Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Kadın Sağlığı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
olmalıdır, süt, tüketimi

Süt Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Tüketimi Nasıl Olmalıdır?



Süt Tüketimi Nasıl ve Ne Kadar Olmalı?
Açıkta satılan süt yerine; kapalı ambalajda satılan sütün tercih edilmesi gerekiyor Ayrıca sütün mutlaka ısıl işlemden geçmiş, yani pastörize ya da UHT Uzun Ömürlü süt olması gerekiyor

Bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilmesi önerilen süt miktarı yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik, emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik gösteriyor

Kurumların Süt İçme Önerileri
Öneren Kurum Kimler Ne kadar Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi Yetişkinler 2 porsiyon (200 ml)
Çocuklar 3-4 porsiyon (600-800 ml)
Adölösan 3-4 porsiyon (600-800 ml)
Rehberi Gebeler 3-4 porsiyon (600-800 ml)
Rehberi Emzikli kadınlar 3-4 porsiyon (600-800 ml)
Menopoz sonrası 3-4 porsiyon (600-800 ml) * United States Departmant of Agriculture (Amerikan Tarım Bakanlığı)
* * Amerikan Ulusal Süt ve Süt Ürünleri Konseyi’nin yayınladığı Beslenme Rehberi

Sütü nasıl tüketmeli?
Hacettepe Üniversitesi’nin 2001 yılında gerçekleştirdiği altı hafta süren saha araştırması sonuçları, neden açıkta satılan sütlerin tüketilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor

Araştırmada, Ankara’nın 39 semtinden toplanan 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği incelendi Uluslararası standartlarda, 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5000 ile 50000 bin iken, incelenen tüm açık süt örneklerinde bu sayının 1000000’den fazla olduğu tespit edildi Yapılan analizlerde, pastörize ve UHT Uzun Ömürlü Süt’lerin ise insan sağlığı açısından tüm standartlara uygun özellikler taşıdığı görüldü

Yine Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye’deki Açık Sütün Kimyasal Kalitesi: Vitaminler’ başlıklı çalışmada da açıkta satılan sokak sütünün zaten düşük olan vitamin değerinin, kaynatıldıktan sonra daha da düştüğü ortaya çıktı 15 dakika kaynatılmasının ardından çiğ sütteki tiamin yüzde 66, riboflavin ve folik asit yüzde 50, niacin yüzde 12 oranında azalırken, B12 vitaminindeki kaybın da 15 dakika sonunda yüzde 30’a vardığı ortaya çıkarıldı

Sokak sütleri, kaynağı bilinmeyen sütler kesinlikle satın alınmamalı ve kullanılmamalı Ambalajlı, pastörize edilmiş veya UHT (uzun ömürlü süt) sütler tercih edilmelidir

Kaynaklar: Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Prof Dr Mustafa Metin / TC Sağlık Bakanlığı - Beslenmede Sütün Önemi, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanları, Ekim 2006 Ankara / Hayatın Sağlıklı Yanı, Beslenme Bilinci, Taylan Kümeli / Parents Dergisi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.