|
|
Konu Araçları |
beslenmenin, büyük, dişler, için, rolü, sağlıklı |
Sağlıklı Dişler İçin Beslenmenin Rolü Büyük |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Dişler İçin Beslenmenin Rolü BüyükSağlıklı dişler için beslenmenin rolü büyük Diş yapısının güçlenmesi ve çürüklerin önlenmesinde, süt, yoğurt ve beyaz peynir tüketimi büyük katkı sağlıyor Atatürk Üniversitesi (AÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Sinan Evcil, süt, yoğurt ve peynir gibi yiyeceklerin, diş yapısını güçlendirdiğini söyledi Söz konusu yiyeceklerin Türkiyede ve özellikle de Doğu Anadolu Bölgesinde çok az tüketildiğine dikkati Çeken Evcil, şunları kaydetti: "Biz ne yazık ki yetersiz beslenen bir toplumuz Süt, yoğurt ve beyaz peynir gibi yiyecekleri yeterli seviyede tüketmiyoruz Bu ekonomik nedenlerden dolayı da olabilir, alışkanlıktan da kaynaklanabilir Söz konusu yiyecekler dişlerin özellikle mine yapısının güçlenmesini sağlar ve dişte çürüğün gelişim hızını yavaşlatır Çürüğün, eksik yapıda daha çabuk geliştiği unutulmamalıdır" Evcil, Avrupa ülkelerinde diş yapılarının Türkiyeye göre daha güçlü olmasının nedeninin, diş yapısına faydalı yiyecekleri tüketmesine bağlı olduğunu anlatarak, "Örneğin Norveç bu konuda çok gelişmiş bir yapıya sahiptir Orada süt, yoğurt ve beyaz peynir tüketimi kişi başına kilogramlar düzeyindeyken, biz de ne yazık ki gramlar seviyesinde Bu her şeyi açık açık ortaya koyan bir gerçektir" diye konuştu ASİTLİ VE *****LÜ İÇECEKLER Evcil, diş yapılarına en fazla zarar veren maddelerin başında ise asitli ve *****lü içeceklerin geldiğini ifade etti Kolalı ve *****lü içeceklerin uzun vadede dişlere büyük zarar verdiğini anlatan çeken Evcil, şöyle devam etti: "Örneğin yemeğin üstüne asitli içecek içilmesi alışkanlığı büyük bir sorundur Aynı şekilde ***** de dişe zarar verir Asitli içecekler, başta diş yapısı olmak üzere, ağız yapısına da büyük zarar verir Biz hastalarımızı bu konuda sürekli uyararak, bilinçlenmelerini sağlamaya çalışıyoruz" DİŞ ÇÜRÜMESİNDE GENETİK FAKTÖRLER Evcil, diş çürümelerinde önemli bir nedenin ise genetik faktörler olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "İnsan ne kadar ağız bakımı yaparsa yapsın, dişi çürüyebilir Bunun nedeni gen özellikleridir Gen özelliklerinden dolayı kişinin diş yapısı farklı olabilir Bu da çürüklere minimum yüzde 25 oranında etki eder Ancak, diş ağızda ne kadar çürümeye başlarsa başlasın, yeterli gıda takviyesi yapılması ve düzenli fırçalanması durumunda, normal çürüme, 6 ayda tamamlanırken bu süre 6 yıla kadar uzayabilir" Evcil son olarak, diş ağrısı çekmeden diş hekimine gitmeme özelliğine de değinerek, "İş bu noktaya geldiğinde, doktora fazla seçenek bırakılmıyor Vatandaşlarımız dişlerini periyodik olarak, düzenli kontrol ettirmelidir" diye konuştu Ayrıca bakınız, 1-Dengeli Beslenme ve Diş Sağlığı, 2-Ağız Sağlığı ve Vitaminler[b] Kaynak: Hekimim |
|