Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağız, boğaz, hastalıkları

Ağız - Boğaz Hastalıkları

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ağız - Boğaz Hastalıkları



Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay
gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir,
Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu,
bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir Yağı burun deliklerine damlatılır Suyu ile gargara
yapılır, kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir
Ab dest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay birer saat ara ile on iki kasık içilir
Ada çayı : 100 gram kaynar suda 4 gram yaprak yarım saat bekletilir, sonra gargara seklinde
kullanılır
Adasoğanı : Suyundan içilir
Ağulu kök : Boğaza sürülür
Ahududu : Suyu ile gargara yapılır
Akdiken (geyikdikeni) : Haslanır, suyu ile gargara yapılır
Akgünlük sakızı : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Altın : Altın tozu bazı ilaçların içine katılarak kullanılır
Altın kökü (ipeka) : Kökünün çayı içilir
Amerikan çayı : 4 gramının çayı içilir Ağızda çiğnenirse ağız kokusunu giderir
Anason : Çayı içilir Macunu yenir
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Arek (yabani hurma) : Ağızda çiğnenir
Arpa : Gargara yapılır
Avrupa siklamesi : Surubu içilir
Ayva : Surubu içilir
Badem ve yağı : Yenir, Surubu içilir, Yağı sürülür
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, serbeti içilir Merhem gibi sürülür
Ballıbaba : Surubu içilir
Besparmak otu : 25 gram kökünün surubu içilir Suyu ile gargara yapılır
Biber ve fidesi : Sirkenin içinde bekletilir, hem içilir, hem gargara yapılır
Biberiye (kusdili) : Çayı ve suyu hem içilir, hem gargara yapılır Yağı kullanılır
Böğürtlen : 20 gram yaprak, bir litre suda haslanarak, gargara yapılır
Büyük ebegümeci : Gargara yapılır Çayı içilir
Büyük papatya : Suyu içilir
Ceviz : Yaprağı haslanır, suyu ile gargara yapılır Yağı kullanılır Ayrıca yenir
Ciğer otu : Çayı içilir
Çakal eriği : Çayı içilir
Çasur : Çayı içilir
Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir
Çörek otu : Macunu yenir 5 gram yağı içilir 5 gram su ile yutulur Yağı kullanılır
Çuha çiçeği : Suyu içilir
Darı fülfül (uzun biber) : 2, 5 gramının surubu içilir
Dut (beyaz dut) : Kabuğu ve yaprağı demletilir, suyu ile gargara yapılır
Düğmelice süpürge : Çayı içilir
Esek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, fincanla içilir
Esek marulu : Suyu, burna çekilir
Fesleğen (reyhan otu) : Çayı içilir
Fıstık : Ağız kokusu için yesil kabukları yenir
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Gül : Kurutulmus gül yaprakları balla macun yapılır yağı ve tozu kullanılır Suyu ile gargara yapılır
Hardal (siyah) : Macunu yenir Hülasası içilir
Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Suyu ile gargara yapılır, Çayı içilir
Hazenbel : Çayı içilir
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir
Hindistan cevizi büyük : Ağız kokusu için yenir
Hindistan cevizi küçük : Ağız kokusu için ağızda çiğnenir
Hindiba (Frenk salatası) : Çayı içilir
Hint narı : Sirke ile kaynatılıp gargara yapılır
Hurma : Azı sifa, çoğu gıdadır
Hünnap : Kekik suyu ile çayı içilir
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Itır çiçeği : Surubu ile mazmaza yapılır
?ncir : Suyu ile gargara yapılır Kurusu yenir
Kadın tuzluğu (sarı çalı) : Yapraklarının çayı içilir Meyveleri yenir
Kafur ağacı : Menekse ve sarı nilüfer yağı ile kullanılır
Kakule : 6 gram yenir
Kantaron (sarı) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Kara dut : Surubu ile gargara yapılır Lapası sarılır
Kara kafes : Kökünden elde edilen mayi ve merhemi kullanılır
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Karabiber : Balla macun veya serbeti yapılır
Karamuk (sarı ağaç) : Kabuğu kaynatılıp suyu ile gargara yapılır
Karanfil : Ağızda çiğnenir
Kasık otu : Surubundan iki - üç yemek kasığı alınır Kaynatılarak ağız sağlığı için kullanılır Suyu ile
gargara yapılır
Kaymak : Yenir ve sürülür
Kaz ayağı : Yaprak ve çiçeklerinin çayı içilir
Kebabiye : Ağızda çiğnenir
Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir
Keçi sakalı : Çayı içilir
Kedi otu : Kurusunun 4 gram tozu, 8 gram sekerle yenir
Kekik : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Kereviz : 40 gramı balla macun yapılır yenir
Kına : Sıcak olarak gargara yapılır
Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır
Kızıl ağaç : Kabuklarının kaynatılması ile elde edilen mayi ile gargara yapılır
Kızılcık : Yenir
Köpek dili : Suyu ile gargara yapılır Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir
Kus tırnağı : Çayı içilir
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Lahana : Boğaza yaprağı sarılmalıdır
Limon : Suyu ile gargara yapılır Çayı içilir
Limon tuzu : Ağızdaki kokularını giderir
Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu kullanılır
Maydanoz : Çayı içilir
Melekotu : Suyu ile gargara yapılır Kökü yenir
Menekse : Çayı içilir
Merkep turuncu : Kabuğu ağızda tutulur
Mese ağacı : Suyu ile gargara yapılır Tohumları ve yapraklarının çayı içilir
Meyan kökü : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Mine çiçeği : Suyu ile gargara yapılır
Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir
Misvak : Gül suyu ile ıslatılarak kullanılır
Mor menekse : Çiçeklerinin çayı içilir
Muz : Balla yenir
Mürsafi : 10 gram balla içilir
Mürver ağacı : Çayı içilir
Nane : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir
Nar : Suyu balla içilir Taneleri balla yenir Suyu ile gargara yapılır
Nisasta : Seker ve badem ile, sıcak olarak içilir
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu yapılır
Ödağacı (udi hindi) : Tozu burna çekilir
Pancar : Taze çıkarılmıs suyu ile gargara yapılır
Papatya : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Parsamba : Yaprağının çayı içilir
Patlangıç : Çiçeklerin demletilmis suyuyla gargara yapılır
Patlıcan : Sapının kurutulmusunun, suyu ile gargara yapılır
Poligala (süt otu) : Yenir
Rezene : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Yağı kullanılır
Sakız ağacı sakızı : Yutulur
Sakız otu : Beyaz sakızı yutulur
Sanginar : Kökünün suyu ile gargara yapılır
Sarısabır : Suyu ile gargara yapılır
Sığırdili : Çiçeklerinin çayı ve suyu kullanılır
Sırça otu (yapıskan otu) : Suyu ile gargara yapılır
Sinameki : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Sinirli ot : Suyu ile gargara yapılır
Su kamısı : Külü ağız yaralarına sürülür
Sakayık (ayı gülü) : Her gün 2 gram demletilerek gargara ve buğusu yapılır
Sap : Suyu ile gargara yapılır
Seker : Badem ile içilir
Simsek ağacı (çulak ağacı) : Suyu ile gargara yapılır
Tanbul ağacı : Yaprakları Ağızda çiğnenir
Tarhun : Ağızda çiğnenir
Temir Hindi (Hint hurması) : Suyu içilir
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Turp : Suyu ile gargara yapılır
Turunç : Meyvesi, çiçekleri, yaprakları ve meyve kabukları kullanılır
Üzerlik tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir
Üzüm : Yenir
Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı ve içilir
Yaban mersini : Çayı içilir
Yabani elma : Tohum ve yapraklarının çayı ve suyu içilir Lapası sarılır
Yabani havuç : 2 gram içilir
Yabani sarmasık : Çorbası içilir
Yavsanotu (yarpuz - filiskin) : Yabanisi ağızda çiğnenir Çayı ve suyu içilir Suyu ile gargara yapılır
Yulaf : Yenir ve samanının çayı içilir
Yumurta : Sarısı içilir
Zencefil : Çayı içilir
Zeytin ve yağı : Yaprağı suyu ile gargara yapılır

dır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.