Brokoli, Kanser Düşmanı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Brokoli, Kanser DüşmanıErzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr Siyami Kotan, vitamin deposu brokolinin, kanserin ve kemik erimesinin düşmanı olduğunu söyledi![]() Brokolinin, kansere karşı koruyucu vitamin dolu bir sebze olduğunu belirten Dr Kotan, "Brokoli, göğüs, kolon ve mide kanserini önler Betakaroten ve C vitamini ihtiva eder" dedi Kansere karşı koruyan ve insan ömrünü uzatan brokolinin faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Kotan, "Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire birdir Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli vitamin deposudur Brokoli sebzesini bol tüketen vatandaşlarımızda ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek rastlanmaz" diye konuştu Brokolinin kadınlarda göğüs kanserini önlediğini ifade eden Kotan, "Vatandaşlarımız hastalıklara yakalanmamak için bol bol sebze yesin, vitamin ihtiyaçlarını sebze ve meyve ile gidersin" şeklinde konuştu ![]() |
|
Brokoli, Kanser Düşmanı |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Brokoli, Kanser DüşmanıBiliminsanları brokoli ve benzeri sebzelerin anti-kanser özelliğinin nasıl çalıştığı konusunda önemli gelişmeler kaydettiler Bu sebzelerde bulunan belirli bir maddenin, kanser oluşumuna yol açan kusurlu geni engellediği ilk defa belirlendi![]() Kanserin tedavisi ve önlenmesine önemli katkılar sağlayacağı belirtilen çalışma, ACS’nin (American Chemical Society) “Journal of Medicinal Chemistry” adlı dergisinin şubat sayısında yayımlandı ![]() Gerogetown Üniversitesi Tıp Merkezi Onkoloji bölümünde görev yapan Prof Chung ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen önceki çalışmalarda brokoli, karnabahar ve tere gibi bitkilerde bulunan izotiyosiyanatların (ITC), kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğu belirlenmiş idi![]() BirGün olarak internette yaptığımız küçük bir araştırmada brokoli içerisindeki bu mucizevi maddenin antikanserojen sulforaphane adlı bileşimde bulunduğunu ve çiğ olarak alındığında çok daha etkili olduğunu öğrendik (Bioavailability and Kinetics of Sulforaphane in Humans after Consumption of Cooked versus Raw Broccoli; J Agric Food Chem , 2008, 56 (22), pp 10505–10509)![]() Çiğ olarak tadı hoş bir zerzevat olmadığından yurtdışında hapları çok yaygın, pahalı ve Brokoli Filizi (Broccoli Sprouts) adıyla satılıyor Bu bileşim (sulforaphane) brokoli filizinde normal brokoliye göre on kat daha yoğun bulunuyor Balkona bile gerek olmayan bir evde çok basit aletlerle birkaç günde kendinizin de yetiştirebileceği brokoli filizlerini salatalarınızda rahatlıkla tüketebilirsiniz![]() |
|
|
|