![]() |
Kereviz Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kereviz Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri![]() Orjinal Adı Apium graveolens Maydanozgiller familyasındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkinin kökü gelişkin olanlarına kök kereviz, sapı gelişkin olanlara ise sap ya da yaprak kereviz denir ![]() ![]() ![]() ![]() Güneşli, sert rüzgarlardan korunmalı yerleri; nemli, suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kereviz bitkisi, tohumlarıyla çoğaltılır ![]() ![]() ![]() Körpe yaprakları kurutulup ezilerek bazı yemeklere çeşni vermesi için katılır, içerdiği minerallerden başka, % 2-3 oranında apiol adlı uçucu yağı içeren tohumları, öğütülüp kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır ![]() ![]() Tibbi Etkileri ve Kullanımı Özellikle aşağıdaki bedene yararlı etkilerinden ilk ikisi Antik çağlardan beri bilinen kerevizin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir: • Uyarıcıdır ![]() • İdrar söktürücüdür ![]() • Kanı temizler ![]() • İçerdiği apiol adlı madde nedeniyle idrar yollarını da temizler ![]() • Gaz söktürücüdür ![]() • İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ![]() • Sinirleri yatıştırır ![]() • Bedeni güçlendirici toniktir ![]() • Romatizma, artrid ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır ![]() • Eskiden beri afrodizyak etkisi olduğu varsayılmaktadır ![]() Bütün bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 bardak kaynar suya, piyasadan satın alınan, sonbaharda toplanmış olgun kereviz tohumlarından o anda ezilmiş 1-2 tatlı kasığı atılır ve 10-15 dakika süreyle demlendirilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|