|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arkadaşlarınız, terapistinizin, tutar, yakın, yerini |
![]() |
Yakın Arkadaşlarınız Terapistinizin Yerini Tutar Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yakın Arkadaşlarınız Terapistinizin Yerini Tutar Mı?Yakın Arkadaşlarınız Terapistinizin Yerini Tutar mı? Tutmaz ![]() ![]() ![]() Toplumda bir hayli yaygın olan yanlış bir yaklaşım, “benim birçok yakın arkadaşım var, terapiste ihtiyacım yok” biçiminde bir yaklaşımdır ![]() ![]() Psikoterapi seansları sizi güldürmek, keyfinizi yerine getirmek, sıkıntılarınızı gidermek amacıyla hazırlanmış komedi skeçleri değildir ![]() ![]() Toplumun genelinde psikoterapi, psikolog, psikiyatrist, rehberlik hocası gibi roller ve kavramlar evde ebeveynler arasında iyi polis / kötü polis oyununu oynayanlardan iyi polismiş gibi algılanır ![]() Bunun nereden kaynaklandığını tam olarak kestiremiyorum ama tahminim psikoloji eğitimi almış bazı profesyonellerin TV, basın, internet gibi çoğunluğa hitap ettikleri yerlerde ortalamadan daha sakin konuşmaları birçok insanın psikolojiyi hayatın sıkıntılarından uzak, hayaller içeren, toz pembe bir çerçevede algılamasına neden olmuş olabilir ![]() Psikologlar ve psikoterapi bir sevgi çemberiymişcesine hatırlandığından insanlarda doğal olarak terapistle yakın arkadaşı aynı kefeye koymak gibi bir yanılgı ortaya çıkıyor ![]() Psikoterapi genelde yaşamınıza sahip çıkmanız, kendi anne babanız olmanız, hayatın getirdiği sorunlara karşı ayakta durabilmeniz için değişebilmenize olanak verecek bir ortam yaratmaya çabalar ![]() ![]() ![]() Arkadaşlarınız gerçekten sizin dert ortağınız olup dertlerinizi dinleyebilirler ![]() ![]() Psikoterapi seansları sizin içinizi dökme, dertlerinizi anlatma ve “oh be anlattım rahatladım” deme yeriniz değildir ![]() ![]() Terapistler, sizin gerçek hayatınızla ilgilenmezler ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlarınızla paylaştığınız dertler ise çoğu kez artan ev kirası, kredi kartı borcunuz, sevgilinizin size kötü davranması, ailenizin anlayışlı olmaması gibi sizden kaynaklanmayan ve dışarıdan gelen etkilerin acısını içinizde tutmamak için konuşmayı tercih ettiğiniz dertlerdir ![]() ![]() ![]() Yakın arkadaşınızı terapist yerine koymak ciddi bir yanılgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette böyle bir süreç el bebek gül bebek yaşanamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yakın arkadaşlarınız sırtınızı sıvazlamak, sizi şımartmak, sorunlarınızı dinlemek, sorunlarınızı unutturmak, sizi gülümsetmek için yanınızdadırlar ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|