![]() |
Orta Odayı Açma! Yaralı Bir Kuş Var |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orta Odayı Açma! Yaralı Bir Kuş VarDağ tepe, sessiz orman içlerinden geçerek, yorgun argın döndüğüm bir bisiklet gezisinden sonra, evde, masanın üstünde bırakılmış bir notunu buldum karımın: "Orta odayı açma! Yaralı bir kuş var!" Önce sözlerin bir şaka olduğunu düşündüm, bir anlam verememiştim çünkü; "orta oda" diye, bir odamız var mıydı? Varsa, yaralı bir kuşun o odada işi neydi? Sorular beni aldı götürdü ![]() Orta oda insanın binlerce yıllık yaşam serüveninde keşfini bekliyor ![]() Yanındaki iki oda arasında, kapısı pek sıkça açılmayan, açılsa da içini görmekte zorlandığımız bir oda ![]() ![]() Orta odamda, nice geceler çığlıklar duydum ![]() ![]() Kapısından eve yayılan nâmeler sıcak, hafif kıpırtılı, dingin heyecanlar yaşattı bana ![]() ![]() Yarattıkları dehşetin izlerini aylarca yaşadım evimin her köşesinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra? Orta odamdan, kalın kalkanlarla gizlenmiş kapısının boğuculuğunda, hiç ses gelmemeye başladı ![]() ![]() Sessizliği dinleyemediğim için değil, sessizliğin sesini duyabilmek için orta odadan alacağım kulaklıklara gerek vardı ![]() Çocukluğumda farketmiştim: Orta odada, müzik yayını olduğu gibi, dinleme aygıtları vardı ![]() Masanın üstünde çiçekler, açılmamış şaraplar, odanın bir kenarında ucunu bucağını göremediğim bir bahçeye açılan bir kapı daha vardı ![]() ![]() Peki azını açabilmiş içlerine bakabilmiştim ![]() ![]() Yaşlandıkça anlamaya başladım ![]() ![]() Kapalı tutulamazdı ama, içeriye girip, sol odadan aldığım planlarla düzenlemeler de yapılamazdı ![]() ![]() Her insan bireyi bir evdir ![]() ![]() Sağdaki oda bedenimizin işletildiği, beden işletim odasıdır ![]() O odanın kapısını pek açamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sol odam akıl odam ![]() ![]() Orta odam, can odam ![]() Duygu odam ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşama sevincini orada, oradan duyuyorum ![]() ![]() Orta odamda bir yaralı kuş var ![]() Karımın notundan anlamış değilim bunu: Kimin orta odasında yaralı bir kuş yok ki? Orta odasında güvercinleri, bülbülleri, serçeleri, giderek kartalları, akbabaları olmayanların yaralı kuşları da olmaz ![]() Orta odamın kocaman penceresinden gökyüzüne saldığım kuşlar, umut kuşları, beklenti kuşları, sevgi bülbülleri, aşk güvercinleri, dostluk serçeleri bilmediğim evlerin odalarına süzülüyorlar ![]() Kimileri yollarda telef olup gidiyor, kimisi hiçbir eve ulaşamadan çöllerde ölüp yok oluyor, kimileri gagalarında haberlerle orta odama, sol ya da sağ odama dönüp geliyor, kimileriyse güç bela ulaşabildikleri orta odamın penceresinden içeriye kendilerini zor atıyor yaralı olarak ![]() Yıkıntılarımın, incinmişliklerimin, düşkırıklıklarımın yaralı kuşları ![]() ![]() ![]() Tuhaftır, orta odamda, her ân bir yaralı kuşum oluyor, artık ![]() (Okura not: Karımın notu, meğer bizim evin bahçesinde bir kedinin avladığı kuşla ilgiliymiş ![]() Karım kuşu kedinin ağzından zorla almış ![]() ![]() * Ahmet İnam |
![]() |
![]() |
|