Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, etkileri, genel, gül, kuşburnu, tıbbi, yabani

Yabani Gül (Kuşburnu) Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri

Eski 07-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yabani Gül (Kuşburnu) Genel Bilgi Ve Tıbbi Etkileri





Orjinal Adı Rosa canina Diğer Adları Köpek gülü

Gülgiller familyasındandır Aslında tüm bahçe gülleri yabani gülden türemiştir Anadolu'da orman açıklıkları, kayalık kırsal yöreler ve yol kenarlarında kendi kendine yetişen yabani gül, 1-3,5 m kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır Kenarları dişli oval biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları; ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları dökülür ve kuşburnu denilen, 1,5-2 cm uzunlukta parlak kırmızı meyvelere
dönüşür Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir

Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir Bu meyveler, Anadolu'da taze ya da kurutulmuş olarak yenir Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir Çay gibi demlendirilip içilir

Tibbi Etkileri ve Kullanımı
Kuşburnunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:

• En iyi doğal C vitamini kaynağıdır Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı bedenin direncini artırır
• Hafif müshil etkisi vardır
• Hafif idrar söktürücü etki taşır
• Tonik ve besleyicidir: Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en
iyi doğal ilaçtır
• Hafif bir doku ve damar büzücüdür Diyare durumunda ishali kesici etki
yapar
• Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler

Bütün bu etkileri sağlamak üzere olgun kuşburnu meyveleri sonbaharda toplanır 2,5 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, ortalarından kesilip bir bardak suya konularak, su kaynama noktasına kadar ısıtılır Sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür Böylece hazırlanan dekoksiyondan istenildiği kadar içilebilir Eğer bu dekoksiyonun içimi hoş gelmezse, kaynama sırasında içine biraz bal ya da şeker katılır ve şurup haline getirilerek alınır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.