![]() |
İlk Ve Son Hayalet: Dil (Stirner) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Ve Son Hayalet: Dil (Stirner)Milyon renkli, binbir kokulu gökyüzü çiçeklerinin ortasında, kutsalların yitik parçalarını bulduğum unutulmuş bir kristal kürede uyuduğumu düşlemeye başlamıştım ![]() Uyuyor, göz sürülmemiş rüyalar görüyordum, bakir rüyalar ![]() ![]() Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı, varlığın yoklukla hiç durmadan seviştiği, rüyaların iç içe geçtiği, başı sonu olmayan biçimsiz bir labirentte peynir bulmaya çalışan turuncu benekli farenin peşine takılıyor ve bir daha geri dönmüyordum, kayboluyordum ![]() - İnan Türkdoğan (1976 - 2003) Dış dünya tekil bilinç olmaksızın bağımsız bir nesnellik içermiyor ![]() ![]() ![]() Özne düşündüğü ölçüde de kendisinin nesnesi olabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Her Tek’in acısı ve hazzı bir diğer Tek’inkinden her zaman ve her koşul altında ayrıdır ![]() ![]() ![]() Nesneyi kavramla anlamayı amaçlayan realistler, neticede herşeyde insan nitelikleri tasarlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya işte böyle bir tasarımdır ![]() İdeolojilerin paylaşamadıkları dünya tasarlanan bir hayalet gibidir hatta hayalettir ![]() ![]() ![]() ![]() Özne ve nesne burada bir araya gelip aynılaşırlar ![]() ![]() ![]() İlkel insanların tasarımları konusunda az şey söyleyebiliriz, çünkü onları yeterince tanımıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan Ben’i tek gerçek ve dışındaki diğer tasararımları hiçe sayan solipsist öğreti mantıksal açıdan çürütülemiyor, çürütülemez, diğer taraftan ama delicedir, çünkü deliliği kanıtlamak için bile mantık yetersiz kalır ![]() Stirner ve Nietzsche böyle bir çıkmaz sokakta karşılaşırlar –işte ![]() Ve Camus’nün dediği gibi Nietzsche bu durumda duvarlara saldırır, Stirner’se kendi kahkahalarında boğulur ![]() ![]() ![]() ![]() Doğrudan algısal bilinç içeren tasarım ile yarıyarıya duygusal ve yarıyarıya algısal bilinç içeren sanat birer dil biçimleri olup evreni anlamaya yönelirler ![]() ![]() ![]() ![]() Ve evrenin sorusu soru olarak devam edecektir ![]() İnsanların konuştukları her dil usa dayanmadan ve rasyonel olmadan geliştirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ulus son aşamada ancak bir anadil ya da babadil geliştirebilmiş ve insanlarını bu çatı altında toplamıştır ![]() ![]() ![]() Banal politik entrikalardan en karmaşık edebiyat eserlerine kadar bu standartlık kendisini koruyabilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Stirner’e göre politikacılar, devlet adamları, yöneticiler, krallar vesaire yeterince despot olamadılar, asıl ve aslında tek despot var, o da: Dil ![]() “Hazmet kutsal ekmeği ve kurtul!” Dahası yok! Bu aslında son sözdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tümceyi hazmettikten sonra konuşmak ve yazmak kadar daha anlamsız birşey olamaz ![]() ![]() Meselesini Hiç’e bırakmayan biri olarak bu yazıyı bu noktadan sonra da devam ettirebilirim- Alçakgönüllü Mauthner, Stirner’in o “monoman gücüne sahip olmadığını”, çünkü bir şüphecinin güçsüzlüğüyle yetindiğini beyan ederek insanların bilgi aracı ol(a)mayan dilden arınmalarını öğretiyorum, der ![]() ![]() Mauthner’in alçakgönüllüğüne sevgiyle bakarak kendimi çağırıyorum bir an: Eskisi ve yenisi, çirkini ve güzeli, her sözcük bir efendi olup konuşanlarını birer birer köleleştirir ![]() ![]() Antonin Artaud sokağın ortasında her iki elini sırtına götürüp parmaklarını birleştirmeye çalışırken bu acımasız efendiyi anımsatır - işte ve şöyle seslenir: Bana miras kalan sözcükleri, kendimi ifade etmek için kullanmıyorum ve bıkıp usandığım bu illeti yakamdan atmaya da çalışmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bir sürrealist idim, bu bir gerçektir ![]() Ancak menifestolar yazdıysam bir sürrealist olamamışımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem Gerçeğim Hem Düşsel ![]() Genel olamayan bir gerçek bilimsel olma kapsamı dışında kalır ![]() ![]() ![]() Tekil insanın deneyimi anlamsızdır – kendi başına ve yalnız olduğu sürece ![]() ![]() ![]() ![]() Dil dokunduğu herşeyi kaçınılmaz olarak yabancılaştırır ![]() ![]() Sözcüğü kullanmamla birlikte her nesne ve her duygu kendi asıl yerini adlandırdığım nesneye bırakır ![]() ![]() ![]() Dil bir mahkeme, evrensel bir devlet ve bir cumhuriyettir, Anadilci bir yasama görevlisi ve Bir yasama memurudur ![]() Her sözcük bir kaldırım taşıdır, Biricik’in ayakları altında ![]() Dil ne araçsaldır ne iletişimsel ne de bilgisel,Egemenliktir, dil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tek, Biricik, Birey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Us bedenin bir parçası ve bir organ olmadığı gibi somut bir nesne de değil ![]() ![]() Düşünmek dildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stirner |
![]() |
![]() |
![]() |
İlk Ve Son Hayalet: Dil (Stirner) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Ve Son Hayalet: Dil (Stirner)Nesne ve dil yan yana dururlar ![]() ![]() Sözcükler realitenin yerini alır ve realiteler düşünceden kovulur, dolayısıyla realite yoktur – işte ![]() Nesne ölür, sözcük devam eder - işte ![]() Düne kadar anlamsızlığı anlamak isterdim,Anlam kazanılamayacağını bile bile,Gilgameş’in olanaksız arayışını, anlamsız çabasınıanlayıncaya kadarVeAnlamsızlığın bittiği yere kadar VeÖlümü görünce VeÖlünce ![]() Genel kavramlar mantıksal bir düzenleme için faydalıolabilirler, kavram ve sözcükler kendi mantıksal boyutlarında işlev görürler ![]() ![]() Varlık olanaksızlıktır ![]() ![]() ![]() Buna göre ancak dizginsiz olan, realiteye gerçek olarak yansır –bu tekil realitedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir realist sözcük-realistidir, sözcük gerçekçisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey dillenme dilencisi! Varlık’ına geri dön, Geri dön geldiğin yere, Göreceksin suçun ve cezanın yaşamadığı Varlık bahçesini, Yeniden yaratacaksın arı Hiçlik’ini ![]() Konuşulur mu - dans edildikçe? Yaşanır mı anarşi - dillendikçe? Dansa soyunmak üzere son elbisemi çıkarırım,Dillenmedikçe ![]() Ölümün yokluk olamayacağını bilen bir yersizyurtsuz olarak Varlık ile Hiçlik’in daima biribirleriyle seviştiğini duyumsuyor ve gidiyorum ![]() ![]() Düşünmek lüksüm değil, düşselligimdir,Düşünmek lüksüm değil, düşmüşlüğümdür – işte ![]() M ![]() |
![]() |
![]() |
|