Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Kadın Sağlığı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bebek, hırıltılı

Hırıltılı Bebek...

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hırıltılı Bebek...

Son yıllarda ,0-2 yaş grubunda artan sıklıkta ?hırıltılı bebek?(wheezing infant) görmekteyizMuhtemelen hava kirliliği ve enfenksiyon artışına bağlı olarakArtan bu tablo yine son yıllarda astım bronşitten ayırmak için ayrı bir antite olarak ele alınmaktadır; ve altta yatan başka bir sebep yoksa ,tekrarlayan wheezing atakları gösteren çocuklar bu gruba girerDaralan küçük hava yollarındaki vibrasyonun neden olduğu wheezing(ıslık sesi),nefes verirken duyulurHer viral enfeksiyonu olan çocukta ortaya çıkabilir,ancak bu astım demek değildirSüt çocukluğu döneminden sonrasına uzarsa astım açısından incelemek gerekir

Küçük bronşların(bronşiol)iltihap sonucu daralması ve kısmen tıkanmasına bağlı gelişen tabloya,en sık virüslerin,özellikle RSV virüsünün neden olduğu bir hastalık olan ?bronşiolit?te rastlarızBronşiolit,genellikle 3-18 ay arası çocuklarda görülürEkim-Mart ayları arasında en sıklıkla rastlanırklinik tabloda, wheezing?in yanı sıra, hızlı nefes alıp verme, burun kanadı solunumu ve göğüs kafesinde çekilmeler olurÇok ağır vakalarda siyanoz(dudak ve parmaklarda morarma)gözlenirAteş hafif veya yüksek olabilirAğır bronşiolitte, zatürre ile ayırıcı tanı yapmak zordur ve hasta zatürre(bakteriyel pnömoni)gibi kabul edilip hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanırhayatın ilk bir ayında, wheezing ve öksürük daima şüpheyle karşılanmalı ve doğumsal kalp hastalığı, yabancı cisim aspirasyonu, gastro-özafajial reflü ,kistik fibroz, doğumsal anomali gibi diğer sebepler mutlaka araştırılmalıdır

Bronşiolit geçiren çocukların hemen hemen yarısında, ileri yaşlarda astım gelişmektedirRSV enfeksiyonu, astım için ilk tetik çekici mi bilemiyoruzGenetik eğilimin, astıma dönmede büyük rolü varEğer ailede allerjik birey varsa, astıma dönme riski fazladır

Anne sütü almak riski azaltırsigara solumak riski arttırır

Rsv virüsü, enfekte kişiden sekresyonlarla yayılırDikkatli El Yıkama İle bulaşmayı önleyebilirsiniz

Akut tedavide, antibiyotiklerin yanısıra, destekleyici oksijen ve soğuk buhar tedavisi uygulanır, bronş açıcı ilaçlar verilirkoruyucu(profilaktik) olarak ise, astım gibi kabul edip tedaviye alıyoruz

Ailelere Birkaç Öneri-

Öksüren bir çocukta ; hırıltı , hızlı nefes alıp verme ve göğüs kafesinde çekilme, nefes darlığı işaretidir Vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir

Çocukların bulundukları ortamda sigara içilmemelidir Oda sık sık havalandırılmalıdır Toz , duman is, boya kokusu olan yerlerden uzak tutulmalıdırlar

Öksürüklü çocuk sıcak tutulmalı, ancak çok sıkı sarılmamalıdır

Çocuklara bol miktarda sıvı (su, bitki çayları, doğal meyva suları) verilmelidir

Yabancı cisim aspirasyonunu önlemek için çocuklara boncuk, leblebi, fındık, fıstık, ay çekirdeği, küçük oyuncak parçaları gibi cisimler verilmemelidir

Çocukları, solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk ve erişkinlerden olabildiğince uzak tutunuz Çocuğa bakan kişilerin ellerini sık sık yıkamaları sağlayınız

DrBingül Pektaş
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com