Prof. Dr. Sinsi
|
Karatay Diyeti Bildiğiniz Tüm Diyetleri Unutun
Son 15 yıldır her gün bir yenisini duyduğumuz yo-yo diyetler, azar azar sık sık yiyin tavsiyeleri, her sağlık programında başka bir beslenme önerisi karşımıza çıkıyor Yine de tüm dünyayı etkisi altına alan obeziteyi ve yayılma hızını durdurmak şöyle dursun aksine git gide daha vahim bir boyuta ulaştığını görüyoruz İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof Dr Canan Efendigil Karatay yurtdışından kopyalanıp Türk hastalara önerilen diyetlerin kalıcı olarak kilo vermede etkili olmadığını ve sık sık yemenin uzun vadede insülin direnci oluşturduğunu söylüyor Hayy Kitap'tan çıkan Karatay Diyeti kitabında da sağlıklı beslenme konusunda tavsiyeler veren Prof Dr Karatay beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı  
Siz 4 saat aralıklara yemek yemeyi tavsiye ediyorsunuz ve Leptin hormonunun öneminden bahsediyorsunuz Nedir Leptin hormonu ve ne işe yarar?
Leptin hormonu iştahı kapatan, yağları yakan hormondur İnsülin hormonu da acıktıran ve yağları depo eden hormondur Leptin, vücutta bulunan tüm hormonların işlemesini idare eden hormondur Orkestra şefidir Tiroide, pankreasa, strese, seks hormonlarına her şeye emreder
Peki, bu sistem nasıl işliyor vücutta?
Ağzımıza bir yiyecek koyar koymaz kan şekerimiz yükselir Kan şekeriyle beraber insülin hormonu da yükselir 2 saat sonra insülin düşmeye başlar ve vücuttaki şeker enerjiye dönüşür, 2 saatten sonra da glukagon depo edilmiş şekeri enerjiye dönüştürür İşte bunlardan sonra leptin hormonu devreye girer ve o zaman yağlar yakılmaya başlanır ve depo edilmiş olan yağlar enerji sağlamak için kullanılır 4 saat aralıkla yemek yendiğinde metabolik olarak yağların yanma süresi başlar ve devam eder Onun için biz sık sık yedikçe insülin salgılanır, insülin salgılandıkça da uzun vadede insülin direnci oluşur ve bu şekilde kilo vermeye imkân ve ihtimal yoktur
Açlığa dayanamayanlar, örneğin hipoglisemisi olanlar ne yapmalı?
Biz buna reaktif hipoglisemi diyoruz Hipogliseminiz eğer varsa insülin direnciniz var demektir Kuvvetli bir kahvaltı yaparak, 2 yumurta yerseniz, beyaz peynir avuç içiniz kadar yerseniz, her kahvaltıda zeytin 2-3 tane değil 9-10 tane zeytin yerseniz elleriniz ayakların titremez Öyle kibrit kutusu kadar beyaz peynirin kimseye faydası yok Çok kuvvetli kahvaltı yapınca zaten acıkmazsın Hafta sonu mesela mükemmel bir kahvaltı yaparız akşam 6 olur yine acıkmayız
Ne zaman o ellerde ayaklarda titreme oluyor? Mutlaka simit, poğaça, tost yerseniz, sağlıklı diye meyve suyu içerseniz reaktif hipoglisemi oluşuyor
HER GÜN 2 YUMURTA YENECEK
Siz çok fazla meyve tüketimini de önermiyorsunuz  
Çünkü meyve ve meyve suyu insülin direncini artırıyor, ekmek yüksek glisemik indeksli gıda olduğu için sık sık da yense az da yense insülin direncini arttırır Düşük glisemik indeksli karbonhidrat alınabilir Karbonhidrat önermiyorum diye bir şey yok Sağlıklı yağ, sağlıklı karbonhidrat, sağlıklı protein yenecek En sağlıklı protein yurdumuzda yumurta ve kırmızı ettir Yumurta proteini insan proteine en yakın olan proteindir Yumurta ben haftada bir yiyorum falan değil Her gün 2 tane yumurta yenecek Kitapta bunları sebepleriyle anlatıyorum
KOLESTROL EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDANDIR
Peki, kolestrol bir hastalık mıdır ?
Kolestrol diye bir hastalık olamaz Kolesterol vücudumuzun en ana, en önemli biyokimyasal maddesidir Kolestrol olmasa ne siz hayatta olabilirsiniz, ne ben, ne kedi, ne de köpek Kolestrol vücutta her hücrenin, karaciğer, böbrek, beyin, göz, seks hormonları, seks organları hepsinin hücre yapısında vardır Beynin yüzde 90'ı kolestroldür Sinir sisteminin yüzde 90'ı lipid ve kolestroldür Siz yesenizde yemesenizde, ilaç alsanızda almasanızda insan vücudunda her gün 2500 mg kolestrol üretilmektedir Kolestrol en kuvvetli en doğal antioksidandır Bu nedenle ben hastalarıma kolesterol ilacı vermem, alanların da kolesterol ilacını bıraktırırım İnanın daha sağlıklı yaşamaya başlıyorlar, kalp hastaları da dahil
OBEZİTE TSUNAMİSİNİN SEBEBİ KARBONHİDRATLARDIR
Fındık, fıstık öneriyorsunuz, senelerce yağlı oldukları için yasaklanmadı mı?
Doğal olan her şey sağlıklıdır Hem yumurtanın hem fındık fıstığın içinde doğal omega 3 vardır Köy tereyağı sağlıklıdır, zeytinyağı sağlıklıdır Ülkemiz zeytinyağı cennetidir
Bütün dünyadaki halk “yağlar kalp hastalığı yapar, aman sakın tüketmeyin” diye korkutuldu Yağ yemeyen kişiler karbonhidratlara saldırdı ve obezite tsunamisi ortaya çıktı Bütün dünyada yaygın bir şekilde, pandemik dediğimiz hastalık obezitedir Bütün hastalıkların temelinde de bu yatmaktadır Tam tersine bu sağlıklı yağları yemediğimiz için hastalanıyoruz
Sağlıklı yağlar hangileridir?
- Zeytinyağı, Trabzon yağı, tereyağı en sağlıklı yağlardır

- Fındık, fıstık, cevizdeki yağlarda da doğal olarak Omega 3 bulunur

- Sağlıklı yağlar hücreyi kuvvetlendirerek virüslerin, mikropların ve toksik maddelerin hücre içine girmesini engeller

OMEGA 3 OMEGA 6 DENGESİ ÇOK ÖNEMLİ
Omega 3 omega 6 dengesi nasıl olmalı? Omega 6 nelerde var neleri yememeliyiz?
Hücre zarlarının temel yapısında Omega 3 ve Omega 6 vardır Bunların dengesi çok önemlidir Batı tipi beslenmede Omega 6 miktarı yüksektir Omega 6 dengesi hücre zarında Omega 3'ün aleyhine bozulmuştur Normalde mağara devri zamanında Omega 3'ün Omega 6'ya oranı 1'e 1'dir
Son yıllarda omega 6 vücudumuza bilerek ve bilmeyerek giriyor Omega 6'lar arttıkça denge bozuluyor Batıda gösterildiki hücrede Omega 1 ise Omega 6, 50'ye kadar çıkıyor Bu dengenin omega-6 lehine bozulması dejeneratif dediğimiz hastalıkların nedeni olarak kabül ediliyor Bu konuyu açık bir biçimde Karatay Diyeti kitabımda anlatıyorum
Omega 6 nelerde bulunuyor?
Bütün işlenmiş gıdalarda, trans yağlara dönüştüğü için bulunur Bilelim bilmeyelim bu işlenmiş gıdalarda damak tadını arttırsın diye maalesef mısır pekmezi katılır çok ucuz da olduğu için Mısır yağında ve ayçiçeği yağında çok fazla Omega 6 vardır Omega 6 çoklu doymamış yağ asididir Çok çabuk bozulduğu için vücutta zararlı hale gelen trans yağlara hemen dönüşür Omega 3 kolay kolay dönüşmez, tereyağ hiç dönüşmez Omega -6 yüksek ısıda, havayla temas ettiğinde, gün ışığına maruz kaldığı zaman hemen bozulurlar ve kanserojen, damar sertliği yapan, alzheimer yapan trans yağlar meydana gelir Transyağlar da gider hücre zarının içine oturur İşte o tehlikelidir, hücre zarında transyağlar biriktikce, hücre zarlarında fonksiyon bozuklukları, zayıflıklar, işlevsizlik ortaya çıkar ve hastalanmalar hücre seviyesinde başlamış olur
Mısırdan da şeker üretilmeye başlandı…
Fruktoz, mısır pekmezi dediğimiz o zaten Çok ucuz olduğu için bütün gıdaların içine konuluyor Bütün meyvelerde ve bütün meyve sularında vardır İşte bunlar vücutta maalesef tehlikeli çünkü insülini arttırıyor Türk toplumu olarak biz hareketsiz bir toplumuz Her gün 5 kilometre koşun istediğinizi yiyin Onun için 30 yaşından sonra kadınlarda selülit, erkeklerde göbekde yağlanma problemi başlar bu da insülin direnci başladığı anlamına geliyor
Geçen hafta Avrupa Birliği'nde yayınlandı; her gıdanın ısıtıldığı anda trans yağa dönüştüğü söyleniyor Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölüm Başkanı Dr Walter Willet diyor ki; 'yağlardan korkmayın, ekmekten, pastadan, börekten, şekerden korkun Kilo aldıran, insülin direncini, tansiyonu, kalp hastalığını yapan şekerdir Bu şekerin de başında fruktoz gelmektedir'
|