|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anladığını, söyle, söyleyeyim, yaşadığını, ölümden |
![]() |
Ölümden Ne Anladığını Söyle,Nasıl Yaşadığını Söyleyeyim? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ölümden Ne Anladığını Söyle,Nasıl Yaşadığını Söyleyeyim?Ölümden geliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşadıkça, doğa, toplum, kültür tarafından donatılırız, olanaklar giderek gerçekleşir ![]() ![]() Yaşam öykümüz ölümle bütünleşir, işte bütün bir varlık olarak o zaman doğarız; bütün bir yaşamı sunarız hayata ![]() ![]() Yaşarken, "yaşlandıkça, doğuma yaklaşıyorum" diyebiliriz ![]() Zamanı yaşayışımızda, yorumlayışımızda, ölümle doğumu karıştırmaya yol açabilecek özellikler var: Geçmişten geleceğe doğru gittiğimizi düşünüyoruz ![]() Geçmiş yaşanmış, bitmiş, "belli olmuş"tur; gelecekse bilinmeyen, henüz belli olmayandır ![]() ![]() Oysa, insan olanaklar varlığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşam, benim yaşamım; ölüm, benim ölümüm ![]() Benim yerime kimse yaşayamaz, ölemez, deniyor ![]() Oysa, hiçkimse bir başına değildir; bir kişi değildir ![]() Onların düşüncelerinde, düşlerinde yaşıyorum ![]() Sonum geldiğinde, benim deyimimle doğduğumda, alışılmış deyimle öldüğümde, içimdeki dünya son buluyor; ama, dünyaya bir dünya bırakıyorum; dile getirdiğim, kendimle, oluşturduğum ilişkilerimle, anlattığım duygu ve düşüncelerimle, dostluklarımla, düşmanlıklarımla dünyaya, dünya bırakıyorum ![]() Dünyam tamamlanıyor, sonuçlanıyor, ama ben bitmiyorum, gelecekten, geçmişe doğru yolculuğumda geleceğimi tüketiyorum artık; artık bende gelecek kalmıyor; artık tümüyle geçmişin oluyorum ![]() ![]() Zaman akışını böyle yorumlayış, yaşamı, ölümden yola çıkarak doğumla bitiriş, yaşamın iki temel boyutuyla ödün vermez biçimide karşılaşmaya götürüyor beni: ahlak ve güzellik boyutuyla ![]() ![]() Doğumuma hazırlanmalıyım ![]() ![]() ![]() İnsan gibi ![]() ![]() Açık uçlu bir Yaşamla : Doğumumu hazırlamalıyım ![]() ![]() ![]() Kendimin ebesi olmalı, kendimi doğurmalıyım ![]() ![]() ![]() İşte ölüm hakkındaki her konuşma gibi, bu konuşma da yaşam hakkında bir konuşmaya dönüştü ![]() Bilinç yaşayamaz ölümü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm kaygısının kültürel olduğunu, öğretildiğini düşünüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette karşı çıkılacak çok nokta var burada: Hem de pek çok ![]() Ölüm kaygısı ortadan kaldırılabilir mi? Ölüm acısı? Sevdiklerimizin ölümü? Kendimizin bir gün öleceği ya da ölüme çok yakın oluşumuzun kaldırılamaz ağırlığının omuzlarımızdaki baskısı, ölüm güzellemeleriyle giderilebilir mi? Kim ölüm kaygısı olmasın diyor ki? Acı hep var, olacak, olmalıdır da ![]() Doğmaya gidiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Uç noktada ölüm, doğumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geride kalanları aldatabilir miyiz doğuşumuzla? Belki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Agana Belea |
![]() |
![]() |
![]() |
Ölümden Ne Anladığını Söyle,Nasıl Yaşadığını Söyleyeyim? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ölümden Ne Anladığını Söyle,Nasıl Yaşadığını Söyleyeyim?Ölümden geliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() teşekkürlerr ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|