![]() |
Ek Gıdalara Başlama... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ek Gıdalara Başlama...Süt Çocuğunda Ek Gıdalara Başlama- Anne sütü ile besleme ilk 4-6 ay boyunca, su bile vermeksizin tek başına bebeğin optimal büyüme ve gelişmesi için yeterlidir ![]() ![]() 4-6 Ay Arası Dönemde Ek Gıda Vermenin Koşulları: Ek gıdalara başlama zamanına bebeğin gastrointestinal, metabolik ve nörolojik gelişim derecesine göre karar verilir ![]() ![]() Bebeğin baş boyun kontrolünün tamamlanması, el ve göz koordinasyonunun gelişmesi, oturmaya başlaması, çiğneme ve yutma fonksiyonlarının gelişmesi ek gıdalara başlanması için zorunlu basamaklardır ![]() ![]() 4-6 ay arası dönemde ek gıdaya başlama kararı mutlaka hekim tarafından verilmelidir ![]() ![]() ![]() Geçiş Döneminde Hangi Ek Gıdalar Verilmeli?: Bebeğin sıvı, yarı katı ve katı gıdalara alıştırıldığı bu döneme "ek gıdalara başlama dönemi" ya da "weaning" dönemi" denilir ![]() ![]() ![]() Dünya Sağlık Örgütü?nce gelişmekte olan ülkelerde emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi tavsiye edilmektedir ![]() Geçiş döneminde başlanan ek gıdalar yumuşak kıvamda ve düşük allerjenik özellikte olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ek Gıdalara Başlarken Dikkat Edilecek Konular Ek gıdaların yanısıra emzirmeye devam edilmelidir ![]() Tüm besinler biberonla değil, kaşık ile verilmelidir ![]() Ek gıdalar tek öğün olarak ve az miktarlarda verilmeye başlanmalı, bebeğin alımına göre daha sonra miktar ve öğün sayısı arttırılmalıdır ![]() Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir ![]() İlk defa verilecek besinler bebek aç iken denenmelidir ![]() İlk kez verilecek gıdalar bir hafta arayla başlanmalıdır ![]() ![]() Ek gıdaların hazırlanması sırasında hijyen kurallarına uyulmalıdır ![]() Ek Gıdalara 4 aydan Önce Başlamanın Zararlı Etkileri: İlk 4 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir ![]() ![]() ![]() ![]() Süt çocuğunun 4 aydan önce yutma refleksi zayıftır, kaşıkla verilenleri yutamaz ve geri çıkarmaya eğilimlidir ![]() Erken ek gıdaya başlama anne sütü alımını azaltır veya emzirmenin kesilmesine yol açabilir ![]() ![]() ![]() Verilen gıdaların kontamine olma olasılığı fazla olması ve ek gıdaların anne sütünün anti-enfektif özelliklerini dilüe etmesi enfeksiyon özellikle de ishal riskini arttırır ![]() ![]() Erken ek gıda böbreklerin solid yükünü, sodyum ve ürenin serum düzeylerini arttırır, hiperosmolalite ve dehidratasyona yol açar ![]() Erken ek gıda başlanması allerjik hastalıklara, özellikle de gastrointestinal besin allerjilerine yol açar ![]() ![]() ![]() Erken ek gıda verilmesinin ileri yaşlarda obesite eğilimini arttırdığını gösteren çalışmalar vardır ![]() |
![]() |
![]() |
|