Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, etkileri, genel, soğanlar, tıbbi

Soğanlar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Soğanlar Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Allium türleri

Zambakgiller familyasındandır Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmaktadır Ancak, günümüzde dünyanın pek çok yöresinde olduğu gibi, Türkiye'de de yoğun biçimde üretilip tüketilmektedir 40-80 cm kadar boylanabilen soğan, türlerine göre iki ya da çokyıllık sebze türü bir bitkidir En çok kullanılan türü olan Sofralık soğan (A cepa), ikiyıllık bitkidir

Birinci yılında birbirinin içinden çıkan 40 cm kadar uzunluktaki içi boş yaprakları ve ikinci yılında da bu yapraklardan daha uzun bir sapın tepesinde, mayıs-temmuz aylarında açan beyaz veya bazen leylak renginde küçük çiçeklerden oluşan top şeklinde bir çiçek salkımı olur Bitkinin birinci yılının ortalarında yapraklarının dip bölümü şişkinleşerek toprağın içinde bir baş oluşturur Bu baş zamanla büyür ve dış kabukları kurur Toprağı kazılıp sökülen başlara kuru soğan adı verilir

Tohumlarıyla çoğaltılan soğanlarda önce arpacık soğanı denilen küçük soğanlar üretilir Bunlar sökülüp bir kez daha ekilerek önce yeşil soğan diye bilinen soğan yaprakları ve daha sonra kuru soğan elde edilir Ama, kuru soğanın ekilmesiyle de yeniden soğan bitkisi çoğaltılabilir Güneşli ya da kısmen gölgeli yerleri, hafif ve bitek toprakları seven soğan bitkisi, verimsiz topraklara da dayanabilir

Soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler (sakkaroz, glikoz ve fruktoz), fermentler, aminoasitler, demir, A, B ve bol miktarda C vitamini bulunur Uçucu yağının içinde bulunan propil alliin maddesi, gözleri yakar ve yaşartır Yeşil ya da kuru soğan, çeşni vermek üzere salatalara, yemeklere, peynir ve sandviçlere katılır Ayrıca soğan çorbası ve yahnisi gibi yemekleri yapılır Türk mutfağının vazgeçilmez bir ögesidir

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Sağlığa yararlı etkileri yaklaşık 4000 yıl önce Çin'de bilinen ve kayıtlara geçen soğanın, tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• İdrar söktürücüdür Bedendeki toksinlerin atılmasında ve kanın temizlenmesinde etkili olur
• Midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır
• Hafif müshil etkisi vardır
• C vitamini yönünden zengin olduğu için bedenin savunma sistemini güçlendirir Soğuk algınlığının atlatılmasında ve yüksek ateşin düşürülmesinde etkilidir
• Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalara göre, soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir

Bütün bu etkilerinden yararlanabilmek için, yeşil ya da kuru soğan, çiğ ya da pişmiş olarak ve günlük diyete katılarak olabildiğince bol yenmelidir

• Ayrıca soğan böcek ve arı sokmalarında iyileştiricidir
• Çıbanların baş vermesini ve iyileşmesinin hızlanmasını sağlar

Arı ve böcek sokmalarında, önce sokma yerinde iğne varsa çıkarılır ve sokma yerine kesik kuru soğan dilimleri bastırılır Çıbanların başına da yarım kuru soğan bastırılır Böylece soğan buralardaki yangı ve şişkinliği geçirir, iyileşmeyi hızlandırır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.