![]() |
Türkiye' yi Ağlatan Ezan |
![]() |
![]() |
#1 |
ERen
|
Türkiye' yi Ağlatan EzanTürkiye’yi sevinçten ağlatan ezan Tam 55 yıl önce okunan bir ezan için halk sokaklara döküldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihçi yazar Doç ![]() Türkiye’yi ağlatan ezanlar ![]() ![]() ![]() Tam 55 yıl önce , 16 Haziran 1950 de, 1933 yılından beri Türkçe olarak okutulan ezanın Arapça orijinal haliyle okunabilmesine imkan sağlayan kanun Meclis’te kabul edildi ![]() Meclis’in aldığı karar radyolardan ilan edilince, Türkiye’nin dört bir yanında halk sevinçten sokaklara döküldü ![]() ![]() ![]() ![]() O gün ne olduğunu ayrıntılı anlatacağım ![]() ![]() Diyanet İşleri Başkanlığı, 18 Temmuz 1932 tarih ve 636 sayılı genelge ile, ezan ve kametin birkaç ay içinde Türkçe okunacağını bildirdi ![]() İşte o Türkçe ezan ![]() ![]() ![]() Aralarında Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi isimlerin bulunduğu komisyonun çevirisini yaptığı "Türkçe ezan" metni şöyleydi: ‘‘Tanrı uludur, Tanrı uludur Şüphesiz bilirim, bildiririm Tanrı ’dan başka yoktur tapacak ![]() Şüphesiz bilirim, bildiririm Tanrı’nın elçisidir Muhammed ![]() Haydin namaza, haydin namaza Haydin felâha, haydin felâha Tanrı uludur, Tanrı uludur Tanrı ’dan başka yoktur tapacak ![]() Ezanın Türkçe’ye çevrilmeyen tek kelimesi "felâh" oldu ![]() ![]() Yasanın 17 Haziran 1950 tarihli resmi gazetede yayınlandığı gün, aynı zamanda Ramazan ayının da ilk günüydü ![]() ![]() O gün Türkiye’nin dört bir yanında yaşananlar, başlı başına ansiklopedik bir kitap olur ![]() ![]() Fethullah Gülen o günleri anlatırken şunları söyler: ‘‘Ben o zaman Erzurum’daydım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antalya Aksekili işadamı Ali Katırcıoğlu; ‘‘Bir cuma günü idi, ikindi kılıyordum, ilan ettiler ‘bugün ezan okunacak’ diye ![]() ![]() ![]() ![]() O gün İstanbul’da neler olduğunu, aynı günlerde Eyüp’te asker olan babamdan dinlemiştim ![]() ![]() ![]() O gün Erzurum’un bir başka yerinde yaşananları Mehmet Kırkıncı şöyle anlatılır: "Erzurum halkı ikindi vaktinden itibaren ezanın aslıyla okunacağını haber aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|