Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
algınlığı, nezle, soğuk

Soğuk Algınlığı Mı, Nezle Mi?

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Soğuk Algınlığı Mı, Nezle Mi?

Bugünlerde pek çok kişi hasta Kimimizin burnu akıyor, aksırıyor kimimizin boğazı ağrıyorKimimizin öksürmekten ciğerleri sökülüyor kimimizin sinüziti azmış kimimiz ateşlenmiş yorgan döşek yatıyor Peki ama nedir bu insanların derdi? Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta Mynet okurları için yazdı

Tıbbi hatalar neden artıyor? Basında en çok ilgi gören haber konularından biri de tıbbi hatalardırGün geçmez ki gazetelerde, televizyonlarda bir sağlık skandalı' yer almasın Bazen basit bir bademcik ameliyatından sonra hayatını kaybeden küçük bir çocuğun haberi yüreğimizi parçalar Bazen bir şeyi yok diye evine gönderilen genç bir kızın iki saat sonra kalp krizi geçirip ölmesine üzülürüz Bazen midesine kelepçe takıldıktan sonra yoğun bakımdan çıkamayan 180 kiloluk adamın yemek masası başındaki gülümseyen resmine hüzünleniriz

Bazen de okuduğumuz habere inanamaz ve Bu kadar da olmaz' diye adeta isyan ederiz İşte birkaç gün önce ajanslara düşen böyle bir haber: 'Dosyaları karıştıran doktorlar beyin tümörlü hastaya diz, dizinden rahatsız hastaya beyin ameliyatı yaptı Beyin yerine diz ameliyatı yapılan hasta ikinci ameliyattan 2 gün sonra yaşamını kaybetti Diğer hastanın durumunun da kritik olduğu öğrenildi''

Durun, hemen telaş etmeyin Çok şükür ki bu olay bizde değil, geçen hafta 36 milyonluk nüfusa karşın 100 cerrahın olduğu Tanzanya'da meydana geldi

Ama sanmayın ki tıbbi hatalar sadece bize veya Afrika ülkelerine mahsus Bu, en gelişmişinden en geri kalmışına kadar dünyanın tüm ülkelerinin meselesi Hatta teknoloji kullanımı ne kadar fazla ise hata sayısı da o kadar fazla oluyor

Amerika' da tıp hataları çok fazla

Mesela, 1999' da Institute of Medicine (Tıp Enstitüsü) tarafından yayınlanan bir raporda Amerika'da tıbbi yanlışlar yüzünden her yıl 98000 insanın hayatlarını kaybettiği bildirilmişti Buna göre tıbbi hatalar, ölüm sebepleri sıralamasında kalp, kanser, beyin damarı ve akciğer hastalıklarından sonra beşinci sırayı alıyor

Aynı enstitünün son raporu da önceki kadar sansasyon yarattı Raporda Amerika'da sadece ilaç tedavisindeki yanlışlardan yılda 15 milyon insanın etkilendiği ve bunların 7000' inin (yanlış okumadınız, yazı ile yedi bin!) bu sebeple öldüğü' bildiriliyor

Üstelik Amerika' da Tanzanya' yı aratmayacak örnekler bile gerçekleşebiliyor Geçen hafta Brown Üniversitesi' nin eğitim hastanesi olan Rhode Island Hospital' de 82 yaşındaki erkek hastanın yanlışlıkla beyninin sağlam tarafı açılıyor, ama neyse ki daha henüz beyne ulaşılmadan durum fark ediliyor da girişim hasta taraftan yapılıyor İşin ilginç tarafı, bu olayın hastanenin ilk vukuatı olmaması Burada son bir yıl içinde üç hastanın beyni sağlam taraftan açılmış

Tıp tepti midemi

Son senelerde bizde de tıp hataları araştırma konusu olmaya başladı Bunlardan biri Doç Dr Coşkun Yorulmaz' ın haklarında şikayet bulunan bin 280 hekimin dosyasını tek tek inceleyen ve geçen sene yayınlanan araştırması Bu önemli çalışmadan başka bir yazımda ayrıntılı bahsetmek isterim

Şimdi, bundan 50 yıl kadar önce ölen ünlü şairimiz Neyzen Tevfik' in daha tıbbın hayatımıza bu kadar girmediği bir çağda söylediklerine kulak verelim:

Bir hazakatzedeyim, midemi tıp tepti benim

Kırk katır tepse yıkılmazdı bu muhkem bedenim

Kapladı her yanımı sancı, elem, ağrı, bere

Bir mezar oldu vücut, sanki etibba haşere

Hastane sanarak çok yere girdim çıktım

İbret aldım oralardan da canımdan bıktım

Gençler için açıklayalım Hazakatzede, Osmanlıca' da hekim hatasının kurbanı olan kimse için alay yollu söylenen bir kelimedir, doktor kurbanı' anlamını taşır Etibba doktorlar, muhkem ise sağlam anlamındadır

Neyzen Tevfik bir de günümüzde yaşasaydı ve yolu bir hastaneye, bir polikliniğe veya doktor muayenehanesine düşseydi kim bilir neler döktürürdü neler

Gelelim neticeye

Hatasız kul olmaz' biliyoruz, ama bazı hataların da telafisi olmuyor Buna pilotlar da dahil, kaleciler de, doktorlar da

Kim söylemişse güzel söylemiş: Mimarın hatasını mermer, ahçınınkini mayonez, doktorunkini ise toprak örtüyor; maalesef

Kaynak: cocukkbb

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com