Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitki, gelir, iyi, neye

Hangi Bitki Neye İyi Gelir?

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Bitki Neye İyi Gelir?



MUTFAKTAKİ YABAN" Adlı kitapta sağlıktan mutfağa ve sanata kadar bir çok alanda kullanılan Anadolu'nun yenen 89 farklı otu tanıtılıyor


Meltem Uzun - "Boğa dikeni" öksürük kesici,idrar arttırıcı ve iştah açıcı olarak,


"kuş ekmeği"nden yapılan çay kanamaları durdurmada ve idrar yolları enfeksiyonlarında etkin bir şekilde kullanılıyor


"Boy otu"ndan, modern bitkisel tedavilerde bağırsak çalıştırıcı, bronşit ve boğaz ağrıları ile mide sorunlarını çözmekte yararlanılıyor


Acı bakla, ak yıldız, bambul, dağlama, gıvışgan otu, ıspıt, maydanoz,kekik, mürdümük, hindiba,yabani marul gibi çok bilinen ya da hiç bilinmeyen 89otun ayrıntılarıyla anlatıldığı kitap Tijen İnaltong tarafından kaleme alınmış


http://wwwbuguncomtr/foto-galeri/153187-hangi-bitki-neye-iyi-gelir-galerisiaspx

Alıntı Yaparak Cevapla

Hangi Bitki Neye İyi Gelir?

Eski 07-22-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hangi Bitki Neye İyi Gelir?



“Beni yediren, içiren; hastalandığım zaman bana şifa verendir” Şuara: 79-80

“Şüphesiz ki Allah hem hastalık, hem de onu tedavi eden ilacı indirmiştir Her hastalık için, bir de deva yaratmıştır O halde kendinizi tedavi edin, haram ile tedavi olmayın” Ebu Davud

“Şüphesiz ki Allah sizin şifanızı, size haram kıldığı şeylerde kılmamıştır” Buhari- İbn Mesud



Nebatları Kullanma Tarzları

Ağızdan kullanışemleme(haşlama): bitkiyi ufalayıp kaynar su içine atınız Bitkinin nazikliğine – sertliğine göre 2 dakikadan 10 dakikaya kadar demlenmesini bekleyiniz[*]Kaynatma: bitkinin dal, kabuk, kök tane gibi, daha ziyade, sert kısımlarına tatbik ediniz[*]İmtisas: bitkinin, ufalanarak, 10 saat kadar suda veya 2–3 gün sirkede bırakılmasıdır[*]Özsu çıkarma: ezerek, rendeleyerek veya günümüzün santrifüjlü aletleriyle bitki suyunun çıkarılmasıdır[*]Bitki tozu: bitkiyi toz haline getirip, yemeklere ekerek yada su ile ağızdan alınarak kullanılmalıdır:[*]Nebat şurubu: bitki öz suyunu bal ile tatlandırıp şurup yapılması, bazı hallerde alımı kolaylaştırmaktadır (mesela çocuklar için)[*]Nebat kahvesi: bitki tozu, bazen kahve gibi pişirilerek alınabilir[*]Marmelat şekli: bitkilerden faydalanmayı kolaylaştırmak ve bazı hassalarını yitirmemek için marmelat da yapılabilirDıştan kullanış:[*]Lapa(yakı): bitki ince kıyılarak veya rendelenerek lapa haline getirilip,ince bir tülbent arasına koyarak dıştan uygulanır Yada ütülenmiş bitki (mesela ütülenmiş lahana yaprağı) ağrıyan yere konur[*]Losyon: (1) ve (2) numaradaki işlemlerle temin edilen etkili madde hasta yere sürülüp masaj yapılır Hızlı ve bastırarak sürülürse, buna friksiyon denir[*]Kompres: yine (1) ve (2) de temin edilen etkili maddeye batırılan pamuk veya bez vücudun hasta kısmına konup bir müddet üzerinde bırakılır[*]Pansuman: yaralara oksijenli su ile yaptığımız pansuman, burada, 1, 2, 3, 4 den temin edilen etkili maddelerle yapılır[*]Göz damlası: mavi kantaron çiçeği’ne (1) uygulanarak temin edilir[*]Gargara: 1, 2, 3, 4 deki usullerden biri yoluyla temin edilen şifalı su, ılıkla- sıcak arası, gargara için kullanılır[*]Lavman: peklik, ishal, karaciğer bozuklukları vs için (1) veya (2) de elde edilen tesiri az madde yarım litreyi aşmamak ve 37 C sıcaklıkta olmak kaydıyla günde tek defa uygulanmalıdır[*]Vajinal yıkama: beyaz akıntıdan kurtulmak için (1) veya (2) yoluyla elde edilen uygun etkili madde ile, lavmanda olduğu gibi yine 37 C de, en çok, günde iki yıkama yapılırBanyolar: bazı nebat uzmanlarının kanaat ve tecrübelerine göre banyo şeklindeki tatbikde bitkinin hassaları hızla derinin içine geçmektedir Hatta bu şifalı maddeler ağızdan alınana nazaran daha çabuk hastalıklı bölgeye erişmektedir Elbette ağızdan alınandan çok daha fazla nebat kullanmak zorunda kalacağız Birçok hallerde,tüm banyo yapmak yerine,el ve ayak banyoları kâfi gelmektedir
Bunun için, toprak bir göğeç alın; buna iki litre su koyup kaynatın İçerisine hastalık bölümlerinde işaret edilecek miktarda bitkiyi atın Göğecin ağzını kapatarak 4-5 saat bekletin Sabah ve akşam aç karına sıcak fakat yakmayacak kadar ısıtılmış bu suda el ve ayaklarınız 10’ar dakika kalmalıdır Uygun bir yerde saklayacağınız bu banyo suyunu bir hafta kullanabilirsiniz[*]Şifalı yağ: 2-3 avuç bitki, yaprak, çiçek yahut ta kök en az 15 gün zeytin yağında tutulur Sonra kaynar su içersinde olmak üzere bu yağlı bitki kavanozunu koyarak pişiriniz Bitkileri sıkarak içersinden alıp, kalanını kullanmaya hazır olarak, buzdolabında saklayınız[*]Şifalı merhemler: bitkilerin suyu çıkarılıp, yağla karıştırılarak (yerine göre tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı ve balmumu) merhem elde edilirNebati Çayları Ne Zaman ve Nasıl İçmeliyiz?

Yerine göre sıcak yada soğuk içebilirsiniz Şeker atmamanız tavsiye edilir Muhakkak tatlandırmak zorunda kalırsanız biraz bal ilave ediniz

Zamanına gelince, yemeklerden ya 1 saat evvel veya 3 saat sonra içilmesi en uygun olanıdır

Çocuklar için, yaşına göre az yada çok sulandırılarak verilmelidir

Hastalıklar ve Şifalı Bitkiler

Ağızda Ağrı

Bütün ağız içine kara dut şurubu sürünüz Bu ameliye ağız ağrısına olduğu kadar diş etlerine, boğaz iltihabına ve öksürüğe de faydalıdır

Ayrıca soğan yemeli kızılcık şerbeti veya şaplı su ile gargara yapılmalıdır

Ağızda ağrı ve ağız yarasından kurtulmak ve tekrar yakalanmamak için A vitaminin kaynağı olan karotenli yiyeceklerin tazesinden devamlı yenmelidir: Havuç, maydanoz, ıspanak, tereyağı gibi
Bu arada A vitamininin kullanılması için gerekli çinkolu yiyecekler de alınmalıdır

Ağız kokusu

Biraz maydanoz çiğnedikten sonra, bir elmayı ağızda iyice çiğneyerek yemelidir

Ağız yarası

Adaçayı veya söğüt yaprağı ağızda çiğnenmelidir

Ağrılı regl (hayız)[*]Faydalı yiyecekler, baharatlar ve şifalı bitkilerle karaciğer sağlığına kavuşturulmalı, safra arıtılmalı[*]Tüm vücudun sağlığı için bol çiğ sebze ve meyve yenmelidir[*]ŞİFALI BİTKİLERLE TEDAVİ:Lahana Yaprağı: 2 iri lahana yaprağı masa üzerine şişe ile ezilir ve bez üzerinde soğuk olarak kasıklara vurulur (bağlanır) İki-üç saat orada bırakılır Ağrıyı giderir[*]Marul Yaprağı: 2-3 marul yaprağı ince kıyılır ev bir litre suya konup 10 dakika kaynatılır, 20 dakika demlenir ve günde 2-3 su bardağı içilir[*]Civan Perçemi: Bir litre sıcak suya 40 gr Çiçekli bitki konur, 20 dakika sonra süzülüp günde 2 su bardağı içilir Regl’i söktürür, ağrı ve sancıyı keser Çok tesirlidirMaydanoz: 1 litre suya 100 gram tohum veya yaprak konur; 15 dakika kaynatıp 20 dakika demlenir, süzülür, günde 3 su bardağı içilir Ağrı ve sancıyı giderir Regl’i söktürür
Beslenmede hamur işlerinden (börek, çörek, kek, makarna vs) kaçınmalı Polen (çiçek tozu) günde bir çay kaşığı bira mayası günde bir tatlı veya çorba kaşığı suda eritilip içilir Buğday çimi yenirAlbümin

1 litre suya 4 çorba kaşığı ufalanmış mısır püskülü veya 4 çorba kaşığı ufalanmış ayrık kökü konur 10 dakika kaynatıldıktan sonra 30 dakika bekletilip, süzülerek su yerine içilmelidir

Üzüm başta olmak üzere sebze ve meyve suyu içilir Kendileri de yenebilir Hayvani gıdalardan kaçınmalıdır

Anjin – Bademcik

Ilık suya limon sıkarak her saat başı gargara ediniz İki gargara arasında da ağızda limon dilimi bulundurarak eminiz

Taze pancar suyu veya adaçayı yahut ta tuzlu su ile gargara yapınız Balık yağı içiniz

Soğuk yiyecek ve içeceklerden, terli iken üşütmekten kaçınmalıdır

Anne Sütü:

Anne sütünün gereğinden az oluşması da, gereğinden fazla oluşması da sıkıntı verebilir
  • Süt Artırıcı: Badem, buğday çimi, arpa unu, havuç, mercimek, yer elması, anason, kimyon, rezeyan, fesleğen, ve şerbetçi otı
  • Süt Azaltıcı: Enginar, maydanoz, nane ve adaçayı
Astım (Nefes Darlığı)[*]Yumruk kadar bir siyah turp ince rendelenir, üzerine bir limon sıkılıp iyice karıştırılır ve serin bir yere konur Sabah kahvaltıdan yarım saat önce ve akşam yatarken hazırladığımızın suyundan yarımşar kahve kaşığı içilir Bu ilacı içtikten sonra yarım saat geçmeden artık bir şey yenip içilmemelidir Bu tertip tekrar tekrar hazırlanıp, tahammülle içmeye devam edilirse çok faydası görülür[*]Isırgan otları kurtulur, kurusundan 5 yemek kaşığı 1 litre kaynar suya konur, 20 dakika bekletilip pamuktan süzülür Ilık olarak günde 8-10 çay bardağı içilmelidir Kaynatma cam kapta yapılır ve şeker konmamalıdır[*]İnce kıyılmış soğanın üzerine bal serptikten sonra bu karışımı bir gece bekletip günde dört defa birer çay kaşığı içmeliSolunum yolları hastalıkları için Magnezyum klorür’ün önemi büyüktür Bir litre suda 20 g MgCl2 eritilmeli ve her 6 saatte bir, bir su bardağı olmak üzere 48 saatte 8 defa içmelidir
Giriş kısmında anlatılan prensiplere riayet edenler, kendilerini bu hastalıktan kurtarabilirler Ancak, bu hastalığı atlatan şahıs beyaz ekmek yiyerek ve bol süt içerek tekrar astıma yakalanabilir Her türlü nişastalı ve şekerli besinler bu düşmanın geri dönemesin sebep olur[*]Yenecekler: Havuç, turp, limon, kereviz, ıspanak yenecek ve suları da çıkarılabilirse su nisbetlerde içilecek:Havuç 2 ölçü + ıspanak 1 ölçü[*]Turp 2 ölçü + limon suyu 1 ölçü[*]Havuç 1 ölçü + kereviz 1 ölçü[*]Havuç 2 ölçü + turp 1 ölçüAyak ve El Üşümesi[*]Çoban çantası, civanperçemi ve ökse otunu eşit miktarlarda (birer çorba kaşığı) karıştırıp çay gibi hazırladıktan sonra sabah ve akşam yemeklerinden önce bir çay bardağı içiniz[*]Bir litre suya 1 su bardağı iyi siyah üzüm konur, 1-2 saat orta ateşte kaynatıp, suyundan günde 2-3 çay bardağı içilmelidir[*]Bir litre suya bir avuç çilek kökü kıyılarak konur 10 dakika kaynatıldıktan sonra yarım saat demlenmeye bırakılır Süzüp, günde 3 su bardağı içilir[*]Beslenme: Maydanoz, kuru bakla, buğday çimi, nohut, mercimek, tere, ıspanak, marul, kayısı, bilhassa erik, yaş üzüm, limon ve portakal (kabuklarıyla) yeşil biber, greyfurt, soğan yenmelidirBağırsak Gazları

Beyaz peynir, yoğurt, sirkeli turşu, süt kesiği, sarımsak, soğan yiyip üzüm şırası içmeli

Sofrada, maydanoz, kekik, tarçın, kimyon, zencefil, karanfil, nane gibi şifalı ot ve baharat bulundurmalı; bunları ya toz halinde almalı, mesela yemeklere ekilerek, yahut ta çayı yapılıp içilmelidir

Basur (Hemeroid)Patlıcanı ateşte közleyip yatarken çocuğa bez bağlar gibi konulmalıdır Peş peşe iki üç defa tatbik ediniz
Ayrıca kabak, sarımsak ve soğanı bol yiyiniz Ve çok oturmaktan kaçınınız[*]Bir avuç civan perçemi, bir avuç sığır kuyruğu ve bir avuç ayrık kökünü iki litre suda kaynatıp, günde iki defa bu sıcak su içersine oturunuz[*]Kabız olmamak için kepekli ekmek ve meyve yiyinizBöbrek Hastalıkları

Bir demet kadar maydanozu soğuk suda yıkadıktan sonra 1 litre kadar suda kaynatıp süzünüz; bundan günde üç kere birer çay bardağı içiniz

Mısır püskülü, kiraz sapı, elma kabuğu veya bunların kurularının çayı tüm idrar yollarına ve mesaneye faydalıdır

Kurutulup saklanan bakla kapçıklarından kum ve albüminde, 1 litre suya 25 gr koyup 10 dakika kaynatmakla elde edilen sıvı bütün gün içildiğinde şifa verir

Semizotu, roka, elma, dut, armut, kavun, karpuz, üzüm, soğan, havuç, bakla, domates, fasulye, enginar, kereviz, lahana, marul, pırasa, şalgam yenilmelidir

Günde 15 litre civarında su içmeli, aksi halde böbrekler ve bağırsaklar vazifelerini yapamazlar

Bronşit ve Öksürük

Marul, göğsü yumuşatır, bronşları ve öksürüğü iyileştirir İncir yeyiniz

Öksürük için, ayrıca, gece yatarken boğazınıza bir cimcik karabiber atınız Üzerine su içmeyiniz

Had ve müzmin bronşit için aşağıdaki reçeteler tatbik edilir[*]4 bardak suya 2 çorba kaşığı 30 gram) sığır kuyruğu otu konur, kaynatılıp süzülür Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir[*]Bir çay bardağı şalgam suyuna, iki tatlı kaşığı bal konur 5 dakika kaynatılır Sıcak sıcak içilir[*]Bir bardak havuç suyu içine yarım bardak sıcak süt konup, karıştırıldıktan sonra içilir[*]4 bardak suya 2 tutam (40 gram) ebegümeci konup kaynatılır ve süzülür Günde 3 kere birer kahve fincanı içilir[*]Ayrıca çay, adaçayı, hatmi çayı, kırmızı turp suyu, ayva veya elma kompostosu, karadut, böğürtlen, kişniş, üzüm, marul ve lahana çok faydalıdırDamar Sertliği ve Kolesterol

Dut damarları yumuşatır; zira P vitamini ihtiva eder İç ve dış kanamaları önler

Elma kanı temizler, kolesterolü düşürür, damar sertliği ve kalp krizlerini önler

Taze bezelye ve buğday çimi (18) çok fayda verir

Bir litre suya 3 diş sarımsak, iki tutam Frenk maydanozu, bir tutam lavanta çiçeği, üç tutam adaçayı atarak demleyin Bundan günde üç fincan içiniz

Damla (Gut – Nikris) Hastalığı

Bir ufak limonu bir litre su içersine doğrayın Buna bir tatlı kaşığı lavanta çiçeği bir tatlı kaşığı ayrık otu atın; demleyip, günde 3-4 çay bardağı içiniz

Lahana yapraklarını ütüleyerek sızlayan yerlere sarınız Sarımsak yiyiniz

Diş Çürümeleri

Şekerden ve şekerle yapılmış gıdalardan son derece kaçınılmalıdır At kuyruğu otu çayı içilmelidir

Egzama ve Egzama Benzeri Hastalıkları

Bu cins rahatsızlar için,[*]Vücudtaki zehiri gidermek maksadıyla karaciğeri ve bağırsakları,[*]Zehiri dışarı atmak için böbrekleri,[*]Kaşıntıyı durdurmak için sinirleri,[*]Kabuklardan temizlemek için deriyi,[*]Dokunan yiyecek ve içeceklerden kesin vazgeçmek için nefsi tedavi etmek gerekmektedirGirişi dikkatlice tekrar okuyup, yukardaki maddelerle ilgili kısımları da tetkik ettikten sonra, hem o tavsiyelere, hem de aşağıdakilere uyulmalıdır

Egzamalı kimsenin sinirlerini teskin için tatil ve spor yapması gerektiği gibi, kandaki zehirlerin temizlenmesi için yenilen besinlere çok dikkat edilmelidir İş yaparken eldiven giymeli, mümkün olduğu kadar sudan uzak durulmalıdır Egzama suyu sevmez, sudan azar

Soğan, havuç, marul sarımsak, hindiba, üzüm, pırasa, pancar ve enginar yenmeli; acı, ekşi, turşudan kaçınmalı ve asla bulaşıkta deterjan kullanılmamalıdır

Enfaktüs

Kalp damarlarını açmak ev kan dolaşımını sağlamak maksadıyla:[*]Alıç’ın çicek ve meyvası şöyle kullanılır: Bir su bardağı suya alıç’ın çicek ve meyvası konur; 10 dakika kaynatılır 30 dakika demlenir ve günde 2-3 bardak içilir[*]Kırlangıç otunun 2 litre sıcak suya iki avuç kuru yaprağı konur kaynatılır el ve ayak bununla banyo yapılır Bu banyo suyunu KAYNATMADAN, sadece ısıtarak bir hafta kullanabilirsinizFelç

Bir çay bardağı zeytinyağı ile; bir tatlı kaşığı toz tarçın, bir tatlı kaşığı toz karabiber ve iki çorba kaşığı su uygun bir kaba konup hafif ateşte su buhar oluncaya kadar ısıtılır Kalan karışımla, hergün bir defa felçli kısımlar ovulur

Manevi yönelişe ihtiyaç vardır Felç olmamak için, dengeli beslenme kaidelerine çok dikkat etmek, devamlı sebze ve meyve yemek gereklidir

Göz Rahatsızlığı

Bir bardak su içersine iki tutam mavi kantaron ve 3 adet papatya atıp iki dakika kaynatıp, ılık olarak göz banyosu yapın

Guatr

Her türlü lahana, karnabahar fazla yenilen yerlerde fazla guatr görülür Keza şalgam, mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi, fıstık, antep fıstığı mısır fazla yenilirse guatr’a sebep olur Yukardaki bitkilerden ve yabani hardal fazla yiyen ineklerin sütü de bu hastalığa yol açar Bu yiyeceklerin menfi tesirlerini azaltmak için iyotça zengin olan sarımsak, soğan, taze fasulye, pırasa, balık, dut ve dut kurusu yemelidir

Halen guatrılı olan hastalar, hastalığa sebep olan yiyecekleri sağlıklarını kazanıncaya kadar yememelidirler

İki litre sirke içinde bir avuç dolusu meşe kabuğu kaynatılır İçinde keten bir bez bir müddet bırakılıp kurutulduktan sonra boyuna sarılır Üzerine de yün batkı bağlanıp bir hafta taşımalıdır

İktidarsızlık

Genç, orta ve yaşlı erkeklerde vakitsiz cinsel iktidarsızlık olabilir Bunu önlemek ve cinsel gücü arttırmak için hardal, kereviz, kırmızı biber, nane, rezeyan, roka, tere, soğan, tarçın, zencefil, kimyon, kuru yemişler, yulaf, bakliyat, zeytin yağı, polen tozu ve bal sürekli yenmelidir

İşeme

Gece yatağını ıslatan 10 yaşından büyük çocuklar için yarım litre kaynar suya 1 tatlı kaşığı sarı kantaron 2 tatlı kaşığı civan perçemi, 1 tatlı kaşığı meşe kabuğu koyarak haşlayınız Bundan sabah ve öğle 2 fincan içiriniz

İştahsızlık

Yarım litre kaynar suya birer tatlı kaşığı iyice ufalanmış devedikeni, kırmızı kantaron ve kısa Mahmut otlarından koyup çay gibi haşlayınız Yemeklerden 1 saat önce birer fincan içiniz

Kalpte şiddetli ağrı (Angine de Poitrine)

Bir tencereye 7 çay bardağı kaynar su, 7 tatlı kaşığı ufalanmış alıç, 2-3 tatlı kaşığı kuşburnu ve 15-20 adet tere yaprağı koyup ağzını kapatmalı 24 saat bırakmalı Çay süzgecinden süzüp, her öğünde bir su bardağı olmak üzere günde 3 bardak içmelidir

Kalp rahatsızlıklardan mısırözü, ayçiçeği veya haşhaş yağı kullanmalı Hayvani yağlardan ve yağlı etlerden hatta etin fazlasından kaçınmalı Daha ziyade marul, elma, erik, üzüm, patlıcan, taze fasulye, kereviz, soğan, sarımsak, lahana, nar gibi meyve ve sebzeleri bol yemelidir

Kanamalar

İç kanamalar, bilhassa mide kanamalarında bir çay bardağı kadar suya 1-2 kahve kaşığı hesabıyla at kuyruğu otu koyun, kaynamaya başlayınca indirip 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin, süzün Bundan günde 2-3 çay bardağı içiniz

Kanser

Bir su bardağı süzme bala, iyice ezilmiş iki tatlı kaşığı ısırgan tohumu karıştırılır Hasta bundan, günde 3 tatlı kaşığı yemeli ve buna 1-2 ay devam etmelidir Prostat kanserinin dışında bu usulün zararlı olduğu söylentisi de var

Kansızlık

Havuç vücudun çabuk kan yapmasına yardım eder Günde üç öğün bir çay bardağı havuç suyu içilmelidir Suyu çıkarılamıyorsa ince rende ile rendelenip yenilmelidir

Taze bezelye kansızlığa çok fayda verir, hafif ateşte pişirilmelidir

Erik de kan yapımına yardımcıdır,kalbin kuvvetlenmesine yarar

Karaciğer ve safra Rahatsızlıkları

Karaciğerin en iyi dostu baldır Bal, pekmez veya erik yemek bu organın sağlığa kavuşmasını sağlar; kendi kendini tamir etmesine yardım eder

Havuç da, bilhassa enginarla birlikte karaciğerin en iyi ilacıdır

Taze enginarın bulunmadığı mevsimler için alttaki iri yaprakları yıkanmadan gölgede kurutulur; ufalanarak bir kutuya konur Gerektiğinde, bir fincan kaynar suya yarım kahve kaşığı bu malzemeden koyup 10 dakika bekletilerek süzülür ve yemeklerden bir saat önce içilir

Roka, patlıcan, elma ve kereviz de karaciğer için çok faydalıdır

Turp ve domates ise safra taşını eritir, döker yeniden teşekkülünü önler

Aç karnına sabahları zeytinyağı içmek de bu uzvumuza fayda verir

Üzüntü, bu organlara zararlıdır Safra akışını azaltır

Kantaron, at kuyruğu, çentiyane, hindiba bitkilerinden bulabildiklerinizi çay gibi demleyip içiniz Sertleşmeye karşı, bilhassa farekulağı bitkisel çayı iyidir

Pastırma, sucuk, kahve, çay, kakao, çikolata, yumurta YASAK’tır

Kaşıntı

Domatesin tazesinden elde edilmiş suyu ile kaşınan kısım ovulursa geçer

Böcekten oluyor ise temizliğe son derece dikkat etmeli; yıkadıktan sonra kaşınan yer iyi kurulanmalıdırKaşınan yerler sıcakça bir su ile yıkanırsa, kaşıntıyı alır

Deterjan yerine sabun kullanılmalıdır

Biberiye kremi kullanıp şahtere çayı içiniz

Kıl Kurdu

En etkili çare sarımsaktırBol bol yemeli ayrıca 4-5 sarımsak 1,5 kaşık zeytinyağında iyice ezilip akşamları dıştan tüm karına sürülmeliBunlara 5-6 gün devam edilmelidir

Papatya çayı içilmeli

Kireçlenme

Vücudumuzun herhangi bir yerinde kireçlenme zuhur ettiğinde turp ile havucu rendeleyip karıştırarak yemekler esnasında bol bol yemelidir

Kireçlenmeyi oluşturan tulum peyniri, kaşar peyniri gibi durmuş peynirler olduğu için bunları yemeyi de derhal terk etmek lazımdır

Krampların Sebebiyet Verdiği Atak Ağrısı

Eğrelti otu kaynatılırElde edilen mayi ile ayaklar yıkanırBu ameliyeye birkaç hafta devam edilir

Mesane Rahatsızlıkları

3-4 litre kadar suya 2 avuç atkuyruğu bitkisi atıp 5 dakika kadar kaynatın ve süzerek oturarak yeri banyosu yapınınız

Mide Rahatsızlıkları

Midenin sindirim sisteminin, hafta bütün organlarınızın sağlıklı kalabilmesi için çok önemli bir husus vardır : ACIKMADAN SOFRAYA OTURMAMAK ve DOYMADAN SOFRADAN KALKMAK

Mide tembelliğini önlemek için 1 dilim pişkin ekmek üzerine 1 kahve kaşığı sumak ve 1 kahve kaşığı kimyon konup yenir

1 çay bardağı sıcak suya 1 kahve kaşığı kekik konur10 dakika demlendikten sonra içilirHer yemekten sonra tekrarlanır

Ceviz, badem, elma, portakal, kızılcık, vişne, narGül reçeli, sarımsak, soğan, maydanoz, dereotu, aç karnına turp yemek; yemeklerin üzerine karabiber, kimyon serpmek, hamur işlerini sarımsaklı yoğurtla yemek faydalıdır

Nezle

İki soğan ve üç diş sarımsak soyulup ince kıyıldıktan sonra bir bardak çiğ süte konarak15 dakika kaynatılmalı, yarım saat bekletilmeli ve bir miktar bal katılmalı her saat sıcak olarak bundan bir kahve kaşığı içilmelidirNezleyi geçirdiği gibi öksürüğe de iyi gelir

Şalgam suyu balla tatlandırılıp sıcak içildiğinde nezle ve bronşite iyi gelir

Peklik

Sebeplerin başında safra kesesi rahatsızlıkları geldiği için, böyle bir rahatsızlık var ise önce o halledilmelidir

Karın hareketleri(19) yapılmalı; kepekli ekmek, marul, turp, domates, mevsimine göre mevcut sebze ve meyvalardan bol yenmelidirKepekli ekmek barsakları çalıştırır ve kuvvetlendirirBulgur, yulaf ezmesi, buğday çimi, un kepeği devamlı kullanılmalıdır (Yulaf yazın kullanılmaz)

Çok oturmamalı, yürümeli ve hareketli olmalıdır

Erik, portakal, sebze, meyva yemeliSabahları aç karnına, içine limon sıkarak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı içilmeli(ayda 8-10 günden fazla kullanılmalı)

Sofranızda bol soğan ve soğanlı yemekler bulundurunuzGünde 3 diş de sarımsak

Bir su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı ebegümeci ve 1/3 kahve kaşığı döğülmüş eşekhıyarı kökü koyup 10 dakika sonra süzüp içiniz

Prostat, Mesane Hastalıkları ve İktidarsızlık

Soğan prostatı normal çalıştırarak onun bozulmasını önlerKurusunu veya tazesini günde yeyiniz

Kabağın her çeşidi, kabak çekirdeğinin çiği(günde bir fincanı geçmemek üzere) kereviz ve buğday çimi yenilmelidirKerevizin tohumu veya yaprağı,mısır püskülü, çam sürgünü, mazı yaprağı ile kaynatılıp içilmelidir

Yemek tuzunun magnezyum klorürlüsü kullanılmalı, arıların bal yaptığı şifalı çiçek tozu (Polen) den de günde bir çay kaşığı yemeklerden 10-15 dakika önce alınmalıdır

Taze tuzsuz peynir, süt kesiği, A vitamini alınmalıdır; ya da içerisinde çinko da bulunan bir hap şayan-ı tercihtir

Rahim İltihabı

Vücudun mukavemetini artırmak için bol çiğ sebze ve meyve yenmeli, yorulmamalı yatakta dinlenmeli, mesane üzerine soğuk su lastiği koymalı İki günde bir, kasıklara soğuk su ile ıslatılmış havlu YARIM DAKİKA süre ile sarılmalı Akşamları yatmadan önce ayaklar 3 dakika soğuk suya sokulmalı sonra kurulanıp yatmalı

Bir leğende hazırlanacak, ılık kekikli suya akşamları 3 dakika oturup kalkmalı

Üç öğün yemek üzerine, 15 dakika kaynatıp 20 dakika demlenerek hazırlanan civan perçemi çayından birer su bardağı içilmeli

Hergün öğleyin bakır ve mangan tuzu alınmalı (mesela bir SUPRADYN hapı)

Beslenme: Sarımsak, karaciğer, maydanoz, buğday çimi, soğan, taze fasulye, nohut, mercimek, yürek, yulaf ezmesi, kuru fasulye, tere, turp, pırasa, muşmula, fındık

Yasaklar: Sigara, pastırma, sucuk, kaşar ve tulum peynirleri

Romatizma

Birinci gün bir arı, ikinci gün iki arı vsolmak üzere bardağa kapatılan arılara romatizmalı yer sokturulur Çok faydalı olan bu usul herkes tarafından kolay tatbik edilemez; bu halde şunları tavsiye ediyoruz:

İki ölçü ince tuz, bir ölçü dövülmüş hardalla karıştırılıp üzerine bir merhem kıvamına gelinceye kadar azar azar zeytinyağı konur ve karıştırılır Bu karışım bir gün bekletildikten sonra geceleri yatarken hasta kısımlar bununla ovulur Sabahleyin ılık su ile yıkanır

Zamanla ağrı geçer ve varsa şişlik kaybolur Bu merhem ellere de yumuşaklık ve canlılık verir

Yukarıda anlatılanlar dışarıdan tatbik edilirken bir litre suya bir yemek kaşığı mısır püskülü konarak hazırlanan çay balla tatlandırılarak içilmelidir

Kereviz yaprağı ile hazırlanan çay da faydalıdır

Lahana yapraklarını bir ütü ile ısıtıp, gece yatarken ağrıyan yere bağlayınız

Romatizmalılara ıspanak ve pazı yasaktır Soğan faydalıdır

Saçların bakımı

25 yaşını geçmiş bir şahsın başından günde 40 dan az saç teli düşüyorsa endişe edilecek bir durum yoktur Fakat 40’ı geçiyorsa saç kökleri hasta demektir Bu hallerde:

1 Bir litre suya 5 tatlı kaşığı çöven yaprağını ve çiçeğini koyarak kaynatın Başınızı yıkarken son suyuna bunu katın, nihayet

2 bir litre su içersine bir limon sıkarak hazırladığınız karışımla da iyice kurulayın

Saç dökülmesi

Şayet henüz saçlarımızın tümünü yitirmemişsek, onları korumaya şu tedbirlerle başlamalıyız:

Alkol ve sigaradan son derece kaçınıp, B vitaminleri ihtiva eden buğday çimi, bira mayası, lahana, havuç, çiçek tozu (Polen), yumurta, beyaz peynir, ceviz, fındık, kuru erik, kuru üzüm, koyun ciğeri gibi gıdaları yiyeceklerinizin arasına alınız

Isırganın suyunu çıkarıp içersine birkaç damla öküz gözü otu tentürü katarak elde etiğimiz sıvı ile saç diplerini ovunuz Bunu yapamaz iseniz Bir çay bardağı sıcak suya üç tatlı kaşığı kuru ısırgan koyarak demlenmesini bekleyin; bunun suyu ile saç diplerini ovunuz

Sara

Ökse otunun yaprakları gölgede kurutulduktan sonra dövülerek toz haline getirilir Hasta şahız aç karnına günde bu tozdan 3-4 kahve kaşığı ağzına alır ve üzerine bir çay bardağı ılık su içer Buna devamla kriz azalır ve zamanla tamamen geçer

Siğilleri yok etmek için

Sağlıklı ve dengeli beslenme kaidelerine çok dikkat ediniz

Siğillerin üzerine kırlangıç otu özsuyu sürünüz Bu ot zehirli olduğu için çocuklardan uzak tutunuz

Sinir krizleri, beyin yorgunluğu, sürmenaj

Semizotu sinir krizlerini, beyin yorgunluğunu ve uykusuzluğu giderir

Marul da sinirleri teskin eder, uyuyamayanlara, asabı bozuk olanlara çok fayda verir

Enginar beyin ve ruhi yorgunluğa, sinir zafiyetini sürmenajı çabuk iyiliğe kavuşturur

Bir su bardağı kadar suya 1 tatlı kaşığı içlenmiş ayçiçeği çekirdeğini ezere koyduktan sonra, buna bir tatlı kaşığı da kuru yaprağını koyunuz Yarım saat orta ateşte kaynatıp süzünüz Bal ile tatlandırarak yatarken içiniz

Kereviz de çok iyi bir sinir ilacıdır

Şeker hastalığı

Hasta, taze fasulye, salatalık ve bol soğan yemeklidir Rafine gıdalardan kaçınmalı, buğday çimi ve bira mayasına devam etmeli, civan perçemi çayı içmelidir

Şen olmaya gayret etmelidir

Tansiyon

İki baş sarımsağı ezip bir bardak su ve 100 gr Bal veya şekerle karıştırın Günde iki çorba kaşığı içiniz:

İki litre suya üç baş sarımsağı doğrayıp suyu ile günde iki kez el ve ayak banyosu yapınız

Yaşlılık meseleleri

(Andropoz: Erkeklerin 50-55 yaşlarından sonra çıkan problemleri)

Buğday çimi yeyip, bira mayası ve yulaf ezmesi çayı içiniz

10 tane limonu sıkın, bunun içine ezdiğiniz 10 baş sarımsağı ve bir demet maydanozu katın Öğle yemeklerinden önce 1 çorba kaşığı için

1 su bardağı kaynar suya

1 çay kaşığı lavanta

1 çay kaşığı adaçayı

1 çay kaşığı civanperçemi

4 çay kaşığı nane

koyarak demleyin sabah ve akşam birer fincan için

Ayrıca vücudumuzun bütün çabalarına rağmen, dışarıya tamamını atamadığı zararlı kalıntıları atabilmesi için ona yardımcı olmalıyız

Sonsöz

DrHaluk Nur BAKİ isimli kitabında alkolden bahsederken mide hakkında şunları söylemektedir:
Muhterem okuyucu, görüldüğü gibi İslamiyet asırlarca önce DERTLERİN EVİ MİDEDİR derken ne kadar haklıdır! Şu halde abur-cubur, olur olmaz zamanda ve ölçüsüz yeyip-içmek bütün sağlığımızı bozan sebeplerin başında gelmektedir

Mezkür doktor çok yemenin metabolizma hastalıklarının menşei olduğunu, insanı pankreas iflasına dolayısıyla şeker hastalığına götürdüğünü hazım ve kalp hastalıklarının bununla vahimleştiğini zikretmektedir

Bazı maddi yanlış davranışların insanın sağlığını bozması gibi, ihtiras ve gurur gibi manevi hastalıkların da hipofiz bezinin çalışmasına ayak uyduramayacak bir noktaya bedeni sürüklediği, böylece daha bazı sebeplerin eşliğinde KANSERE yol açtığı anlaşılmaktadır Şu halde insanın dini emirlere uymaya çalışması, sadece ahireti için değil aynı zamanda dünyadaki hayatı için de zaruridir Yüce Rabbimiz, maddi ve manevi hastalıkları gerektiği gibi tedaviye muvaffak olarak ilahi rızaya uygun davranışlara erişen kulları arasına katılma gayreti versin bizlere AMİN

Kaynakça:
  • ProfDr ANihat Eskioğlu
Nebatların Şifası 1990
  • Dr M Göbelek
Gıdalarımız ve Sağlığımız 1986
  • MZKotku
Yemek Adabı 1982
  • A Gürbüz
Şifalı Nebatlar 1982
  • A Yalçın
Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi 1982
  • S Kutup
Fizilalil Kuran 1974

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.