|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilinen, doğru, kanserinde, meme, yanlışlar |
![]() |
Meme Kanserinde Doğru Bilinen Yanlışlar... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meme Kanserinde Doğru Bilinen Yanlışlar...Kadınların korkulu rüyası meme kanseri konusunda birçok bilgi havada uçuşuyor! Ancak edinilen yanlış bilgiler, hastaların eksik veya yanlış yönlendirilmesine yol açıyor ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Mememi ben kontrol ediyorum, hiç şikayetim yok, doktora gitmem gerekmez ![]() DOĞRU: Meme kanseri ancak şikayetler başlamadan yakalandığında çok kolaylıkla tedavi edilebilmektedir ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Ailemde meme kanseri yok, bende de olmaz ![]() DOĞRU: Ailede meme kanseri olması, mevcut riski artırır ama meme kanserlerinin yüzde 85’i bireysel faktörlerle ortaya çıkar ![]() ![]() YANLIŞ: Ben doğum yaptım ve emzirdim, bende meme kanseri olmaz ![]() DOĞRU: Doğum yapmış ve emzirmiş olmak meme kanserini engellemez ![]() ![]() YANLIŞ: Menopozdan önce meme kanseri olmaz ![]() DOĞRU: Meme kanseri her yaşta görülebilir ![]() ![]() YANLIŞ: Erkekte meme kanseri olmaz ![]() DOĞRU: Erkekte de meme kanseri görülebilir ama kadınlara göre daha düşük orandadır ![]() YANLIŞ: Ben meme kanserinden çok korkuyorum ![]() ![]() DOĞRU: Bu tip bir ameliyat ancak estetik amaçla yapılabilir ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Mememde çok sayıda kist var ![]() ![]() DOĞRU: Meme kistleri çoğu kadında görülürler ve genellikle kanser riski taşımazlar ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Doğum kontrol hapları meme kanseri yapar ![]() DOĞRU: Uygun dozda ve uygun sürede doktor kontrolünde kullanılan doğum kontrol hapları meme kanseri riskini artırmaz ![]() YANLIŞ: Mememde bir kitle var ve ağrımıyor, kanser oldum! DOĞRU: Kitlenin ağrıması ile kanser olması arasında hiç bir bağlantı yoktur ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Mememden akıntı oldu, kanser oldum! DOĞRU: Her kadında memeden sıkmakla bir miktar akıntı olabilir, bu kanser belirtisi değildir ![]() ![]() YANLIŞ: Çok mamografi çektirmek kanser yapar ![]() DOĞRU: Mamografide verilen ışın dozu çok düşüktür ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Genç yaşta mamografi çektirmek sakıncalıdır ![]() DOĞRU: Genç yaşta mamografi çektirmenin sakıncası yoktur ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Çok sık meme ultrasonu yaptırmak sakıncalıdır ![]() DOĞRU: Ultrason, anne karnındaki bebeğe bile yapılabilen zararsız bir tetkik yöntemidir ve hangi sıklıkta gerekiyorsa o sıklıkla yapılabilir ![]() YANLIŞ: Biyopsi yaptırmak kitlenin kanserleşmesine yol açar ![]() DOĞRU: Biyopsi işlemi, bir kitlenin adının konması için en güvenli yoldur ve kitlenin niteliğini değiştirmez ![]() ![]() YANLIŞ: Kanserli bir kitlenin ameliyatla alınması kanserin vücuda yayılmasına yol açar ![]() DOĞRU: Kanser vücuda yayılacaksa, kanserli kitleden ayrılan hücreler yoluyla yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Bende meme kanseri tespit edildi, mememi kaybedeceğim! DOĞRU: Günümüzdeki tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, çok geç kalınmamışsa meme kanseri ameliyatlarında memenin alınmasına gerek yoktur ![]() ![]() ![]() YANLIŞ: Meme kanseri ameliyatlarında koltuk altı lenf bezleri tamamen alınır ve bu da kolun şişmesine, sakatlanmasına yol açar ![]() DOĞRU: Günümüzde eğer tedavide çok gecikilmemişse koltuk altı lenf bezlerinin tamamının alınmasına gerek yoktur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|