![]() |
Mevcut Alışkanlıklarınızı Değiştirme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevcut Alışkanlıklarınızı DeğiştirmeAdım 1 Mevcut alışkanlıklarınızı değiştirmeyi ve yenilerini kazanmayı düşünmelisiniz ![]() değiştirmezseniz, elde edecekleriniz de değişmez! Her gün sadece küçük bir iyileştirme yapmanız, farkı yaratabilir ![]() ![]() Sakın sadece yanlış yaptığınız ya da iyi yapmadığınızı düşündüğünüz şeylere odaklanma tuzağına düşmeyin ![]() İyi yaptığınız şeyleri belirlemeye başlayın, hatta bir adım daha öteye giderek bunların bir listesini çıkarın ![]() Bu uygulama, yolunuzdaki engelleri yıkmanıza ve arzuladığınız hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak, kendinize olan güveninizi ve öz-saygınızı arttıracaktır ![]() “Başarısızlık” kelimesi ile ilgili ön yargılarınızı yıkın! Başarısızlığı beklentilerinizin farklı bir çıktısı ya da sonucu olarak gürün ![]() öğrenebileceğinizi düşünün ![]() inkar etmeyin ve görmezlikten gelmeyin ![]() başarısızlıktan edindiğiniz tecrübe ve bilgileri kutlayın ![]() Aynı zamanda yaşantınızda iyi olan şeyleri not edin ![]() Bazen iyi olmayan şeylerle o kadar meşgul oluruz ki, bunun sonucunda sadece değerli fırsatları değil, etrafımızda olan güzel şeyleri de gözden kaçırabiliriz ![]() Peki, arzuladığınız hayatı yaratmaya hazır mısınız? Bunun için kararlı olun ve kendinize değişeceğinizi taahhüt edin ![]() Neleri iyi yapıyorum ![]() ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ Hayatımdaki iyi şeyler ![]() ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ ____________________________________________ Adım 2 Hazırlık Bu kitapçıktaki egzersizlere başlamadan önce, motive olabilmek için, zihninizin pozitif ve enerji dolu bir düşünce düzeyine gelmesini sağlayın ![]() kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan şeyler hakkında düşünün ve bunu birkaç dakika boyunca sürdürün! • hızlı bir yürüyüş yapın • eşlik edebileceğiniz bir müzik parçasını yüksek sesle çalın • ayağa kalkın ve şöyle bir gerinin • on kez yukarı zıplayın • balkona çıkın (yada kafanızı pencereden dışarı çıkartın) ve derin bir nefes alın • temiz havayı solurken size mutluluk veren şeyleri düşünün • nerede olduğunuzu, ne yaptığınızı, kim olduğunuzu ve neler yapabileceğinizi, nereye ulaşabileceğinizi düşünün ![]() Bu egzersizler size yardımcı oldu mu? Cevabınız evet mi? O zaman bir sonraki adımı atabilirsiniz ![]() Adım 3 Açıklık ve odak “Yaşama Çarkı” bazı önceliklerinizi sıraya koymanıza ve yaşantınıza daha yakından bakmanıza imkan verecektir ![]() Çarkın turuncu bölümüne hayatınızda sizin için en önemli sekiz alanı yazın ![]() ve zindelik, fiziki çevre, aile, arkadaşlar, aşk hayatı, ortak/önemli üçüncü bir şahıs, eğlence, kişisel gelişim, duygusal denge, sosyal yaşantı, manevi (dinsel) yaşantı vb ![]() ![]() Her bir bölüme, o anki hislerinize dayalı olarak 1-10 arasında bir puan verin ![]() ve 10 ise “en yüksek ve mükemmel” olabilir ![]() Çarkın mavi bölümüne bu alanı önemli ölçüde geliştirebilecek bir eylemi yazın ![]() 10 aldıysa daha iyiye götürecek şeyi düşünün! Çarkın yeşil bölgesine hemen yapabileceğiniz ve bu alanı iyileştirecek bir şey yazın ![]() Yaşam Çarkı: Adım 4 Hayal Zamanı Yarım saat ile bir saat arası bir süreyi düşünerek ve aşağıdaki formu doldurarak geçirin ![]() ve en çılgın rüyalarınızı not edin! Bu küçük form yeterli olmayacağından ayrı bir sayfa kullanın ![]() ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Yapmak istediğim her şey ![]() örnek: kayak yapayı öğrenmek, dağa tırmanmak ![]() Sahip olmak istediğim her şey ![]() örnek yüzme havuzlu bir ev, akıllı çocuklar Olmak istediğim her şey ![]() örnek yazar, genel müdür, kendinden emin bir kişilik ![]() Adım 5 Ne Önemli Bu üç listeden en çok istediğiniz altı şeyi seçin ve aşağıya yazın (bunlara bir sıra yada öncelik vermeyin) ![]() Her bir ‘isteğin’ altına, gerçekleşmesi halinde hayatınızı nasıl değiştireceğini yazın ![]() yaptıktan sonra yaşam çarkının bulunduğu sayfayı açın ![]() Birinci isteğin gerçekleşmesinin yaşam çarkının hangi bölümlerini etkileyeceğini/iyileştireceğini kendinize sorun ![]() bölüm için puan kısmına bir sayı yazın ![]() sıradaki istekler için tekrarlayın ![]() hanedeki sayıları ayrı ayrı toplayın ![]() İki hatta üç istek aynı puana sahip olabilir, yada bir isteğin diğerlerinden çok daha yüksek puan aldığını görebilirsiniz ![]() yükseltebilmek için, dikkat ve çabanızı en yüksek puan alan konu ve konularda toplamalısınız! Bunları hayatınızı başkalaştıracak iyileştirme fırsatları olarak görün ![]() Üzerinde çalışacağınız bir alanı seçin ![]() AKILLI bir HEDEF yaratmakta! Ne Önemli: Adım 6 Akıllı Hedefler Akıllı kavramı burada Özel, Ölçülebilir, Başarılabilir, Gerçekçi ve Somut anlamında kullanılmıştır ![]() sağlayabilmeniz için hedeflerinizin tüm bu bileşenleri içermesi gerekir ![]() alalım ![]() Özel – Özel bir hedefin gerçekleştirilme olasılığı genel bir hedeften çok daha fazladır ![]() oluşturabilmek için aşağıdaki altı soruya cevap vermelisiniz ![]() -Kim: Kimi/kimleri içeriyor? -Ne: Neyi başarmak istiyorum? -Nerede: Nerede olacağım? -Ne zaman: Ne zaman -Hangi: Hangi şeyler bana yardımcı olur, hangileri beni engeller? -Niçin:Bunun niçin istiyorum? (özel olun) Örnek: “Forma girmek” genel bir hedef iken “30 günde 2 kilo vermek” özel bir hedeftir ![]() Ölçülebilir – Gelişmeleri ölçmeniz, doğru yolda olduğunuzu anlamanıza (eğer yoldan çıktıysanız fark etmenize) ve hedefinizi gerçekleştirmeniz için gereken motivasyonu sağlayacak başarma zevkini tatmanızı sağlar ![]() anlayacağım?” sorusunu sorun ve cevabı not edin ![]() Başarılabilir – Sizin için en önemli olan hedefleri tanımladığınızda , onları gerçekleştirmenin yollarını bulmaya başlarsınız ![]() gerekli tutumları, yetenekleri ve mali kapasiteyi oluşturursunuz ![]() kaçırdığınız ve sizi hedeflerinize yaklaştıracak fırsatları fark edersiz ![]() Adımlarınız rasyonel bir şekilde planlayın ![]() zorlayacak fakat erişilmesi mümkün zaman aralıkları belirleyin ![]() görünen hedefleriniz yakınlaşacak ve ulaşılabilir bir hal alacaktır ![]() gerçekleştirebilecek duruma geldiğiniz için olur ![]() Gerçekçi – Bir hedef gerçekçi olabilmesinin ön şarları, sizin onu istemeniz ve onun için çaba harcamanızdır ![]() Bir hedef hem yüksek hem de gerçekçi olabilir; hedeflerinizin ne kadar yüksek olacağına karar verecek tek kişi yine sizsiniz! Somut – Hedefin somut olabilmesi için onu duyularınızdan her hangi biri ile canlandırmanız yeterlidir ![]() başardığınızda birinin sizi kutladığı duyabilirsiniz, başarıyı tadabilirsiniz yada yeni bir şeyin kokusunu alabilirsiniz? Eğer bunu başarabilirseniz, hedefi özel ve ölçülebilir yapma şansınız artacaktır ![]() Başarıya Götüren Hedefler! Şimdi Yale Üniversitesi mezunları üzerinde yapılan bir araştırmaya dikkatinizi çekmek istiyorum ![]() mezuniyetten 20 yıl sonra mezunların %3’nün kalan %97’den açık ara önde olduklarını göstermekte ![]() yüzde %3 daha iyi bir sosyal yaşantıya, paraya ve ilişkilere sahip ![]() neye sahiptiler? Varlıklı bir aile, daha yüksek notlar, farklı bir cinsiyet yada etnik köken? Hayır ![]() yazılı hedefleri vardı ![]() Adım 7 Hedef seçiniz Yaşam Çarkını kullanarak üzerinde çalışacağınız ilk hedefi tanımlayın ![]() bunu başarmaya giden yolda daha azimli olmanızı sağlayacaktır ![]() Adım 1’deki puanları kullanarak bilinç düzeyinizi yenileyin ![]() Adım 8 Hedefinize meydan okuyun Hedefiniz yüksek olması ve sınırlarınızı zorlaması gerektiğini bir önceki adımda söylemiştik ![]() daha ileri giderek, hedefinizi gözden geçirin ve onu % 10 oranında arttırıp arttıramayacağınızı düşünün? Adım 9 Eyleme Geçin Şimdi, belirlediğiniz hedefi gerçekleştirme yolunda eyleme geçin ve bunu hemen yapın ![]() kısıtları ve diğer imkansızlıklar başarıya giden yolda size engeller yaratabilir ![]() bir yolunu bulun ![]() istediklerinizi başarmaktan alıkoyduğunu hatırlayın ![]() Adım 10 Başarınızı kutlayın En iyi bölüme geldik, kendinizi sevin, başarının tadını çıkartın ve onu özel bir şekilde kutlayın ![]() sırasında neler başardığınız üzerinde bir süre düşünün ![]() Bunları bir kağıda yazın ve başarınızı sürekli canlı tutun ![]() Bir uyarı notu, eğer belirlemiş olduğunuz hedefi tam olarak gerçekleştirememiş olsanız da, kendinize haksızlık etmeyin, sağladığınız ilerlemeyi kutlayın ve bu tecrübeden bir şeyler öğrenin ![]() -Hedefimi başarmaktan beni ne alıkoydu? -Bu hedef şimdi ne kadar önemli? -Hedefimi başarabilmeme için nelerin olması gerekli? -Hedefimi başaramamam beni nasıl etkiledi? Bu hedef için tekrar harekete geçin, hayatınızın kontrolünü elinize alın ve tüm potansiyelinizi kullanın ![]() Adım 11 Bu coşku dolu dönemde başarmanın verdiği mutlululuk ve heyecan azalmadan Adım 2’ye dönün ve ikinci derecede önemli hedefi tespit edin ![]() hedefi yaratmadan önce, onun şimdiki yeni durumda da önemini koruyup korumadığını sorgulayın ![]() Yaşantınızda büyük bir ilerlemeyi başarmış biri olarak şimdi tüm potansiyelinizi kullanmaya hazırsınız ![]() Hedeflerinizi bir kağıda yazmanız ve onları günlük olarak revize etmeniz başarınıza yardımcı olacaktır ![]() şanlar ![]() |
![]() |
![]() |
|