Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
azaltıyor, kanser, mandalina, riskini

Mandalina Kanser Riskini Azaltıyor

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mandalina Kanser Riskini Azaltıyor



Kış mevsiminin en sevilen ve en fazla tüketilen meyvelerinden biri mandalina… Fiyatının uygun oluşu, yeme kolaylığı ve güzel tadı ile hemen hemen herkesin ortak lezzeti… Peki bu kadar çok tükettiğimiz bu meyvenin faydaları hakkında bilginiz var mı? Büyük olasılıkla yazımızı okuduktan sonra mandalina tüketiminizi daha da arttıracaksınız…



Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan ve C vitamini deposu olarak bilinen mandalinanın, kanser riskini azalttığı bildirildi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başdiyetisyeni Sevinç Yetişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalarda mandalinaya turuncu rengini veren karoten nedeniyle karaciğer hastalıkları, damar sertliği ve şeker hastalığı riskini azalttığını ifade ederek, içeriğindeki potasyum sayesinde de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu belirtti

Mandalinanın C vitamini içermesiyle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bedenin direnme gücünü artırdığının saptandığını vurgulayan Yetişen, şunları kaydetti;

”Bulundurduğu çözünür posa nedeniyle kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir İçerdiği antioksidan maddelerle vücudumuzun kansere yakalanma riskini azaltır Mandalinada bulunan tangeretin adlı flavon sayesinde antikansorejen özellik gösterir ve enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkilidir

Mandalinanın, stres ve uykusuzluğa karşı etkisiyle ilgili araştırmaların halen devam ettiğine de değinerek, birçok çeşidi bulunan, turuncu sarı renklerde olan mandalinanın etli ve sulu bir yapıya sahip olduğunu anlattı

Çekirdekleri Neden Çıkarılmalı?
Çekirdeksiz türleri de bulunan mandalinanın kolay soyulabildiği için çocukların da severek yediği bir meyve olduğunu ifade eden Yetişen, ”Çekirdekleriyle tüketilmesi apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açar Bu nedenle çekirdeklerinin çıkarılarak yenmesi gerekir” dedi

Mandalinanin Genel Faydaları:
C vitamini deposudur Soğukalgınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı vücudumuzun direncini artırır

Böbreklerimize çok faydalıdır Böbrek taşlarına karşı böbreklerimizi korur

Kanımız için çok yararlıdır Kanın temizlenmesinde yardımcı olur

Sinirsel bozukluklarda sinirlerimizin yatışmasına yardımcı olur

Mandalina damar sertliğine karşı çok faydalıdır

İçerdiği antioksidan maddelerle kansere karşı vücut direncini arttırır

Ufak bir mandalinada büyük bir portakaldan bazı durumlarda daha fazla vitamin vardır

Mandalinaya turuncu rengini veren madde karaciğer hastalıklarını azaltır

Aynı zamnada şeker hastalığını engeller

Mandalina potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürür

Mandaln aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır

Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır

Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır
alıntı

Mandalinanın Faydaları Yararları
Mandalina:
Ilıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir

Mandalinanın Faydaları:
Kanı temizler Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur Damar setliği ve felçte faydalıdır Sinirleri yatıştırır Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır Bağışıklık sistemini güçlendirir Grip olanlara iyi gelir

Mandalina Nasıl Kullanılır? Taze meyve olarak yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir Ayrıca, kabuklarından esans elde edilir Özellikle Kabukları ince kıyılıp doğrudan ya dakek, pasta gibi tatlılara katılıp yenirse kalp ve damar sağlığı açısından faydası görülür

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.