Mide Kanseri (Sorularınızın Yanıtları) |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mide Kanseri (Sorularınızın Yanıtları)Merhaba benim annem 2 sene önce mide kanserinden öldü Benim de 2 yıl önce midemde mikrop çıktı Bunun için helipak kullandım ama mide ağrım ve karnımda aşırı şişlik var Geceleri sırt üstü yattığımda mide ağrım artıyor ve bulanıyor Gastroentrolojı bölümünde bakıldım, halen rahatsızlığım devam ediyor Bu yüzden endişeliyim cevabınızı bekliyorum Birinci derece yakını mide kanseri olan kişilerde bu hastalığın görülme riski daha artmıştır Bu risk midede bulunan Hpylori isimli mikroorganizma nedeni ile artmıştır Bu nedenle bu kişilerde her hangi bir yakınma olsun olmasın endoskopik olarak mideye bakılmalı ve bu mikrop varsa tedavi ile yok edilmelidir Midedeki yakınmaların fazla olmasının sizdeki kanser riski ile bir ilişkisi olmayacağından güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır Öksürük Merhabalar annem öksürükten dolayı doktora gittiğinde akciğer röntgeni istendi ve bronşit tanısı kondu Sırayla 2 farklı grup antibiyotik verildi, ama öksürük kesilmedi Şimdi de iğne vermiş Annem şeker, tansiyon ve kalp hastası Bunun için de çok ilaç içiyor Bu 3-4 gündür aşırı halsizlik, hafif terleme ve fenalık hissi mevcutmuş Terleme ve öksürük sürüyor Bize hangi bölüme gitmemiz gerektiğini ve neler olma olasılığı olduğu konularında aydınlatırsanız sevinirim Saygılar Öksürük yakınması nedeni ile bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmanız uygun olacaktır Esasen bronşit tanısı konduğuna göre öksürüğünün ve diğer belirtilerin öncelikle buna bağlı olduğu düşünülür Bronşitin tedavi edilmesine karşın yakınmalar sürüyorsa diğer tetkikler yapılmalı ve gerekirse Kulak Burun Boğaz ve Gastroenteroloji Uzmanlarınca değerlendirilmelidir Prostat kanseri Babama 6 yıl önce prostat kanseri teşhisi kondu Bu yıl kemiklere karaciğer ve pankreas başına metastaz olduğu söylendi Ancak yapılan biyopsi sonucu pankreas başındaki kütlede kanser çıkmadı Bu kütle safra yolunu tıkadı ve sarılık oluştu ERCP yolu ile ana safra yoluna 10 gün önce stent takıldı bu işlem sonrası 10 gün içinde babam 3 defa çok koyu renkte kustu ve dışkısı koyu kahverengi Ayrıca göbeğin sağ üst tarafında şişkinlik ve ağrı oluştuyemek yiyemiyor ve şişkinlik artıyor 10 gün önce hemoglobin 124 iken bugün 73 olmuştu Mide kanaması geçirmiş ama durmuş denildi ve gastroenteroloji ye yatış verildi kan vermek gerekir mi ve bundan sonra ne yapılabilir Bu arada bilirubin 43 ve direk bilirubin 30 a inmişönerilerinizi bekliyorum Saygılar Babanızdaki prostat kanserinin yayılmış olması hastanın geleceği açısından iyi değil Bu arada pankreas başındaki sorun prostat metastazından veya başka her ne nedenden olursa olsun o da önemli bir sorun Genel durumu itibariyle sorunları çok olan ve bu sorunların giderek artması düşünülen bir hasta olduğuna göre ilgili birimde yatırılarak tedavi edilmesi doğal olarak en uygun yaklaşım olacaktır Kan verip vermeme kararını zaten yattığı ünitede vereceklerdir Geçmiş olsun Başım uyuşuyor Merhaba Nevzat Bey yaklaşık 8 ay önce pilonidal sinüs ameliyatı oldum Tedavim bitip işe başladıktan sonra başımda kısa ve uzun süreli uyuşmalar oldu Kan testi yaptırdım LDL kötü huylu kolesterolüm yüksek çıktı lipitor 20 mg verdiler yaklaşık 2 ay kullandım aradan 2-3 aylık bir zaman geçti yine kafamda uyuşmalar ve halsizlik oluşuyor Kan testi yaptırdım bu sefer kolesterolüm sınırda çıktı 223 bu uyuşmalar sizce nedir? Kolesterol mü tetikliyor acaba kan vermemin kolesterol için bir etkisi olur mu acaba doktor bey ? Teşekkürler İyi çalışmalar Kan yağlarının yüksek olması halinde bazı kişilerde baş dönmesi veya uyuşma hissi görülebilirse de sizdeki düzeylerde bu durum görülmez Geçirdiğiniz operasyonun da yakınmalarınızla bir ilgisi bulunmamaktadır Başınızdaki uyuşmalar için bir Nöroloji Uzmanına başvurmanız önerilir Kan vermenizin kolesterol yüksekliği ile bir ilgisi yoktur Hemoroit Benim sorunum annemin hemoroit hastalığının bir turlu tedavi edilememesi Annem iki kere ameliyat olmasına karşın hala sorununa çözüm bulamadık Acıma, kasınma, yanma ve kanama hala devam ediyor İdrar için tuvalete çıkınca bile zorlanma hissediyor Son ameliyatı iki sene önce oldu, fakat şikayetleri hala devam ediyor Bize yardımcı olabilir misiniz? Makatın son kısmında olan damar genişlemesi olan hemoroite bağlı yakınmalar zaman zaman oldukça rahatsız edici olabilir Annenizin 2 kez ameliyat olmasına karşın yakınmalarının geçmemesi yeniden değerlendirilmeyi gerektiriyor Tedavi için 3 kez ameliyat mı yoksa başka yöntemler mi uygulanacak buna güvendiğiniz bir Cerrahi Uzmanının karar vermesi gereklidir Acıkma ve geğirme Saygı değer hocam, Yaşım 22 benim aylardan beri yemekten 2-3 saat sonra müthiş bir acıkma oluyor Geceleri ağızdan su geliyor Ayrıca aşırı gazım var Özellikle geğirme denilen illetten nasıl kurtulacağım bilemiyorum Doktora gittiniz mi derseniz evet gittim Ama verilen ilaçlar bir çare olmadı Lütfen bu konuda beni aydın bilgilerinizle aydınlatırsanız çok sevinirim Çok miktarda geğirmenin bir tedavisi yoktur çünkü bu durum bir hastalık değildir Hava yutuyor ve yuttuğunuz havayı çıkarıyorsunuz Bu nedenle verilen ilaçların etkili olmaması da çok doğal Bunun dışında çabuk acıkma, ağza su gelme gibi yakınmalar nedeni ile midenizin durumunun bilinmesi için bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız Reflü ameliyatı Babam reflü ameliyatı oldu Ameliyat olalı 6 gün oldu Yemesi ve yememesi gereken gıdalar hakkında bizi bilgilendirirseniz seviniriz Saygılarımla Reflü ameliyatı sonrasında yapılacak özel bir perhiz yoktur Babanız istediği yemeği yiyebilir Böğürde sancı Nevzat Bey, üç gündür sol boşluğumda dayanılabildiğim künt bir ağrı var Beraberinde ateşlenme ve midemde bulantı hissi oluyor Sol kaburga altında dışa doğru da biraz şişlik oluştu bastırınca acı var, şişliğin içinde derinde bir yer nefes alırken ağrıyor Böbrek ağrısı kötü ve dayanılmaz oluyor bir kaç kez kum ve taş düşürdüm ancak bu öyle bir ağrı değil Bu durum nedir, hangi hekime gitmeliyim? Bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim Saygılarımla İdrar yollarında taş düşürme sırasında şiddetli sancı olursa da yine bu bölgedeki taş ya da kuma ait şiddetli olmayan künt ağrılar da olabilir Bu nedenle tarif ettiğiniz bölgedeki ağrılarda yine öncelikle idrar yollarına ait sorunlar başta gelmek üzere o bölgedeki tüm organlar değerlendirilmelidir O bölgedeki şişlik de bu sırada araştırılacaktır Gideceğiniz hekim öncelikle bir İç Hastalıkları Uzmanı olmalıdır Gastrit Merhaba ben 33 yaşındayım, son dönemlerde aşırı miğde bulantısı, karnım da şişme, terleme, sırtımda ağrı oldu Endoskopi çektirdim sonuç olarak bana: gevşek kardiyak ve endoskopik eritamatöz antral gastrit denildi bu ne anlama geliyor Teşekkürler Karında şişlik, terleme ve sırtta ağrı gibi yakınmalarda endoskopi yapmak gereksizdir Bu tetkikte bir hastalık bulunsa bile bu yakınmalara bir açıklık getirmeyeceğinden gereksizdir Bunun dışında yalnızca bulantı için endoskopi yapılıp yapılmaması da tartışma konusu olabilir Sizdeki sonuçlar da bu yakınmalarınıza ışık tutmayacaktır Fazla önemli olmayan endoskopi sonucunuzu bunu isteyen hekiminize sormalı ve gerekli bilgiyi almalısınız Sigarayı denedim ama bırakamadım, ne önerirsiniz? İçmeye devam!!! Adet döneminde sorun Adet günüme 10 gün kala karnım hamile kadınlar gibi şişiyor ve çok aşırı stresli, yorgun bitkin, aşırı ağrılı oluyor Bunun nedeni nedir? Ne yapmam gerekiyor? Şimdiden Teşekkürler Yaşım 20 Adet dönemlerinde bedende görülen yakınmalar fizyolojik olup genellikle bir tedavi gerekmez Yakınmalarınız aşırı oluyorsa Kadın Hastalıkları ve Gastroenteroloi Uzmanlarınca değerlendirilebilirsiniz Göğüs ağrısı Selam hocam, benim üç dört aydır göğsümde sol hafif ağrı var eko ve ekg sonuçları normal çıktı Onda biraz rahatladım, ama sol kürek kemiğimde bir sızlama oluyor ve bu sol göğsüme ve sol kolumun uyuşmasına neden oluyor O anda midemi sadece bastırınca ağrı oluyor Bu ağrılar beni psikoloji olarak çok rahatsız ediyor Cevabınız için teşekkürler Göğüste ağrının tek nedeni kalp değildir Bunun dışında akciğer, kas, kemik ve omurga hastalıklarında da ağrılar olabilir Bu nedenle bir İç Hastalıkları Uzmanınca tetkik edilmelisiniz Midenize bastırınca ağrı oluyor ancak elinizi kaldırınca yakınmanız olmuyorsa bunu yapmayınız çünkü o bölgeden aort denilen büyük damar geçmektedir ki basmakla ağrı beklenen bir durumdur Kalbinizde sorun yoksa (diğer tetkikleri de yaptırmak kaydıyla) rahat olabilirsiniz Nevzat bey, hemen konuya girmek istiyorum Benim mide rahatsızlığım var endoskopi yaptırmadım Fakat mikrop testi yaptırdım +118 çıktı ve ülser 3 diyeti uyguladım 3 ay tedavi gördüm Süre verildi Tedavim süresinde ilaç kullandım ve diyetime tamamıyla uydum ve bu mide ağrım 1 yıldır sürüyor Ne yesem ne içsem ağzıma geliyor Devamlı gazım var, göbeğimden sağ ve sol boşluklarıma kadar dokunamıyorum sabahları şişkinliğim var Gazım çok var ve her midem ağrıdığında bir şeyler yiyorum çünkü ağrım geçiriyor Bu yüzdende kilo aldım Ne yapmalıyım? Mide yakınmanız için endoskopi yaptırmadan mikrop testi yapmanız son derece gereksiz olmuş Midenizde mikrobun olması (endoskopi yapılmadan) tedavi açısından yönlendirici değildir Bu işi kendi kafanızdan yapmışsanız doğru olmamış Ülkemizde insanların %80'inde bu mikrop olduğuna göre yalnızca bu tetkike bakarak bu tetkikten bir sonuç elde edilemez Artık ülser diyeti uygulanmıyor Mide yakınmalarınız için güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalı ve bu alandaki son bilgileri almalı ve gerekli tedavileri olmalısınız Hocam ben 46 yaşında bir bir bayanım Mart ayında idrar torbası sarkması nedeniyle bir operasyon geçirdim, ama şikayetlerim hala devam ediyor Ne yapmam gerekiyor? Ağrılarım çok şiddetli hiç bir ağrı kesici ağrılarımı kesmiyor Yakınmalarınız için Üroloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanlarına danışmalısınız Geçmiş olsun Kronik Hepatit B Hepatit B taşıyıcıyım AST 13 ALT 12 DNA testim negatif Ne kadar daha tedaviye devam edeceğim? Sadece günde 1 hepsara içiyorum, selamlar Hepatit B taşıyıcı değilsiniz Kronik B Hepatiti hastasısınız Daha önce ne tedavisi aldığınızı ve Hepsera'yı ne kadar zamandan beri kullandığınızı yazmamışsınız İlacınızı uzun yıllar kullanacaksınız Kesme kararını ise sizi takip eden Gastroenteroloji Ünitesi verecektir Dr Nevzat Aksoy İç Hastalıkları Uzmanı Gastroenterohepatolog Net Endoskopi 0 212 210 48 48 |
|