![]() |
Halil Cibran... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Halil Cibran...Halil Cibran Halil Cibran, 20’nci Yüzyılın dünyasının Shakespeare ve LaoTzu'yla beraber en çok okunan üçüncü yazarıdır ![]() ![]() Halil Cibran’ın kitaplarından alınan bazı sözleri; * Ve iki sevgili gördüm ![]() ![]() ![]() * Güzelliğin ötesindebir din ya da bilim yoktur ![]() * İnsanlar vardır; derin bir okyanus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Sevinciniz, gerçekte peçesini kaldırmış kederinizdir ![]() * Büyük bir adamın iki yüreği vardır; birisi kanar, diğerisabreder" * Gariptir ki, kimi zevklerin tutkusudur acılarımızın birkısmını oluşturan ![]() * Birlikte güldüğünüz kişileri unutabilirsiniz ama birlikteağladığınız kişileri asla ![]() * Gerçekte biz kendi kendimizle konuşuruz; ama ara sıradiğerleri de bizi işitebilsin diye sesimizi yükseltiriz ![]() * ![]() ![]() ![]() ![]() * Yanlışlarımızı doğrularımızdan daha büyük bir coşkuylasavunmamız ne gariptir! * Kişinin hayal gücüyle, düşlerinin gerçekleşmesi arasındakimesafe, yalnızca onun yoğun isteğiyle aşılabilir ![]() * En acınacak kişi, düşlerini altın ve gümüşe dönüştürmüş olandır ![]() * Siz, günleriniz endişesiz ve geceleriniz bir istek veüzüntüden uzak olduğunda özgür olacaksınız ![]() * Hakikate kulak veren, hakikati dillendirenden daha basitdeğildir ![]() * Güzellik bütün bir hayatımız boyu aradığımız yitiğimizdir ![]() * Cehaletimin sebebini bilseydim bilge biri olurdum ![]() * Onlara güneşiişaret ettim, onlar parmaklarıma baktılar ![]() * Öğretilerin çoğu pencere camı gibidir ![]() ![]() * Suçlu, çoğu zaman mağdurun kurbanıdır ![]() * Neşeli yüreklerle birlikte neşeli şarkılar söyleyenkederli bir kalp ne kadar yücedir ![]() * Aşkı konuşmak için dudaklarımı kutsanmış ateşletemizledim, ama hiçbir sözcük bulamadım ![]() * Ben senin gibiyim, ey gece, vahşi ve korkunç; çünkükulaklarım mağlup ulusların çığlıkları ve yitirilmiş toprakların iççekişleriyle doludur ![]() * Ben senin gibiyim, ey gece, sessiz ve derin; veyalnızlığımın ortasında bir beşikte bir tanrıça yatar ve cennette doğanyalnızlığımda cehenneme dokunur ![]() * Aşk ve şüphe bir arada bulunmaz ![]() * Sevgiyle dolu olarak çalışırsanız, ilkin kendinize, sonrabirbirinize sonra da Tanrı'ya bağlanmış olursunuz ![]() * Eğer işinize sevgiyle değil de isteksizlikle sarılmışsanızo zaman işinizi bırakın ve tapınağın kapısı önüne çöreklenip sevgiyleçalışanların önünüze atacakları sadakaları toplayarak geçinin, daha iyi ![]() * Gerçeği arayıp da onu insanlara açıklayan herkes acıçekmeye mahkûmdur ![]() * İlham daimamırıldanır, asla açıklamaz ![]() * Sırrını rüzgâra fısıldarsan ağaçlara söylediği içinsuçlayamazsın ![]() * Ey Tanrım, tavşanı bana av yapmadan önce beni aslana av yap ![]() * Arzu hayatın yarısıdır, kayıtsızlıksa ölümün ![]() * Dün bir rüya, yarınsa bir hayaldir ![]() ![]() ![]() * Gerçekten büyük insan odur ki, ne yönetir ne yönetilir ![]() * Açık olan; birisi onu basitçe anlatıncaya kadar,anlaşılamayandır ![]() * İnsanın değeri ulaşmak istediğiyle ölçülür, ulaştığıyladeğil ![]() * İçinizdeki ‘'iyi’'den söz edebilirim, ama '’kötü’'den edemem, çünkü ‘'kötü’' kendi açlığı ve susuzluğu nedeniyle işkence çeken'’iyi’'den başka nedir ki? * Hakikat iki kişiye muhtaçtır; biri onu dillendiren, diğerionu anlayan ![]() * Tanrı düşündü, ilkdüşüncesi melekti, Tanrı konuştu, ilk konuşması insandı ![]() * Benim varlığımınsonu yoktur ![]() ![]() * İki kadın konuştuğunda hiç bir şey söylemezler, bir kadınkonuştuğunda bütün bir hayatı açıklar ![]() * Olur da bir şeylere muhtaç duruma düşerim korkusu,gerçekte muhtaç durumda oluşun ta kendisi değil midir? * İstendiği zaman vermek güzel bir davranış olabilir; fakatistenmeden, ihtiyacı hissederek vermek çok daha anlamlıdır ![]() * Bana kulak ver ki, sana ses verebileyim ![]() * Siz, sevgiye yolgöstereceğinizi sanmayın, çünkü sevgi sizde değer görürse, her yolu gösterir ![]() * Sevgi sizigeliştirir, fakat budaya budaya ıstırap verir ![]() * Karşındakinin gerçeği sana açıkladıklarında değil,açıklayamadıklarındadır ![]() ![]() * Şafağa ancak gecenin yolunu izleyerek ulaşılabilir ![]() * Hayat; kalbini okuyacak bir şarkıcı bulamazsa, aklınıkonuşacak bir filozof yaratır ![]() * Güzelliğin şarkısını söylersen eğer, çölün ortasında tekbaşına olsan bile bir dinleyicin olacaktır ![]() * Söylediklerimin yarısı beş para etmez; ama ola ki diğeryarısı sana ulaşabilir diye konuşuyorum ![]() * Dünya kuruldu kurulalı bilinir: Aşk, derinliğinin farkına,ancak ayrılık saati gelip çattığında varır ![]() * Baskıya başkaldırmayan kişi kendine karşı adaletsizdir ![]() * Bir gerçek her zaman bilinmek, ama ara sıra söylenmekiçindir ![]() * Yoksa, ne çiçek açan ne de meyve veren bir ağaç mıolsaydım; çünkü verimli olabilmenin sancısı, kıraç olmaktan ağırdır; ve eliaçık zenginin çektiği acı dilencinin sefaletinden beterdir ![]() ![]() ![]() * Hayatın güzelliği ve kötülüğü içinde melekleri veşeytanları görmeyen kişi, bilgelikten çok uzak olacak, ruhu da sevgiden yoksunkalacaktır ![]() * Zihnimiz bir süngerdir, yüreğimizse bir nehir ![]() * Meşe ile çınar birbirlerinin gölgesinde büyümezler * Bir adam bir düş gördü ve uyandığında yorumcuya giderekdüşünü kendisi için yorumlamasını istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan, yalnız söylenensesi duyabiliyorsan, ne görebiliyorsun, ne duyabiliyorsun ![]() * Bir elmanın yüreğinde gizlenen tohum görülmez bir elmabahçesidir ![]() ![]() * Biz sevinçlerimizi ve hüzünlerimizi onları yaşamadan çokönce tercih ederiz ![]() * Ağaçlar yeryüzünün gök kubbeye yazdığı şiirlerdir ![]() ![]() * Hayatın bütün esrarını çözdüğün vakit ölümü arzularsın ![]() ![]() * Kulağa gelen müzik tekse de, onu oluşturan notalarfarklıdır ![]() * Öğrenimsiz akıl sürülmemiş tarlaya benzer ![]() * Âşıklar birbirlerinden çok, aralarındakini kucaklarlar ![]() * Sahipolduklarınızdan verdiğinizde, çok az şey vermiş olursunuz; gerçek veriş,kendinizden vermektir ![]() * Yalnızca bir kez naçar kaldım; '’sen kimsin?’' diyesoranın karşısında ![]() * Bir şeyi elde etmekistiyorsan onu kendin için isteme! * Sırtını güneşeçevirirsen gölgenden gayrı bir şey göremezsin ![]() * Beşeri kanunlarıyalnızca iki kişi çiğner; deli ve dâhi ![]() ![]() * Başkalarınınyanlışının farkına varmaktan daha büyük bir hata var mı? * Sen iki kişisin;biri karanlıkta uyanık, diğeri aydınlıkta uyuyan ![]() * Kalplerimizinsırlarını ancak kalpleri sırlarla dolu olanlar kavrar ![]() * Suskunluğugevezeden, hoşgörüyü hoşgörüsüzden ve kibarlığı kaba olandan öğrendim ![]() ![]() * Bilmen gerekenlerinsonuna ulaştığında, duyumsaman gerekenlerin başında olacaksın ![]() * Ben hem alev, hem de kuru çalıyım ve benim bir yanım diğeryanımı yok etmekte ![]() * Anlayışlı olan beni anlayışlı, aptal olan ise aptal bulur ![]() ![]() * Eğer biri sana gülerse ona acıyabilirsin; ama sen onagülersen kendini asla bağışlama ![]() ![]() ![]() * Eyleme dönüşen biraz bilgi; boş duran fazla bilgidensonsuz derecede daha değerlidir ![]() * Gerçek dansınızı, toprak el ve ayaklarınızı geriistediğinde yapacaksınız ![]() * Öleceğim ve ruhum bir süre dinlenecek ve sonra bir kadıngebe kalacak bana ve yeniden dünyaya geleceğim ![]() * Eğer bugün benim herhangi bir önemim varsa, bunu kadına borçluyum ![]() ![]() ![]() * Katil olmamak maktulun onurudur ![]() * Eğer benim matemimi kahkahaya, tiksintimi coşkuya,aşırılığımı normale çevirmek isteyen varsa; ona düşen, bana Doğulular arasındaadaletli bir yönetici, dürüst bir kanun koyucu, bilgeliğiyle amel eden bir dinilider, karısına kendi nefsine baktığı gözle bakan bir koca göstermektir ![]() ![]() * Eğer bugün benim herhangi bir önemim varsa, bunu kadınaborçluyum ![]() ![]() ![]() * ‘’Bugünün en acı hüznü dünün sevinçlerinin yâdedilmesidir ![]() ![]() * Eğer ödülse dinin amacı, eğer vatanseverlik kişiselçıkarlar demekse ve eğer eğitim ilerlemek içinse, o zaman inançsız, vatan hainive cahil bir adam olmayı yeğlerim ![]() * Tanrım, senden hiçbir şey dileyemeyiz, çünkügereksinimlerimizi daha içimize doğmadan bilen sensin ![]() ![]() * Ne yazık o ulusa ki bir urba giyer, kendi dokumaz, bir ekmek yer kendi hasat etmez ve bir şarap içer ki kendi testisinden akmaz ![]() Ne yazık o ulusa ki zorbayı kahraman diye alkışlar ve gösterişi fatih cömertliği sayar ![]() Bir ulusa ne yazık ki rüyasında küçümsediği tutkuyauyanıkken boyun eğer ![]() Ne yazık o ulusa ki bir cenaze töreninde yürürken sesiniyükseltmez, yıkıntıları içindeyken bile öğünür ve ensesi kılıçla kütük arasındauzanırken ayaklanmaktan geri duracaktır ![]() Devlet adamı bir tilki, düşünürü bir hokkabaz ve sanatıyamama ve taklit olan o ulusa ne yazıktır ![]() Ne yazık o ulusa ki yeni yöneticilerini borazanlarlakarşılar ve yalnızca bir diğerini yine borazanla karşılamak için yuhalarla uğurlar ![]() Ne yazık o ulusa ki bilgileriyle yıllardır dilsiz ve güçlüleri beşiktedir henüz ![]() Ne yazık o ulusa ki parçalara bölünmüş, her parçası kendini bir ulus sanır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Halil Cibran... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Halil Cibran...Karşındakinin gerçeği sana açıkladıklarında değil,açıklayamadıklarındadır ![]() ![]() * Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan, yalnız söylenensesi duyabiliyorsan, ne görebiliyorsun, ne duyabiliyorsun ![]() Hayatın bütün esrarını çözdüğün vakit ölümü arzularsın ![]() ![]() * Allahım senden hiçbir şey dileyemeyiz, çünkügereksinimlerimizi daha içimize doğmadan bilen sensin ![]() ![]() Teşekkürler,emeğine sağlık ,hepsi birbirinden anlamlı ![]() |
![]() |
![]() |
|