Ağız - Boğaz Hastalıkları |
07-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ağız - Boğaz HastalıklarıAçıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir Yağı burun deliklerine damlatılır Suyu ile gargara yapılır, kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir Ab dest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay birer saat ara ile on iki kasık içilir Ada çayı : 100 gram kaynar suda 4 gram yaprak yarım saat bekletilir, sonra gargara seklinde kullanılır Adasoğanı : Suyundan içilir Ağulu kök : Boğaza sürülür Ahududu : Suyu ile gargara yapılır Akdiken (geyikdikeni) : Haslanır, suyu ile gargara yapılır Akgünlük sakızı : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Altın : Altın tozu bazı ilaçların içine katılarak kullanılır Altın kökü (ipeka) : Kökünün çayı içilir Amerikan çayı : 4 gramının çayı içilir Ağızda çiğnenirse ağız kokusunu giderir Anason : Çayı içilir Macunu yenir Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Arek (yabani hurma) : Ağızda çiğnenir Arpa : Gargara yapılır Avrupa siklamesi : Surubu içilir Ayva : Surubu içilir Badem ve yağı : Yenir, Surubu içilir, Yağı sürülür Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, serbeti içilir Merhem gibi sürülür Ballıbaba : Surubu içilir Besparmak otu : 25 gram kökünün surubu içilir Suyu ile gargara yapılır Biber ve fidesi : Sirkenin içinde bekletilir, hem içilir, hem gargara yapılır Biberiye (kusdili) : Çayı ve suyu hem içilir, hem gargara yapılır Yağı kullanılır Böğürtlen : 20 gram yaprak, bir litre suda haslanarak, gargara yapılır Büyük ebegümeci : Gargara yapılır Çayı içilir Büyük papatya : Suyu içilir Ceviz : Yaprağı haslanır, suyu ile gargara yapılır Yağı kullanılır Ayrıca yenir Ciğer otu : Çayı içilir Çakal eriği : Çayı içilir Çasur : Çayı içilir Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir Çörek otu : Macunu yenir 5 gram yağı içilir 5 gram su ile yutulur Yağı kullanılır Çuha çiçeği : Suyu içilir Darı fülfül (uzun biber) : 2, 5 gramının surubu içilir Dut (beyaz dut) : Kabuğu ve yaprağı demletilir, suyu ile gargara yapılır Düğmelice süpürge : Çayı içilir Esek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, fincanla içilir Esek marulu : Suyu, burna çekilir Fesleğen (reyhan otu) : Çayı içilir Fıstık : Ağız kokusu için yesil kabukları yenir Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Gül : Kurutulmus gül yaprakları balla macun yapılır yağı ve tozu kullanılır Suyu ile gargara yapılır Hardal (siyah) : Macunu yenir Hülasası içilir Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Suyu ile gargara yapılır, Çayı içilir Hazenbel : Çayı içilir Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir Hindistan cevizi büyük : Ağız kokusu için yenir Hindistan cevizi küçük : Ağız kokusu için ağızda çiğnenir Hindiba (Frenk salatası) : Çayı içilir Hint narı : Sirke ile kaynatılıp gargara yapılır Hurma : Azı sifa, çoğu gıdadır Hünnap : Kekik suyu ile çayı içilir Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Itır çiçeği : Surubu ile mazmaza yapılır ?ncir : Suyu ile gargara yapılır Kurusu yenir Kadın tuzluğu (sarı çalı) : Yapraklarının çayı içilir Meyveleri yenir Kafur ağacı : Menekse ve sarı nilüfer yağı ile kullanılır Kakule : 6 gram yenir Kantaron (sarı) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Kara dut : Surubu ile gargara yapılır Lapası sarılır Kara kafes : Kökünden elde edilen mayi ve merhemi kullanılır Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Karabiber : Balla macun veya serbeti yapılır Karamuk (sarı ağaç) : Kabuğu kaynatılıp suyu ile gargara yapılır Karanfil : Ağızda çiğnenir Kasık otu : Surubundan iki - üç yemek kasığı alınır Kaynatılarak ağız sağlığı için kullanılır Suyu ile gargara yapılır Kaymak : Yenir ve sürülür Kaz ayağı : Yaprak ve çiçeklerinin çayı içilir Kebabiye : Ağızda çiğnenir Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir Keçi sakalı : Çayı içilir Kedi otu : Kurusunun 4 gram tozu, 8 gram sekerle yenir Kekik : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Kereviz : 40 gramı balla macun yapılır yenir Kına : Sıcak olarak gargara yapılır Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır Kızıl ağaç : Kabuklarının kaynatılması ile elde edilen mayi ile gargara yapılır Kızılcık : Yenir Köpek dili : Suyu ile gargara yapılır Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir Kus tırnağı : Çayı içilir Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lahana : Boğaza yaprağı sarılmalıdır Limon : Suyu ile gargara yapılır Çayı içilir Limon tuzu : Ağızdaki kokularını giderir Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu kullanılır Maydanoz : Çayı içilir Melekotu : Suyu ile gargara yapılır Kökü yenir Menekse : Çayı içilir Merkep turuncu : Kabuğu ağızda tutulur Mese ağacı : Suyu ile gargara yapılır Tohumları ve yapraklarının çayı içilir Meyan kökü : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Mine çiçeği : Suyu ile gargara yapılır Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir Misvak : Gül suyu ile ıslatılarak kullanılır Mor menekse : Çiçeklerinin çayı içilir Muz : Balla yenir Mürsafi : 10 gram balla içilir Mürver ağacı : Çayı içilir Nane : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Nar : Suyu balla içilir Taneleri balla yenir Suyu ile gargara yapılır Nisasta : Seker ve badem ile, sıcak olarak içilir Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu yapılır Ödağacı (udi hindi) : Tozu burna çekilir Pancar : Taze çıkarılmıs suyu ile gargara yapılır Papatya : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Parsamba : Yaprağının çayı içilir Patlangıç : Çiçeklerin demletilmis suyuyla gargara yapılır Patlıcan : Sapının kurutulmusunun, suyu ile gargara yapılır Poligala (süt otu) : Yenir Rezene : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır Sakız ağacı sakızı : Yutulur Sakız otu : Beyaz sakızı yutulur Sanginar : Kökünün suyu ile gargara yapılır Sarısabır : Suyu ile gargara yapılır Sığırdili : Çiçeklerinin çayı ve suyu kullanılır Sırça otu (yapıskan otu) : Suyu ile gargara yapılır Sinameki : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Sinirli ot : Suyu ile gargara yapılır Su kamısı : Külü ağız yaralarına sürülür Sakayık (ayı gülü) : Her gün 2 gram demletilerek gargara ve buğusu yapılır Sap : Suyu ile gargara yapılır Seker : Badem ile içilir Simsek ağacı (çulak ağacı) : Suyu ile gargara yapılır Tanbul ağacı : Yaprakları Ağızda çiğnenir Tarhun : Ağızda çiğnenir Temir Hindi (Hint hurması) : Suyu içilir Tere otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Turp : Suyu ile gargara yapılır Turunç : Meyvesi, çiçekleri, yaprakları ve meyve kabukları kullanılır Üzerlik tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Üzüm : Yenir Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı ve içilir Yaban mersini : Çayı içilir Yabani elma : Tohum ve yapraklarının çayı ve suyu içilir Lapası sarılır Yabani havuç : 2 gram içilir Yabani sarmasık : Çorbası içilir Yavsanotu (yarpuz - filiskin) : Yabanisi ağızda çiğnenir Çayı ve suyu içilir Suyu ile gargara yapılır Yulaf : Yenir ve samanının çayı içilir Yumurta : Sarısı içilir Zencefil : Çayı içilir Zeytin ve yağı : Yaprağı suyu ile gargara yapılır dır |
|