|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
altın, çocuk, kuralı, mükemmel, yetiştirmenin |
![]() |
Mükemmel Çocuk Yetiştirmenin 3 Altın Kuralı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mükemmel Çocuk Yetiştirmenin 3 Altın Kuralı...Kendini ıslah edemeyen başkasını ıslah edemez Önce kendinizi düzeltin ![]() ![]() ![]() Bir aile tanıyorum ![]() ![]() ![]() Evlerine misafir olduğum bir gün “Nasıl böyle mükemmel çocuklar yetiştirdiniz” diyecek oldum ![]() ![]() ![]() Baba samimi ve tutarlı bir dindar, anne şefkatli ve temiz huylu bir fedakar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Armut dibine düşer”, “üzüm üzüme baka baka kararır”, “anasına bak kızını al” sözleri boşuna söylenmemiş tabii ki ![]() Bir psikiyatrist olduğumdan, bana sık sık çocuklarını getirir aileler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O yüzden “önce kendimize bakalım” diyorum ![]() Temel güvenli olmalı Bir evin en önemli kısmı temeli olduğu gibi, bir çocuğun ruhsal gelişiminde en önemli dönem de ilk yıllardır ![]() ![]() ![]() Bu dönemde çocuğun en önemli ihtiyacı sürekli ve tutarlı bir sevgidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Filipinlerde yapılan bir saha araştırması, ilk yaşlarında mutlak ilgi ve sevgi ile yetişen çocukların ileride çok daha huzurlu insanlar olduklarını göstermiştir ![]() Çocuğunuzun bilinçli olmadığı o ilk yıllar aslında bilinçaltı’nın şekillendiği en önemli yıllardır, unutmayın ![]() Cennetteki gazoz nehirleri Çocuğa hayatın, ölümün, varlığın anlamına dair temel bilgileri verin ![]() Çocuğunuz 3-5 yaşından itibaren çevresinin ve dünyanın farkına vardığında ve “neden, nasıl” soruları başladığında sizden her konuda, özellikle de varlığın ve ölümün anlamına dair açıklamalar isteyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç unutmam, küçüklüğümde anneme sormuştum: - “Anne biz ölünce ne olacağız?” - “Cennete gideceğiz yavrum ![]() - “Tamam da, ondan sonra ne olacak? Yani Cennette ne kadar yaşayacağız?” Annem “bu çocuk bu yaşta sonsuzluktan anlamaz her halde; uzun bir zaman söyleyeyim de rahat etsin” diye düşünmüş olsa gerek ki, - “1000 yıl yaşayacağız yavrum” demişti ![]() O kadar üzülmüştüm ki ![]() “İster 10 yıl, ister 1000 yıl, sonuçta yok olacaksak ne anlamı var? Ben sonsuzluk istiyorum, yok olmak istemiyorum” demişti o küçücük zihnim bile ![]() ![]() ![]() ![]() Kendilerini koruyan, kollayan, her yerde bulunan görünmez varlıklara inanmak, “öcülerden”, çizgi filmlerdeki hayali canavarlardan korkan ruhlarına ilaç gibi gelecektir ![]() Peygamberimizin ve İslam büyüklerinin hayatını anlatmak da çok önemlidir ![]() ![]() ![]() Ancak dini eğitim verirken abartılı bir zorlamaya kaçmamak da şarttır ![]() Çocuğa onun hoşuna gidecek örneklerle bezeli biçim |
![]() |
![]() |
|