçak şeklinde ağrılar girmeye başladı O an nefesim kesiliyordu Bir müddet yavaş yavaş nefes alarak kendime geliyordum Daha sonra çarpıntım olmaya, tansiyonum düşmeye başladı O derece ki bir ateş basması ile kötüleşip, bayılacak gibi oluyordum Kardiyologa gittim Benim yüzüme karşı "belli belli kalp kapakçıklarında sarkma var" deyince başımdan aşağı kaynar sular boşaldı Çünkü kayın pederimi kalp krizinden kaybetmiştik Doktor önemli değil 8 kişiden biri zaten böyle dese de ben zaten evhamlı biriyim Korkudan tüm yaşantımı rolantiye alarak yorulmayayım diye her şeye dikkat etmeye başladım Tabi doktorun o sözünden sonra şikayetlerim daha çok artmaya başladı Yollarda kalarak eşimi çağırıyordum Tansiyonum daha da düştü, ağlama nöbetleri başladı En sonunda yattım kaldım Bu sefer eşim özel bir kardiyologa götürdü Tahlil sonuçlarımı filmleri inceleyip, şikayetlerimi dinledi ve sonra ultrason tarzı bir araçla muayene ettikten sonra kalbiniz gayet iyi, kalp kapakçıklarınızda da sorun yok deyince ben birden düzeldim Bana o gün x verdi, kullanın, bir kutudan sonra şikayetleriniz devam ederse bir psikologa danışın dedi Ben x'e başladım İlk başta yan etkilerini yoğun yaşadım 20 günden sonra da yan etkileri azalmaya başladı Yeğenim de aile hekimi En az 3 ya da 6 ay içmem gerektiğini söyleyince ben 3 ay sonra biraz rahatlamaya başladım 3 ay sonra bir psikologa gittim Düzelme aşamasında olduğumu ama dozu 1'e çıkarmam gerektiğini söyledi Tam artık gidip kesmeye başlayayım diye düşünürken bu aralar hafif hafif ateş basarak beni bir yokluyor Nefesim daralıp, çarpıntım oluyor, hemen geçiyor Genelde çok yorulduğum zaman ve adet dönemlerine denk geliyor İlacı kesersem yine aynı şeyleri yaşamaktan korkuyorum Ne yapmamı önerirsiniz?

Anlattıklarınız tipik panik atak belirtileri Bunun psikolojik bir rahatsızlık olduğunu bir an önce öğrenmeniz ve bu şekilde bir tedaviye başlamanız sizin için oldukça sevindirici Çünkü tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastalık da o kadar çabuk düzelir İlaçlarınızı doktorunuzun verdiği gibi kullanıp düzenli bir şekilde psikoterapiye de devam ederseniz hiçbir şikayetinizin kalmayacağını söyleyebilirim Bu rahatsızlık kesinlikle tedavisi olan bir durumdur İlacı doktorunuzun önerdiği zamanda kesebilirsiniz İlacı yavaş yavaş bırakacağınız için de herhangi bir problem yaşamazsınız Adet dönemleri bu durumda tetikleyici bir rol oynar ve o dönemlerde daha sık görülmesi gayet normaldir

Eşim 1 senedir depresyon geçiriyor Karabük ve Safranbolu'da çözüm bulunamadı Ankara'dan x verdiler, yaramadı Kastamonu'dan x verdiler o da yaramadı Önceleri başımda karıncalanma var diyordu, o geçti halsizlik var ölüm korkusu var Toplum içine çıkmıyor ve nefes alamaz gibi oluyor Hayattan bıktım, ölsem de kurtulsam diyor Hiçbir işe bakmıyor, kendine bir şey yapmasından korkuyorum Lütfen bir yol gösterin

Eşinizin durumu kaygı bozuklukları olarak adlandırdığımız durumun içine giriyor olabilir Bu rahatsızlığın uzun sürmesi ile ve başvurulan tedavilerin etkilerini tam gösterememesi ile kaygı bozukluğuna depresif bir duygu-durum da eklenmiş olabilir Anladığım kadarı ile tedavilerde hep ilaç tedavisine başvurmuşsunuz İlaç ile birlikte psikoterapi de almanız tedavinin daha çabuk gerçekleşmesini sağlayacaktır Ne kadar başarısız sonuçlar alsanız da tedaviye mutlaka devam edin Çünkü bu rahatsızlık tedavisi olan bir rahatsızlıktır

Çok mutsuzum Geceleri uyuyamıyorum ve aşırı kilo kaybına uğruyorum Midem ve başım ağrıyor Nedenleri nelerdir?

Bunlar depresyon dediğimiz duygu-durum bozukluğunun belirtileri olabilir Bunun pek çok nedeni olabilir Yaşadığınız travmatik bir olay, iş veya aile ile ilgili sorunlar, yaşadığınız yoğun stres dönemi buna neden olmuş olabilir Yapacağınız en doğru şey bir an önce bir tedaviye başlamak olacaktır

Ben daha önce 2 kez depresyon tedavisi gördüm Her ikisinde de x kullandım Fakat son dönemlerde gün gün değişen bir psikoloji içindeyim Bazen kendimi çok iyi hissederken olaylar ya da insanların etkisiyle bazen tepetaklak olabiliyorum Bu düzensiz ruh durumu beni çok yoruyor Tekrar depresyon tedavisine mi başlamalıyım?

Bu çalkantılı ruh hali aslında çok önemli bir konudur Burada mutluyken ne kadar mutlu, hemen ardından üzüntülüyken ne kadar üzüntülü olduğunuz da önemli bir belirleyici Tabi burada bu çalkantıya neden olan olaylar veya kişiler de oldukça önemli Tedaviye tekrar başlamanız faydalı olacaktır

Ben bundan 3 ay önce bir gece rahatsızlandım ve çok sıkıntılar geçirdim Doktora gittim, doktor bana Anksiyete'yle gelen depresyon teşhisi koydu ve antidepresan tedavisine başladık 3 aydır ilacımı aksatmadan içiyorum Kontrollerime gidiyorum ve eşim de doktor olduğundan tedaviye önem veriyoruz Benim doktorum depresyonun geçtiğini fakat Anksiyete'nin devam ettiğini söylüyor Hiçbir sıkıntımın kalmamasına rağmen endişe duyuyorum Bir daha olur mu korkuyorum açıkçası Tedaviden sonra hamile kalmayı düşünüyorum Eğer gebelikte rahatsızlığım tekrar ederse ne tür bir tedavi uygulayabiliriz? Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim 3 ayda ilaçla majör depresyonu kolayladım, geçti gibi İlaç acaba daha da etkisini gösterir, Anksiyete'ye de faydası olur mu? Yardımcı olur musunuz? Çünkü son 15 gündür aynıyım fakat doktor ilacımı 6 ay içmemi istedi Benim geri kalan 3 ay içinde iyileşme sürecimde ilerleme olacak mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim

Antidepresan ilaçların kullanımına ve ilaçların bırakılmasına doktorunuzun izni ve yönergeleri olmadan başvurmamalısınız İlaçlar depresyonda etkili olmuş, kaygı bozukluğunda da etkili olacaktır fakat kaygı bozukluğunda ilaçlarla birlikte psikoterapi de gereklidir Bu şekilde bir yaklaşımla daha kolay atlatabilirsiniz bu durumu Gebelik konusunda ise, ilaçlarınızı bırakmadan gebe kalmamanız gerekir Eğer bu arada gebe kalırsanız ilaçlarınızı kadın doğum uzmanınız kesecektir İlaçları kestiğiniz zaman alacağınız bir psikoterapik destek gebelik sonuna kadar problem yaşamanızı önleyecektir Psikoterapi de gebelik döneminizde size etkili olacaktır merak etmeyin

21 yaşında bir genç kızım Günün herhangi bir saatinde aniden sanki bulunduğum ortamdan uzaklaşıyorum Sanki o an bulunduğum mekanda yokum Hafızam kayboluyormuş gibi oluyor Rüyada gibi oluyorum Antidepresan hapı yuttum, birinci günden bıraktım Çok ağır geldi İş yaşamımı, sosyal yaşantımı bu olay çok etkiliyor Ne yapmam gerekiyor? Sanki ruhum ve bedenim ayrılıyor Yardımcı olursanız çok sevinirim

Bu bahsettiğiniz durumu depersenalizasyon ve derealizasyon diye adlandırıyoruz Daha çok panik bozuklukta görülebilen bu durum zaman zaman faklı şekillerde de görülebilir Ne olursa olsun antidepresan ilaçlara doktor tavsiyesi olmadan başlamayın ve bu durum sizi bu kadar çok etkilediği içinde bir uzmana başvurun

8 senedir panik hastasıyım 29 yaşındayım 3 senedir x kullanıyorum 1 sene kullandım, daha sonra 2 senedir yarım (yani 25 mg) kullanıyorum 1 aydır sıkıntılar başladı Panik krizlerim oldu Endişeliyim ne yapmam gerekir İlacı arttırmalı mıyım?

Panik atak tedavisinde ilaç kullanımı ile birlikte mutlaka bir psikoterapide görmeniz gerekir İlaç ve terapinin beraber yürümesi ile kesin ve tekrarlamayacak bir sonuç alabilirsiniz İlacı artırmadan bir psikoterapiye başlamanızı öneriyorum

Psikolog Uğur Dalan

Es-Med Sağlık Hizmetleri

wwwpsikodestekcom[/b]
Kaynak: Ekolay

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com