![]() |
Kanser Ve Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanser Ve BeslenmeKanserden sağlıklı ve dengeli beslenerek, besinleri doğru yöntemlerle hazırlayıp, pişirerek korunabiliriz ![]() Kanser türlerinin çoğu, sağlıklı ve dengeli beslenme ile önlenebilir ![]() ![]() Tükettiğimiz besinlerin bir kısmı kansere yol açarken, bir kısmı da kanseri önler ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Besinlerde bulunan bazı özel maddeler, kanser riskini azaltır ![]() ![]() · Proteaz engelleyiciler: Soya fasulyesi, kuru baklagiller, taze fasulye ve bezelyede bulunur ![]() · Oksitlenmeyi önleyiciler: Taze meyvelerle birlikte, ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyvelerde bulunur ![]() · Flavanoidler: Turunçgiller, kayısı, kara dut, kızılcık, kiraz, kuş üzümü, üzüm gibi meyvelerin yanı sıra, soya fasulyesinde bulunur ![]() · Özel koku ve tat veren maddeler: Lahana, karnabahar, ıspanak gibi kış sebzeleri, nane, kekik, pancar, şalgam ve yenilebilen yabani otlarda bulunur ![]() · Kükürtlü maddeler: Sarımsak, soğan ve pırasada bulunur ![]() 2 ![]() · Sebzeler: Sarımsak, soğan, lahana, havuç, ıspanak, pazı, salatalık malzemelerin tümü, asma yaprağı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, maydanoz, tere, nane, roka, biber, taze fasulye, bezelye, bakla, mantar, patlıcan, enginar, kabak, domates, pancar, bamya ve yenilebilen yabani otlar ![]() · Kuru baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, barbunya, soya fasulyesi ![]() · Meyveler: Turunçgiller, kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne, çilek, karpuz, kavun, üzüm, incir, nar, dut, muz, hurma, yenidünya ![]() · Kuru yemişler: Leblebi, kestane, badem, fıstık, fındık, ceviz ![]() · Tahıllar: Tam buğday ekmeği, kepekli ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, bulgur ![]() · Hayvansal ürünler: Yumurta, az yağlı süt ve süt ürünleri, çökelek ![]() 3 ![]() Bazı besinler, kanser riskini artırır ![]() ![]() · Yağlı ve yaşlı et ürünleri, · Fast foot ürünleri, · Sucuk, sosis, salam, pastırma, · İçyağı ve tereyağı, · Yağda kızartılmış besinler, · Tuzlanmış ve tütsülenmiş besinler, · Direkt ateşte pişirilen besinler, · Nitrit ve nitrat eklenmiş besinler · Küflenmiş besinler ![]() 4 ![]() Bedenin silahlı kuvvetleri olarak da tanımlanabilen antioksidanlar, çeşitli enzimler ve besin öğeleriyle vücutta oluşturdukları savunma sistemi sayesinde kanser oluşumunu önler ![]() ![]() 5 ![]() Doğru yöntemlerle hazırlanmayan ve pişirilmeyen besinler, kanser riskini artırır ![]() · C vitamini içeren taze sebze ve meyveler, soğuk ortamda yıpranmadan saklanmalıdır ![]() ![]() · Daha çok yeşil ve sarı sebzelerde bulunan A vitamini, pişirilme sırasında C vitamininden daha az kayba uğrar ![]() ![]() · Bitkisel yağlarda E vitamini fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() · B vitaminleri daha çok tahıllarla, kurubaklagillerde bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() · Kanseri önlemede etkili olan mineral maddeler, çoğunlukla kuru baklagillerde bulunur ![]() ![]() · Nemli ortamda saklanan besinler küflenir ![]() ![]() ![]() · Besinler yağda kızartılmadan, tütsüleme, kavurma, tuzlama, kurutma gibi yöntemler kullanılmadan hazırlanmalıdır ![]() ![]() 6 ![]() Kanser riskini artıran besin grupları arasında, yağlar başta gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle yemeklerde olabildiğince az yağ kullanılmalı, dışarıda satılan, kaynağı ve miktarı bilinmeyen yağlarla yapılan besinler tüketilmemelidir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|