07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diş Sağlığında Tedaviyi Kolaylaştıran Yeni Buluş
Selçuk Üniversitesi, ağız ve diş sağlığını koruyan, diş çürüklerinin tedavisini kolaylaştıran yeni bir buluş gerçekleştirdi
Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Ercan Durmuş ve Veteriner Fakültesi ÖğretimÜyesi Prof Dr İlhami Çelik, dünyada ilk defa devekuşunun yumurta kabuğu ve zarından ağız sağlığı ve diş çürüklerinin tedavisindekullanılabilen doğal jel üretti
Selçuk Üniversitesi'nde görev yapan Prof Dr Ercan Durmuş ile Prof Dr İlhami Çelik'in, yaklaşık 11 yıl süren bilimsel çalışmaları sonrası üretilen jel için patent başvurusuyapıldı Tamamen doğal ürünlerden elde edilen jelin, yapılan deneysel çalışmalarda ağız sağlığı ve çürük tedavisinde etkili olduğu, herhangi bir yan etkisinin de görülmediği belirlendi
Dünya'da ilk defa Türkiye'de üretilen jel ve çalışmaları hakkında bilgi veren Prof Dr Ercan Durmuş, "Çalışmalarımız sonunda deve kuşu yumurtası ve zarında bulunan partiküllerden elde ettiğimiz ve temamen doğal yöntemlerle oluşturduğumuz jelin ağız sağlığı ve başlangıç halindeki diş çürüklerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini tespit ettik Ayrıca, ağız kokusunun giderilmesinde, diş eti iltihaplarının engellenmesinde, ağız içi yaraların tedavisinde, diş ve diş eti hassasiyetlerinin giderilmesi konusunda önemli faydalar sağladığını belirledik " dedi
Günümüzde ağız sağlığının öneminin giderek arttığını belirten Prof Durmuş, "Ağızbakımında kullanılan diş macunları, ağız gargaraları ve diş ipleri gibi ürünlere ilaveten Türkiye'de ilk kez katkı maddesiz bir jel üretilmiş oldu Diş fırçası ile de kullanılabilen jelin fazla kullanılması ya da yutulması durumunda hiçbir yan etkisinin olmadığını tespit ettik Üstelik 3 yaş altı çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilen jelin, ülkemiz koşullarında üretilmesi ve piyasaya sürülmesi son derece kolay Jelin seri üretime geçilmesi ile piyasadaki diş macunları ve benzeri tüm ürünlerden daha ekonomik olacağına kesin gözüyle bakıyoruz " diye konuştu
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr İlhami Çelik ise "Yaptığımız araştırma ve deneylerde devekuşu yumurtasının kabuğu ve zarının greft (kemik tozu) ve membran (örtü malzemesi) oluşturulmasında çok uygun olduğunu tespit ettik Devekuşu yumurtası, diğer tüm yumurtalardan daha fazla kalsiyuma, istenen büyüklükte parçacıkların elde edilmesine imkan sağlayacak kalınlığa ve sertliğe sahip Böylece bir devekuşu yumurtasından oldukça fazla ürün çıkartılabiliyor Bu nedenle çalışmamızı deve kuşu yumurtasına yoğunlaştırdık " şeklinde konuştu
Kaynak: CİHAN
|
|
|