Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deposu, kızılcık, meyvesi, vitamin

Kızılcık Meyvesi Vitamin Deposu!

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kızılcık Meyvesi Vitamin Deposu!



Kızılıcık Meyvesi Vitamin Deposu!

Portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma özelliğiyle tüketimi, aşılama çalışmalarıyla da üretimi artan kızılcık, fiyatıyla da üreticisini mutlu ediyor

Doğu Akdeniz yöresinde hasadına başlanan kızılcığın, kendiliğinden yetişen ve ''yaban'' diye tabir edilenlerinin kilosu 50 kuruştan, aşılı olanları ise 1 TL'den alıcı buluyor

C vitamini yönünden zenginliği ve sağlığa faydaları bilindikçe tüketimi artan, daha önce doğada kendiliğinden yetişirken aşılama teknikleriyle de üretimi yoğunlaşan kızılcık, Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde halkın önemli bir geçim kaynağı haline geldi

İlçe merkezine bağlı Sebil beldesinde yoğunlaşan ekim alanları, yöredeki diğer çiftçilere de model teşkil ediyor

Çamlıyayla İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sadece Çamlıyayla ilçesinde 150 dekarlık alanda kızılcık üretimi yapılıyor Bu sezon 70 tonluk rekolte beklenen kızılcık, daha çok reçel ve pasta sektöründe alıcı buluyor

Bu meyvenin portakaldan iki kat fazla C vitaminine sahip olma ve antioksidan özelliğinin bilinmesinin talepte, talep artışının da ekim alanlarının artmasında önemli etken olduğu belirtiliyor

''Kan kırmızı'' tabir edilen rengiyle, halk arasında, yaşadığı üzüntüyü belli etmek istemeyenler için ''kan kusar kızılcık şerbeti içtim der'' şeklindeki söylemlerle bilinen kızılcık, fiyatlarıyla da bu sezon üreticisini mutlu ediyor

Yörede, kızılcık yetiştiriciliği yapan Muhittin Özdemir de bu ürünün daha çok şurup ve reçel olarak değerlendirildiğini belirtti

Beslenme uzmanları ise C vitamini yönünden zengin olan kızılcığın, kansere karşı antioksidan özelliği bulunduğunu, özellikle meyve rengi koyu kırmızı olanların kansere karşı adeta kalkan görevi üstlendiğini belirtiyorlar

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı ise 100-150 gram kızılcığın ortalama C vitamini değerinin 100-120 miligram civarında olmasına rağmen, aynı gramajdaki bir portakalda 50-60 miligram civarında C vitamini bulunduğunu söyledi

Kızılcığın antioksidan özelliğinin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini ifade eden Arı, ''Ancak, bu meyvenin fazla tüketilmesi kabızlığa yol açabilir Bu nedenle, ya dengeli tüketilmeli ya da fazla tüketiliyorsa ilaveden bağırsakları rahatlatma özelliği bulunan kayısı gibi başka meyvelerle de desteklenmeli'' dedi

haberler

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.