Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
demeyi, gerekli, hayır, öğrenmek

'Bana Ne?' Ve 'Hayır' Demeyi Öğrenmek Gerekli.

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

'Bana Ne?' Ve 'Hayır' Demeyi Öğrenmek Gerekli.

Sağlıklı vücut kadar sağlıklı bir kafa da gerekiyor uzun yaşamak için Prof Dr Nevrez Koylan'ın 'stressavar' bazı önerileri var Öncelikle 'Bana ne?' ve 'Hayır' demeyi öğrenin ve asla 'mış gibi' yapmayın!

Bazı şeyleri birbirinden ayırmayı öğrenmek gerekiyor Anksiyete yani gerginlik ve stres özellikle büyük şehirde yaşayan herkeste fazlasıyla var

Hep stresten kurtulun deniyor, bu mümkün mü? Neden doktorlar hep bu mümkün olmayan ‘Stresinizi azaltın!’ önerisinde bulunuyor?
Bu dünyanın en saçma lafı İnsana stres isteyerek gelmiyor İsteyerek ‘şimdi git’ demeniz de mümkün değil!

Stres nedir? Neler yapar?
Esas olan sizin strese hangi gözlükle baktığınız Stres toplumsal anlamda maruz kaldığımız sorunlardır Vücut bu süreç içinde alarm koşullarında çalışır Sürekli bir yorgunluk, bitkinlik, gerginlik hissi başlar Bu gerginlik zaman içinde kas krampları ve kas hastalıklarına yol açar Bunun sonucu olarak fibromiyalji dediğimiz hastalık oluşur Fibromiyalji aslında stresin yol açtığı kas spazmlarından başka bir şey değildir Onun dışında kas spazmları uzun sürdüğü zaman kişinin kemiklerinin eklemlerinin garip pozisyonlarda durmasına yol açacağı için zaman içinde kireçlenmelere neden olabilir

Ne yapacağız kurtulmak için?
Anksiyete yani uzun süren gerginliğin yarattığı bezginlik görüntüsü, çöküntü ve depresyon Bu üç aşamadan depresyon hastalıktır Genetik temelleri vardır Bu temellerin üzerine uygun çevre koşulları da eklendiğinde ortaya çıkar Psikiyatrik tedavi gerektirir Bizim çoğu zaman rastladığımız bezginliktir Gerginliği gidermenin yolları var İlki gerginlik kaynaklarını azaltmak, ikincisi tahammülünüzü yükseltmek

Stresten kaçmak mümkün mü?
Hayır; stresten kurtulmak için dağlara çıkacak, köye yerleşecek, büyük şehri terk edecek halimiz yok Bu şartlarda yaşamak zorundayız Ama gerginlik kaynaklarından korunmamız mümkün Bunun en temel kuralı da ‘Hayır’ demeyi bilmektir İnsanlar hayır demeyi bilmedikleri için üzerlerine hiç vazife olmayan birtakım yükler alırlar Ayrıca insanların ‘bana ne’, ‘sana ne’ demeyi de öğrenmesi gerekiyor Kimseyi eğer üstüne vazife değilse işinize karıştırmayın, siz de üzerinize vazife olmayan işlere atlamayın!

Ama toplum kuralları içinde bize öğretilenlerle bu durum tamamen çelişiyor Biz sosyal yapı itibarıyla ‘bana ne’ ve ‘sana ne’ye alışkın değiliz!
Evet, maalesef öyle Zaten önemli olan da o toplumsal kalıpların dışına çıkabilmeyi becermek İnsanlar iki arada bir derede kalmış olmanın bedelini ağır öder Tam bir tarafta, tam öbür tarafta olmak bu ikilemi ve ikilemin verdiği stresi yaşamamak için çok önemli ‘Mış gibi’ yapmaktan vazgeçmek de başlı başına stresi azaltmaya yarayan yollardan biridir Mutlu olmuş gibi, üzülmüş gibi, hayret etmiş gibi yapmak insanı strese sokar Kendinize vazife çıkarmayın Örneğin oğlunuzla gelininiz arasında problem varsa onları barıştırmak için kendinizi görevli hissetmeyin Bu sizin değil, onların problemidir Halledemeyecekleri aşamaya gelirlerse söylerler ama siz ilk andan aralarını düzeltmeye kalkmayın Ya da arkadaşlarınızdan birisi onaylamadığınız biriyle çıkıyorsa o kızı ya da çocuğu diğerinden vazgeçirmek için harcadığınız çaba sonunda başarısızlıkla sonuçlanır ve üstüne üstlük siz de kötü kişi olursunuz Bunun gibi yüz tane örnek vermek mümkün Sorumluluk sınırlarınızı kendiniz ve yakın aileniz olarak çizin; dışındakilere ancak sizden çok özel bir yardım isterlerse eğilin!

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com