![]() |
Ökse Otu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ökse OtuDiğer İsimleri : Burç Ağacı, Gökçe Ağacı, Haşişet-üd-dik, Gökçe, Burç, Çekem, Viscum, Mistletoe, Gui Botanik Bilgi : Ökseotugiller familyasından, parazit olarak yetişen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştirildiği Yerler : En çok Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna ve Türkistan da en yaygın olarak yetiştiği yerlerdir ![]() Toplanması-Saklanması : Ökse otu Mart Nisan aylarında veya Eylül Ekim aylarında toplanır ![]() ![]() ![]() Bilinen Bileşimi : Yaprakları; tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit adı verilen maddeleri içerir ![]() ![]() ![]() Faydaları Yüksek tansiyonu düşürür ![]() ![]() ![]() Sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir ![]() ![]() Metabolizmayı düzene sokar ![]() Damar sertliğine karşı yararlıdır ![]() Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır ![]() ![]() Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kurumuş yaprakçık ve genç sürgün üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirerek hazırlanan çay, günde üç kez içilir ![]() Uyarı : Ökseotunun meyveleri kullanılmamalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|