Anne Sütünün Sağılması Ve Saklanması |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anne Sütünün Sağılması Ve SaklanmasıHazırlanma ve Temizlik • Göğüslerin sağılmasından önce eller mutlaka yıkanmalıdır • Göğüslerin temiz tutulması için günde bir kez banyo veya duş alınması yeterlidir Sütü sağmanın en kolay ve ekonomik yolu elle sağmadır Anne isterse sütünü kendi eliyle göğsünden sağabilir Ancak ellerinin ve sütü sağdığı kabın temizliğine dikkat etmeli, sıcak su ve sabunla yıkamalıdır Sütü sağmanın diğer bir yolu da süt sağma pompası kullanmaktır • Her kullanımdan önce pompanın parçaları sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır • Annenin hasta olduğu veya ilaç almasının gerektiği durumlarda doktora danışılmalıdır Sütün Toplanması • Her seansta sağılan süt cam, temiz bir cam şişeye veya plastik süt toplama poşetlerine koyulabilir • Şişeler ucunda emziği olmadan kapakla, poşetler ise lastik bir bant ile kapatılabilir • Sağılan ve poşetlenen her sütün üzerine bebeğin ismi ve tarih yazılmalıdır Anne sütünün saklanması • Sağılan süt dondurulmadan buz dolabı rafında (+1 ile +4?C arasında) 72 saat ve saklanabilir • Buzlukta (-7 ile-2?C arasında) 3 haftaya kadar saklanabilir • Derin dondurucuda (-18?C’nin altında) 6 aya kadar saklanabilir Donmuş sütü eritme • Dondurulmuş süt buzdolabında yavaş yavaş eritilmelidir (100 cc sütün erimesi birkaç saat sürebilir) • Sıcak suyun altında ya da sıcak su bulunan bir kabın içine konulan başka bir kapta(benmari yöntemi) daha hızlı olarak eritme de yapılabilir • Donmuş sütü oda sıcaklığında bekleterek eritmek doğru değildir • Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması önerilmemektedir Anne adayları ve anneler; emzirme ile ilgili sorunları olsun ya da olmasın evlerinin yakınında bulunan bir Sağlık Ocağı ya da Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezine başvurabilir ve oradaki sağlık çalışanlarından emzirme konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirler |
|