![]() |
Gevşeme Egzersizleri.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gevşeme Egzersizleri..![]() GEVŞEME EGZERSİZLERİ Gevşeme egzersizlerinin temeli beyindeki “alfa” dalgalarını arttırmaya dayanır ![]() Alfa dalgası rüya görürken, vücut gevşemiş haldeyken ve zihnin sakinleştiği dönemlerde ortaya çıkar ![]() Şuurunuz kendi içine dönükse daha kolay bir şekilde “alfa” durumuna girerseniz ![]() Çevremizle meşgulken, fiziksel faaliyetteyken, zihinsel çalışma halindeyken hakim olan “beta” dalgasıdır ![]() Gevşeme egzersizinin amacı “beta” dalgasını azaltıp “alfa”yı ortaya çıkarmaktır ![]() ÇALIŞMA ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK Gevşeme durumuna geçebileceğiniz sakin, sessiz, fazla aydınlık olmayan bir ortam ayarlayın ![]() Üzerinizde rahat bir giysi olsun, çalışma öncesi ağır yemek yemeyin ve kafeinli içecekler içmeyin ![]() ![]() ![]() Kaslarınızının iyice gevşeyebilmesi için sırt üstü uzanın, bacak ve kollarınızı birbirine kavuşturmayın ![]() GEVŞEME DURUMUNA GEÇİLMESİ Rahat bir şekilde yatağınıza uzanın ![]() ![]() ![]() ![]() Sabit bir noktaya bakışlarınızı odaklayın ![]() ![]() ![]() ![]() Gözlerinizi kapattığınızda bir anlık gevşeme hissediceksiniz ![]() ![]() ![]() Tekrar gözlerinizi açın ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün dikkatinizi toplayarak baktığınız o noktaya kaçıp gidecekmiş gibi davranın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar gözlerinizi kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzünüzdeki bütün kasları gevşetin ![]() ![]() Tekrar gözlerinizi açın ![]() ![]() ![]() ![]() Artık gözlerinizi kapatmak isteyeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar gözlerinizi kapatın ![]() ![]() ![]() Yavaş yavaş daha önce hiç hissetmediğiniz kadar bir yumuşama dalgasının sizi sardığını hissedeceksiniz ![]() ![]() ![]() Son bir kez gözlerinizi açarak çalışmayı baştan alın ![]() ![]() ![]() ![]() Artık çalışmanız bitinceye kadar gözlerinizi açmayacaksınız ![]() NEFES ALMA EGZERSİZLERİ Nefes alma egzersizleri gevşeme çalışmalarının en temel uygulamalarından biridir ![]() Gevşemenin sağlanmasında etkin bir rol oynar ![]() Nefes alma tekniklerini uygularken burundan nefes alıp, ağızdan nefes vermeniz gerekir ![]() Nefes Alma Teknikleri üç aşamadan oluşur: [*]Yavaş Nefes Alma[*]Nefes Tutma[*]Nefes verme Önce ağır ağır birkaç kez nefes alıp vermeye başlayın ![]() ![]() İçinizden yavaşça 7’ye kadar sayarak soluk alın ve içinizden 3’e kadar sayarak nefesinizi tutun ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra aynı tempoda 5’e kadar sayarak nefesinizi yavaş yavaş ağızdan vermeye başlayın ![]() ![]() ![]() Nefesinizi verirken gevşeme durumuna geçtiğinizi hissedeceksiniz ![]() Bunu 7 kez tekrar edip normal tempoya dönün ![]() Gevşemeyi ve gerilimin yerini alan derin huzuru hissedin ![]() Giderek daha çok gevşediğinizi, nefes alıp verdikçe bilincinizin kendi içinize, enerjinizin ve düşüncenizin çıktığı kaynağa döndüğünü hissedin ![]() Kendinizi içinizden hissedin ve ağır ağır düzenli bir şekilde nefes alıp vermeye devam edin ![]() Bu düzenli nefes alıp verme sizi beşikteymiş gibi ağır ağır sallamaya ve sakinleştirmeye devam edecektir ![]() Zihninizi tamamen kendi haline bırakın ![]() ![]() Birkaç dakika sonra alfa ritmi ile beyin ritmleriniz tamamen uyum sağlamış olacak ![]() Bugüne kadar hiç tatmadığınız bir huzur ve rahatlık içinde olacaksınız ![]() Bu arada kendinize: “Gevşiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık uyku ile uyanıklık arasındaki şuur halinin içindesiniz ![]() Her “Gevşiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() OLUMLU SÖZLER Çalışmanızı daha olumlu hale getirmek ve kolaylaştırmak için aşağıdaki sözleri kendi içinizden tekrarlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() *Vücudumu hissediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() *Ve onu tamamen serbest bırakıyorum ![]() ![]() ![]() *Çalışmalarım ilerledikçe daha rahat gevşiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() *Her gün, her yönden daha iyiye gidiyorum ![]() *Güvenimi geliştiriyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Kendime güveniyorum ![]() ![]() ![]() ![]() *Gayet rahat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|