07-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yabani Gül (Kuşburnu) Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri
Orjinal Adı Rosa canina Diğer Adları Köpek gülü
Gülgiller familyasındandır Aslında tüm bahçe gülleri yabani gülden türemiştir Anadolu'da orman açıklıkları, kayalık kırsal yöreler ve yol kenarlarında kendi kendine yetişen yabani gül, 1-3,5 m kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır Kenarları dişli oval biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları; ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları dökülür ve kuşburnu denilen, 1,5-2 cm uzunlukta parlak kırmızı meyvelere
dönüşür Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir
Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir Bu meyveler, Anadolu'da taze ya da kurutulmuş olarak yenir Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir Çay gibi demlendirilip içilir
Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Kuşburnunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:
• En iyi doğal C vitamini kaynağıdır Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı bedenin direncini artırır
• Hafif müshil etkisi vardır
• Hafif idrar söktürücü etki taşır
• Tonik ve besleyicidir: Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en
iyi doğal ilaçtır
• Hafif bir doku ve damar büzücüdür Diyare durumunda ishali kesici etki
yapar
• Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler
Bütün bu etkileri sağlamak üzere olgun kuşburnu meyveleri sonbaharda toplanır 2,5 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür Böylece hazırlanan dekoksiyondan istenildiği kadar içilebilir Eğer bu dekoksiyonun içimi hoş gelmezse, kaynama sırasında içine biraz bal ya da şeker katılır ve şurup haline getirilerek alınır
|
|
|