![]() |
Pefmetre Evde Takip |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pefmetre Evde TakipPEFmetre ölçümleri ile astımın şiddeti ve tedavinin yeterli olup olmadığı takip edilebilir ![]() Bu amaçla bölgeler (zonlar) yöntemi kullanılır ![]() Trafik ışıklarındaki gibi YEŞİL'de (tedaviye) devam edilir ![]() SARI dikkat edilmesi gerektiğini belirtir, KIRMIZI ise tehlikeyi gösterir (durun- bir doktordan yardım alın) ![]() Bölgeler yöntemini uygulamak için öncelikle hastanın EN İYİ PEF DEĞERİ tespit edilmelidir ![]() hastanın şikayetlerinin en alt düzeyde olduğu ortalama 2 haftalık bir süre içinde ölçülen en yüksek PEF değeri, hastanın EN İYİ PEF DEĞERİ olarak alınır ![]() değere göre doktor tarafından hastaya özel ASTIM HAREKET PLANI belirlenir ![]() Bu planın amacı, hastanın evde ölçeceği PEF değerlerine karşılık gelecek hareket tarzlarının önceden belirlenmesi ve astım ataklarından korunmasıdır ![]() ÖLÇÜLEN DEĞER, hastaya ait EN İYİ PEF değerinin;% 80-100 'ü arasında ise YEŞİL BÖLGE Hastanın durumu iyidir, hastalık belirtileri yok, ya da en az düzeydedir ![]() Planlanan günlük tedaviye aynen devam edilir ![]() % 50-80 'i arasında ise SARI BÖLGE Hastanın şikayetleri artmıştır, astım kontrolü bozulmuştur ![]() Belirtiler Tetikleyici faktörler gözden geçirilmeli, tedavi planı yeniden düzenlenmelidir ![]() %50 'sinin altında ise KIRMIZI BÖLGE Acil tıbbi yardım gerektiren şikayetler vardır ![]() Belirtiler İvedi olarak doktora başvurulmalı ve acil tedavi uygulanmalıdır ![]() İlgili konu: PEFmetre nasıl kullanılır? |
![]() |
![]() |
|