![]() |
Varoluşa Doğru |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Varoluşa DoğruBüyük düşünür-ozan Porphyre Eglantine çapraşık ve derin anlamlı yazılarıyla geniş bir ün yapmıştır ama, en çok ölümsüz şiiri Chant du néant (Hiçliğin Türküsü) ile tanınır ![]() Koca bir çölde Sonsuz bir kum denizinde, Arıyorum Yitik yolu arıyorum Bulamadığım bir yolu ![]() Bir orada, bir burada Bütün yönlerde ruhum Bulamıyor aradığını ![]() Bu korkunç boşlukta Bu sonsuz boşlukta, Her yanım kum Alabildiğine parlak, boğucu Kumlar uzanıyor çevrenin sonuna değin Sonra bir ses duyuyorum Tatlı, gür ve kahredici Diyor ki bana: "Yitik bir ruh sanıyorsun kendini sen! Bir sanıyorsun kendini Yanılıyorsun ![]() Yitmiş de değilsin Bir hiçsin yalnızca Yoksun sen ![]() Gerçi oldukça ünlü bir şiir bu Chant du néant, ama nasıl bir ortam içinden yaratıldığını, ne gibi olaylara yol verdiğini bilen azdır sanırım ![]() Porphyre çocukluğundan beri duyguluydu; olmadık şeyleri dert edinirdi kendine ![]() ![]() Aynaya her bakışında imgesini görememekten korkardı ![]() ![]() ![]() ![]() İç gözlem ve dış gözlem ona hiçbir şeyin acı kadar gerçek olamayacağını öğretmişti ![]() ![]() Porphyre büyük acılar bulmak umuduyla yollara düştü ![]() ![]() ![]() Nazi Almanya'sında kendini Yahudi diye tanıtarak türlü işkencelere katlandı ![]() almışken Poe'nun kuzgunu geldi sıçraya sıçraya, Mallarmé'nin sesiyle o korkunç tekerlemeyi haykırdı: "Acı çekmiyorsun sen; Bir hiçsin yalnızca; Sen yoksun!" Sonra Rusya'ya gitti Porphyre ![]() ![]() Beyaz Deniz kıyılarında ağaç kesmekle geçirdi ![]() ![]() gün varolorum elbet, diye düşünüyordu kendi kendine ![]() kuş bir kez daha göründü, bir kez daha haykırdı o korkunç sözleri ![]() ![]() ![]() Bu yeni düşüncesini gerçekleştirmek amacıyla kalktı Çin'e gitti ![]() kıza deli gibi tutuldu ![]() ![]() lerle gözleri önünde öldürdüler kızcağızı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuş uçup gitmeden Porphyre bütün gücünü toplayarak yüreğindeki umutsuzluğu dile getirdi ![]() bana, varolduğuma seni inandırmak için ne yapayım?" Kuzgun bir tek sözcükle karşılık verdi buna : "Ara", sonra da yok oldu ortadan ![]() Böylece yeniden aramaya koyuldu Porphyre ![]() ![]() ozan olarak her yerde, özellikle gizli çevrelerde hayranlık topladı ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ozana dönerek bütün üyelerin duyabileceği çınlayan bir sesle : "Senin felsefen yok aslında, senin felsefen bir hiç!" diye bağırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama o gün bugündür felsefe üstüne ne bir söz söyledi ne de birşey yazdı ![]() Bertrand Russell |
![]() |
![]() |
|