![]() |
Düşünüyorum,Öyleyse Varım-Descartes |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düşünüyorum,Öyleyse Varım-Descartes![]() XVII ![]() ![]() Evet, insanın amacı mutluluğa erişmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir düşünceyi bu metotla bölüp parçalayarak o düşünceyi meydana getiren ana düşünceleri bulup ayırmak, sonra bu ana düşünceleri birleştirerek o düşünceyi yeniden kurmak (analitik geometri) ![]() ![]() ![]() İnsanların bütün düşünceleri birbirlerine bağlıdır, birbirinden çıkar, başka bir deyişle, bir düşünceyi doğuran başka bir düşüncedir ![]() ![]() Kesin olan tek şey var: Bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Descartes'ı yeniçağ felsefesinin kurucusu yapan metot, bu metottur ![]() Descartes, bu metotla düşünerek, şu sonuçlara varıyor: Varlığımın amacı ne? ![]() ![]() Mutluluk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Descartes, iyi yaşamak için gereken erdemin geçici ilkelerini Metot Üstüne Konuşma adlı ünlü yapıtının üçüncü bölümünde veriyor: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Descartes'a göre bu kurallar insanı bahtiyar (bonheur) eder, felsefeyle uğraşabilmek için gereken kafa ve beden rahatlığını sağlar, gerçek mutluluğu (beatitude) verecek olan bilgeliğe hazırlar ![]() Çünkü mutluluk, bilgeliktedir (antikçağ Yunan felsefesi idealini hatırlayınız) ![]() Bilgeliğe de felsefeyle varılır ![]() Descartes'ı böylesine bir kolaylığa götüren nedir? Bana öyle geliyor ki Descartes, bütün bunlarla şunu demek istiyor: Her şeye razıyım ![]() ![]() ![]() * Düşünce Tarihi-Orhan Hançerlioğlu |
![]() |
![]() |
![]() |
Düşünüyorum,Öyleyse Varım-Descartes |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düşünüyorum,Öyleyse Varım-DescartesGerçekten de Descartes oluşturmuş olduğu felsefe yoluyla ilk kesin bilgiye ulaşmıştı: “Düşünüyorum öyleyse varım” Kesin bilince ulaştığı şey gerçekten var olan bir şeydi; ve burada düşünen ben’di ![]() ![]() ![]() “Kafamdaki tüm düşünceler düş ürünü ve yanlış olabilir; ama bunlar içinde bir teki, Tanrı düşüncesi, sonsuz ve mükemmel olan bir varlıktır ![]() Descartes’e göre akıl insanlara Tanrı tarafından “doğruyu yanlıştan ayırt etmek için verilmiştir ![]() ![]() ![]() Descartes’in felsefesinde basamak basamak elde edilen hakikatler sırasıyla ben, Tanrı ve dış dünya (madde)'dir ![]() ![]() Solipsizmi (tek bencilik) aşan Descartes aslında felsefesinin objektivasyonunu (dış dünyaya açılımını) “Düşünüyorum öyleyse varım” sözü ile anlatmaya çalışmıştır ![]() ![]() Descartes’in veciz bir ifadesine burada ispat bakımından yer verecek olursak; “Felsefede incelenen belli başlı bütün güçlükler üzerine kendimi tatmin etmek vasıtası bulmakla kalmayıp, bazı kanunlar da buldum ![]() Görüldüğü gibi Descartes düşünmesinin arka planındaki gerçeğin var olmak olduğunu ve sözün “Düşünüyorum öyleyse varım” kurgusunun “Varım öyleyse düşünüyorum ![]() * Alıntı |
![]() |
![]() |
|